香港龜友論壇

樓主: 霸氣浩
打印 上一主題 下一主題

uva 同 uvb既效用

最近, 我在此論壇看到兩篇文章, 談及2009年FDA全面禁止UVA & UVB 燈含有UVC !  所以現時的所有美國牌子不管是哪裡生產都故意降低UVA 及UVB 的 uW/cm2 功率去cut 低 UVC 的功率以通過FDA 要求.

有論壇壇友說我的Exo Terra 10.0 13W UVB 直頭係廢既.  為了保障我心愛的龜BB, 同時為了去argue, 同時也為了觀察何時我的燈泡的UV 值會大跌而失效 - 需要更換UVA+UVB燈泡, 我今日就去買了 HK$700 的UVA+UVB 測試儀~!  投資都算大了, 本可買多兩隻豹BB。

- 由於買到手時已是6點鐘~日開始落, 我測的UVA+UVB數值是 59 uW/cm2, 明天會測試白天的UVA & UVB....會再報上...

- 我測試所有的光管的UVA+UVB數值是 0

- 我測試街到店鋪的大射燈的UVA+UVB數值是 156 uW/cm2

- 我測試我的Phlips 40W 白色日熾燈 (spot light lamp HK$24) 的UVA+UVB數值是 0
  http://www.youtube.com/watch?v=hQZY9Ubr7ao

- 我測試我的Exo Terra's Repti Glo 10.0 UVB 13W (HK$170) 的UVA+UVB數值如下
  http://www.youtube.com/watch?v=HxcOiFWgGlA

- 我測試我的BORO's Repti Glo 5.0 UVB 13W (HK$230) 的UVA+UVB數值如下
  http://www.youtube.com/watch?v=8Yu8m81Oka8

結論:

- 所有的光管及射燈及白熾燈都沒有UVA 或 UVB, 可能是香港政府禁制的, 之前我問過Philips Hong Kong也是這樣答我的.

- 店鋪的水銀射燈有UVA+UVB 150 uW/cm2 或以上

- Exo Terra 10.0 13W 果然可能如論壇壇友所說 2009 後的Exo Terra 降了功率, 但仍然是夠用的, 如果把UVB燈放近龜龜, 功率就大大增強, 如果照長一點時間是可以跟太陽光比齊的, 同時Exo Terra 沒有UVC, 更令龜龜安全, 太陽有UVC - 長期照太陽龜龜可能會受傷害 及 得白內障及黃斑變異而盲, 我祖母就已得黃斑變異而盲 - 醫生說是太陽的UVC引致!

- 香港牌子 Boro 的 Repti Glo 5.0 13W 居然比 Exo Terra 10.0 13W 強UVA & UVB 多幾倍!  這個很有效地增大UVB 及 UVA, 難怪價錢貴多HK$60, 但也恐怕功率太強可能會含有UVC !  我將會用Eprom 做UVC 測試的!  如果 Boro 5.0 無法改變Eprom 數值 就證明其UVC 不多於太陽的UVC值, 那就可以放心用了!  現在暫時不用它.

- 玻璃原來是可以減低40-60%的UVA & UVB, 所以不要隔住玻璃照龜龜!

- 原來普通街上買的UV protection 眼鏡是可以100% 隔除UVA & UVB 的 !!!  各位去shop window看龜龜時 或在照UVA UVB 時千萬要帶UV protect 的眼鏡哦.....我祖母就已得黃斑變異而盲 - 醫生說是UV引致

- 我明天如有時間會用 Eprom 測試 UVB 燈的 UVC
回復

Johannchan 發表於 2011-8-21 08:31
最近, 我在此論壇看到兩篇文章, 談及2009年FDA全面禁止UVA & UVB 燈含有UVC !  所以現時的所有美國牌子不管 ...

有兩點你搞錯左啦:

1) 故意降低功率, 唔係用黎Cut UVC, 而係Cut低波UVB.
2) 你要儘快退左你個UV錶啦, 你果個錶係UV指數錶, 而唔係UVB錶, UV指數測出的唔係UVB. 用黎測UVB或UVA, 係完全冇用, 唔會有正確數据架.

全球至今一直只有一間公司生產到輕便型UVB錶, 從來都冇第間公司生產到架. 呢間公司就係:

http://www.solarmeter.com/model62.html
回復

回復 waiman 的帖子

基本上,香港一般是沒有退貨的。
回復

霸氣浩 發表於 2011-8-21 07:22
甘你用開咩燈同埋每日用幾耐 定系你全天然太陽?

