香港龜友論壇

樓主: 霸氣浩
打印 上一主題 下一主題

uva 同 uvb既效用

christal琳 發表於 2011-8-19 10:30
回復 霸氣浩 的帖子

http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=1384

有一樣好容昜比人誤會既, 就係UVA, 同熱力之別.

陸龜係冷血動物, 佢需要靠外來既加溫, 先至有足夠既活力.

D爬蟲專用的UVA聚光燈, 係冇有用既UVA, 但係佢係一個加熱燈黎既, 而養陸龜係必需要有加熱燈, 以便係室溫達唔到佢需要既溫度果陣時, 就用加熱燈使達到適合的溫度.

但由於爬蟲專用的UVA聚光燈, 係冇UVA之餘又特貴, 所以係可以用好平既普通聚光燈膽來做加熱燈, 因為兩者同樣係冇UVA, 同樣只係加熱及同時照明之用.

所以, 爬蟲專用UVA燈係可有可無, 但加熱燈係必需有而不可無.
普通聚光燈膽來做加熱燈, 最好係用Halogen鹵素燈, 因為鹵素燈的顯色(CRI)性照明特皆, 而且還比普通膽耐用.

而關於UVB, UVB是同龜的皮膚光照作用, 產生Pre-D3, 同時加上熱力, 助陸龜將食物中的維他命D, 轉化成D3, 令陸龜可吸收食物中的鈣質, 如缺了D3, 則無論陸龜食了多少鈣, 也難以吸收的.

但所謂要同時加上熱力, 係要幾多度呢? 其實係要24c-35c, 在24c就算有強力UVB, 也是只能轉化小量D3, 而到左28c, 就己大增大量D3了, 到30c就更強D3, 超過35c就D3冇乜大增加啦. 實際上已足夠幫助既溫度係28-35c. 所以當室內溫度有28c或以上之時, 唔開UVA燈或加熱燈, 只開UVB燈係完全冇問題既.

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
啊橙 + 10 熱心幫助

查看全部評分

回復

我only用EXO TERRA 既UVB 10.0 (13W) 近距離夠曬啦!  溫度有31度, 有UVB 又同時有UVA wo, 三合一

你地有冇睇UVB 10.0說明書?  UVB10.0 有 10% UVB + 35% UVA + 55% 普通光!  熱力雖然低左D , 但係我近照夠熱 - 30-33度!
回復

waiman 發表於 2011-8-20 03:55
白天溫度32-35c,夜晚24-26c. 幼龜用32-33就得啦.

係;`!!
但我想問..
我而家無開uva燈,都有成31度@@
咁仲洗吾洗開uva燈呢?
回復

waiman 發表於 2011-8-20 04:00
溫控, 係溫度控制開關, 佢有一個外接測溫針, 你可預設溫度, 一到左預設溫度, 就立即自動關上電源, 當溫度 ...

喔;s 原來溫控可以自動關上電源@@
但ching大約出面賣幾多錢一個呢?
回復

Johannchan 發表於 2011-8-19 17:40
我only用EXO TERRA 既UVB 10.0 (13W) 近距離夠曬啦!  溫度有31度, 有UVB 又同時有UVA wo, 三合一

你地有冇 ...

你100%比EXO TERRA騙了.

Exo-Terra Repti Glo 10.0 26w, 都已經係超低UVB輸出到, 遠遠達不到最低要求, 免費送比你都唔好用.
Exo-Terra Repti Glo 10.0 13w, 根本都已等於冇UVB了.

原因:

UVB燈之........... (危險警告)
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=1387
各燈的強度:
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=1384
回復

ah林-3- 發表於 2011-8-19 19:49
係;`!!
但我想問..
我而家無開uva燈,都有成31度@@

都沒到32c.
回復

ah林-3- 發表於 2011-8-19 19:50
喔;s 原來溫控可以自動關上電源@@
但ching大約出面賣幾多錢一個呢?

呢個有上下限.

回復

waiman 發表於 2011-8-20 09:23

Exo-Terra Repti Glo 10.0 26w, 都已經係超低UVB輸出到, 遠遠達不到最低要求,  ...

哈哈;p
ching真係勁;`..
回復

waiman 發表於 2011-8-20 09:25
都沒到32c.

但我之前開左燈~
都有35-38度-.-'''
都差吾多成40度都黎;a_a
回復

waiman 發表於 2011-8-20 09:30
呢個有上下限.

