香港龜友論壇

樓主: 霸氣浩
打印 上一主題 下一主題

uva 同 uvb既效用

樓主
其實UVA(A)及UVB(B)可以話係相輔相成;
    A係幫龜/爬虫加溫,爬蟲要係某一溫度下先會活動/進食/交配,如果你可以令到爬蟲生活既環境溫度可以接近/達致佢身理需求,A就可有可無(因為市面上所謂既A膽煪中大部份都係冇A架,有牌子果D不過係經高科技處理,冇咁易爆咁解姐),A既用途要睇你養咩啦,沙漠形既陸龜/蜥蝪,平均溫度係30~34到既,但室溫咁冇乜機會咁熱,你就要一只A膽!
    B膽無錯係一定要,因為冇B,爬蟲吸收到既鈣就轉唔到D3,跟住留係體內就會結石,所以一粒B膽係必備!!而且B膽亦有助爬蟲既外甲/膚色變得結實/鮮艷,所以B貼係爬蟲健康既必需品!!
    但係!!只有B膽係冇用,因為冇熱力既幫助,爬蟲係唔會將體內既鈣轉為D3,所以一粒加熱用既A膽就係呢個時候有用,令用A膽既熱力去幫助爬蟲吸收D3,因此空有B膽係冇乜用,要有番粒熱燈去幫手先有用!!
    當然,你比到足夠既陽光,A同B就冇用,只需係晚間比粒熱膽佢暖暖身,就OK!

Cool~thanks   發表於 2011-8-20 08:52
回復

沙發
爬蟲冇熱力根本唔會活潑,如果一粒B膽可以令爬蟲活潑,咁係小弟學識淺薄,當然有D真係唔使UVA,如變色龍,蛙,守宮等等夜行性/怕熱既爬蟲就真係唔使
回復

板凳
ah林-3- 發表於 2011-8-19 23:52
一"粒"B擔;`
想問問~~
我係養豹龜的;

熱就吊高黎用,可以試下擺係爬相面(上高個網),同用40W既就岩岩好
回復

地板
霸氣浩 發表於 2011-8-19 23:50
人地而家成個陸龜設備入面only uvb
橙哥我而家假設一個問題
如果龜箱入面所有設備齊全  但燈方面只有uvb  ...

龜就最好比粒A膽佢熱一熱身會好D,只有B膽係唔會死,但唔會好強壯,同易病
回復

霸氣浩 發表於 2011-8-19 23:56
甘姐系各種因素得出 佢最尾都系死了

就咁既:
水龜,有冇都冇所謂,佢長時間就係水到,水既暖就得,當然比到熱燈係最好
相龜,唔使用都得
陸龜,最好有,盾/紅腳比較粗生既,唔比都免強可以,豹/星呢D易病既,就最好有,強壯身體,冇咁易病。(但病左一定要有A膽射住佢)
回復

ah林-3- 發表於 2011-8-19 23:57
嗯~
但我果個係木箱黎;`..有燈坐;@@
咁可吾可以買一啲普通膽;??

非行甫都可以,但易爆(你長時間使用既關係)
回復

ah林-3- 發表於 2011-8-19 23:58
咁其實係開日頭;定開足佢半日??

我個支A膽同B膽就由我起身時開,2230關(盾臂)
回復

ah林-3- 發表於 2011-8-20 00:06
嗯..
咁姐係買番個uva比較好??

安全起見,係!
回復

ah林-3- 發表於 2011-8-20 00:11
咁如果豹龜最熱可幾多?
因我個木箱只係24"而已-.-''

50W,怕超溫既可加溫控
回復