我係正在打算用3-10年, 研究一下邊種setting, 係性價比比得上陽光, 同邊種setting會超越陽光.

我D龜分兩組養, 一組凡有陽光之時, 皆從8:00am晒到2:00pm, 當中唔比山洞或遮陰處, 只比水盤. 另一組終生不見陽光, 係遠离窗口18呎處用43吋開放箱室內放養, 佢地可自由出入, 出箱有3x5呎活動範圍.

箱外setting用Zilla 36" T5管, +兩條36" T5HO全光譜6,000k光管 + 三個反射300%的光管反光罩, + R40 150w射膽 + 光暗制, + UVA管(真正的UVA管/膽, 係完全冇熱力), 箱內setting一樣, 不過再多左兩條36" T5HO全光譜4,300k-4,500k光管, 用黎彷日出及黃昏.
回復

anthonywoo 發表於 2011-8-21 11:29

Oh! 係Wo, 唔記得左Tim, 咁用ebay放左佢得唔得架?
回復

anthonywoo 發表於 2011-8-21 11:29

Oh! 係Wo, 唔記得左Tim, 咁用ebay放左佢得唔得架?
回復

waiman 發表於 2011-8-22 00:24
有兩點你搞錯左啦:

1) 故意降低功率, 唔係用黎Cut UVC, 而係Cut低波UVB.

1) 你岩, 因為280-290nm 都很危險, 因很接近UVC.

2) 係, 我呢個錶係平既, 但都可以測290-390nm...測UVA+UVB...我會同太陽curve對比...我也會同新Repti Glo 10.0 做對比, 仍然可以看出UVA+UVB衰退率..以決定何時要換UVB燈泡, 我不會退, 因我平時也要測家中的燈泡UV率, check UV protection glasses etc..., 我祖母因UV引致黃斑變異而盲的, 所以我要好小心.

而且如果測Exo Terra 及所有的UVB燈仍然係有效的, 因為UVB燈廠家列明主要的UVB peak 高峰在315nm (而且start from 290nm, 而不是280nm!), 請看Exo Terra廠的UV圖表(290-390nm!!)
http://i109.photobucket.com/albu ... chan17/CIMG3422.jpg

所以我用我隻錶測出來的可以話係完全係Exo Terra 10.0 的 主要UVB!
回復

Johannchan 發表於 2011-8-21 12:18
1) 你岩, 因為280-290nm 都很危險, 因很接近UVC.

2) 係, 我呢個錶係平既, 但都可以測290-390nm...測UVA+U ...

接近UVC危險的係280-285nm.

係唔得既.

你果個表係TN TN2340UV表, 傳感器頻譜290-390nm, 但係佢係測平均值.
而 "爬蟲UVB" 表係280-320nm, 而且並唔係測平均值.

1) 由於一個10.0 UVB, 有10% UVB, 30% UVA, 所謂測平均值, 就會測左去UV最高峰處為準UVA果度D數值, 而加上部份UVB數值, 實際得出個數值, 係UVA為本.

2) 但因為玻璃可擋98%的UVB, 咁如果用3-4塊玻璃去擋曬D UVB, 咁係咪在同樣高度之下, 用冇玻璃的數值, 減去有玻璃的數值, 就得出UVB的數值呢? 答案係已完全得出UVB數值, 但係呢個並唔係UVB燈廠, 或其它養爬的人所講的UVB數值, 因為你果個只係UVB的數值, 而UVB燈廠或養爬的人所講的係 "爬蟲UVB" 數值, 兩者係完全唔同既, 原因係唔係UVB所有波段都能有效的去造D3, 而廠家所說及用來控制與測試UVB的都是指 "爬蟲UVB" 波段, 而唔係 "UVB" 波段,

3) 咁最後用黎做試支UVB燈, D UVB係咪已經巖巖哀老到左要換燈得唔得呢, 答案亦係唔得, 因為誤差太大, 原因係因為支管D光譜的袞老特性係, 高波段比低波段袞老慢好多倍, 如果你唔加玻璃, 咁因為支UVB燈冇曬UVB, 但係D UVA都重係有好強既, 所以唔能夠實際知重有冇有效的 "爬蟲UVB", 如果如加3-4塊玻璃, 得到的數值又得唔得呢? 答案亦係唔得, 因為爬蟲UVB波段弱曬之後, 亦係重有唔弱既UVB既, 所以你會計來計去都難以實際知道, 到左要換燈的真實數據.