咁ching; 魚街應該有得賣吧?
ching你都有用??
回復

ah林-3- 發表於 2011-8-19 20:54
但我之前開左燈~
都有35-38度-.-'''
都差吾多成40度都黎;a_a

養龜就係要控制到適合的溫度. (32-35c)

一般的方式是: 買幾個唔用瓦數既加熱燈, 隨天氣換到溫度適合.

好D既方式是: 買一個瓦數比冬天實際需要大20-30%的加熱燈, 串接上一個調光器, 咁就全年任你調任何溫度.

再高級既方式是: 買一個瓦數比冬天實際需要大20-30%的加熱燈, 串接上一個調光器, 再串接到溫控.

頂級既方式是: 全部燈全年自動, 如下圖:

回復

waiman 發表於 2011-8-20 09:23

Exo-Terra Repti Glo 10.0 26w, 都已經係超低UVB輸出到, 遠遠達不到最低要求,  ...

好.... d 人話太陽下一個星期曬1個鐘就夠了!

太陽: 正午直射陽光, UVB 162uw/cm2
Repti Glo 10.0, 無燈罩, UVB 12uw/cm2

我曬Repti Glo 12個鐘就夠一個星期啦
回復

Johannchan 發表於 2011-8-21 04:29

CHING我想問一句
野生既龜1星期係咪都係哂得1HR太陽?
太陽光有包含光譜同UVA+B 唔係淨係一支燈咁簡單,
當然我地唔係龜唔會明
想隻龜健健康康就要做多少少,如果只係買番尼玩一頭幾個月就算咁冇所謂LA~
我屋企用MEGA RAY 每日都會放佢地出太哂太陽,更何況你支Repti Glo ?
回復

Johannchan 發表於 2011-8-21 04:29

一星期只要曬一個鐘頭,A句說話我諗係D一星期要番6日工既人講出尼安慰自己既說話
當然,你全個星期都淨哂燈我諗你都唔會發現隻龜同1星期曬1HR OR 日日曬8HR 有咩特別
都係果句:因為我地唔係龜
我個人認為,能模仿野生環境係最好
回復

JACK_TSE 發表於 2011-8-21 04:52
一星期只要曬一個鐘頭,A句說話我諗係D一星期要番6日工既人講出尼安慰自己既說話
當然,你全個星期都淨哂燈 ...

oh I see :)
回復

ah林-3- 發表於 2011-8-19 20:55
咁ching; 魚街應該有得賣吧?
ching你都有用??

我住係紐約架, 點知魚街有冇賣呢.

我係用類似我上文劃果張圖咁, 全年自動. 不過我重覆習小小, 各燈可自由升降, 全天模擬室外從早上, 到晚上的陽光之亮度, 熱力, 色溫, 顯色性, UVB強度, 其中各各, 各自全天每個時段的變化.
回復

Johannchan 發表於 2011-8-20 15:29

果D係唔明既人亂講.

凡只素食的陸龜, 皆需UVB來轉化吸收鈣; 而陸龜是生理系統非常緩慢的動物, 並非在陽光高UVB下, 就會變成生理功能可快速運作進行, 而能縮短時間的.
其實基本上, 假設室外每天必有陽光, 你也每天帶龜到室外曬足一小時, 回箱後亦是需要UVB燈, 因為哪怕龜已吸收了鈣, 也亦是需要長時間持續的UVB/UVA (UVB燈本身亦必有UVA)去讓鈣質沉澱, 否則一兩年不會看到有什麼事, 而以後就會出現種種問題. 比如隆背, 也是其中的一種.

回復

waiman 發表於 2011-8-21 05:43
我住係紐約架, 點知魚街有冇賣呢.

我係用類似我上文劃果張圖咁, 全年自動. 不過我重覆習小小, 各燈 ...

係喎; 吾記得左你吾係住hk tim;xdd
回復

waiman 發表於 2011-8-21 05:36
養龜就係要控制到適合的溫度. (32-35c)

一般的方式是: 買幾個唔用瓦數既加熱燈, 隨天氣換到溫度適合.

咁姐係最好係第3個喇;..@@
回復

waiman 發表於 2011-8-21 05:50
果D係唔明既人亂講.

凡只素食的陸龜, 皆需UVB來轉化吸收鈣; 而陸龜是生理系統非常緩慢的動物, 並非在陽 ...

甘你用開咩燈同埋每日用幾耐 定系你全天然太陽?
回復