4) 另外就係唔同牌子的10.0有唔同的UVB峰值波段, 而當一個燈佢既UVB峰值波段係係高UVB波段之時, 咁你果表係可以係支燈在1-2個月前就已冇曬 "爬蟲UVB", 但係果表重可以測到有夠強的UVB.

Sorry. 唔劃曲線圖, 真係有D難說明, 我D中文又差, 寫到一舊舊咁, 希望可以睇得明我講乜啦.
回復

waiman 發表於 2011-8-22 03:51
接近UVC危險的係280-285nm.

係唔得既.

多謝指教, 咁請問咩wavelength 先係龜要的UVB 呢?
回復

RE: uva 同 uvb既效用

waiman 發表於 2011-8-20 09:23
你100%比EXO TERRA騙了.

Exo-Terra Repti Glo 10.0 26w, 都已經係超低UVB輸出到, 遠遠達不到最低要求,  ...

"正午直射陽光, 可見光98,271 Lux, UVB 162uw/cm2, UVA 2,438uw/cm2. 比例是UVB 0.5% : UVA 7.5% : 可見光92%.
密集樹叢沒直射陽光之陰暗處, 可見光22,542 Lux, UVB 109uw/cm2, UVA 1,645uw/cm2."

同意你既參數, 因為我今日正午測出UVA+UVB 總值 = 2721 uW/cm2
同你既2600 uW/cm 吻合!

但係我看過書說, 龜龜避免正午曬太陽, 怕缺水.
回復

Johannchan 發表於 2011-8-22 03:25
多謝指教, 咁請問咩wavelength 先係龜要的UVB 呢?

總UVB是280-320nm, 而一個造D3, 好的UVB燈是285-304nm, 請看圖中黑線, 黑線是造出D3的效率, 最高效率波段是在298nm, 而生產控制一個燈的波峰值正好是在298nm, 是很有難度的. 很多雜廠他有強UVB, 但波段在307nm甚至更高, 因此, 他雖有UVB但其實際不造D3, 或只造極微少D3的.

回復

Johannchan 發表於 2011-8-22 05:40
"正午直射陽光, 可見光98,271 Lux, UVB 162uw/cm2, UVA 2,438uw/cm2. 比例是UVB 0.5% : UVA 7.5% : 可見 ...

陽光型野外的龜, 在中午是會躲著太陽, 而躲在沒直射陽光的樹叢陰影或石縫陰影處, 以防被曬乾水份死亡, 但此時所躲藏的陰影處也有UVB 70-120uw/cm2.
回復

waiman 發表於 2011-8-22 12:07
總UVB是280-320nm, 而一個造D3, 好的UVB燈是290-304nm, 請測圖中紅黑線, 黑線是造出D3的效率, 最高效率波 ...

藍色線是爬蟲用的Solarmeter 6.2專業UVB錶的感應探頭, 雖廠家宣稱他的專業探頭是響應280-320nm (即平均值), 但實際上它的專業探頭是響應260-332nm, 它是從探頭收到數据之後, 將數据輸入IC以公式運算, 轉成以280-307nm為本, 並以298nm為峰值而再運算, 然後將得出的數据輸出到LCD顯示出來.

Solarmeter 6.2 UVB錶, 是所有廠家一致用的測試及較準儀, 全球沒別家能生產出這種輕便UVB測試儀, 並非電子部份或探頭部份技術困難, 而是電子部份和探頭部份技術非常容昜, 難就難在他的專業運算公式, Solarmeter UVB錶賣的是, 他的專利的專業運算公式.
回復

waiman 發表於 2011-8-23 01:07
總UVB是280-320nm, 而一個造D3, 好的UVB燈是290-304nm, 請測圖中紅黑線, 黑線是造出D3的效率, 最高效率波 ...

多謝講解得咁專業, 好感動啊!!!

但係太陽都制造唔倒呢條理想curve wor... =='
回復

Johannchan 發表於 2011-8-22 13:00
多謝講解得咁專業, 好感動啊!!!

但係太陽都制造唔倒呢條理想curve wor... ==' ...

Mega-Ray可以.
回復