香港龜友論壇

查看: 9168|回復: 74
打印 上一主題 下一主題

uva 同 uvb既效用

樓主
以我所知 uva 系用黎代替太陽既熱能 令爬蟲有足夠既熱力消化食物 同埋 令佢有活力 同埋食慾
uvb就系令爬蟲既顏色變深  但系要產生維生素D 其實系要配合埋熱力 先可以幫助吸收到鈣

入面果位叫「christal琳」既人呢 我就唔知佢串我D乜 講黎講去佢都只系一味話我錯
完全唔知佢系到講咩 仲話開PO串我...
我見佢甘遲都未開 甘我而家就開左個PO先.. 我目的只系想討論下^^
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=8880&extra=&page=1

仲有佢套陸龜設備完全系無UVA 姐系無熱力
仲有佢有2隻豹龜 一直遲遲未見佢出帖貼佢既豹龜 而且仲賣埋個所謂既陸龜設備
未知豹龜還健在呢?
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=7750

有錯請各位師兄指點
沙發
我隻龜係唔係到如你何關...!
我多箱得肯...唔比放?~
要因為你既言語去放相出黎嗎?!
唔好用激將法LA
好明顯係教你...
UVA同UVB掉轉左都仲未知...!
等人回下你啦哥哥仔!!!!!!!!!!!
回復

板凳

能夠幫助,爬虫健康成長,充分吸收鈣質,內含維生素D3.同時還有加熱幫助消化等左右,對龜類的隆背等現象有明顯的預防和改善作用。
UVB 燈的最大的特征是能夠發出足夠的中波紫外線(UVB)太陽光的成分之一,而白熾燈只能發出很少的紫外線(UVA)。任何光源都不可能同時發出強的可見光和強的紫外線,發出的可見光越多,紫外輻射就越少,反之亦然.需要考慮的其他因素:不是所有的爬虫類和兩犧類都需要相同的紫外輻射,夜犧種類不同于日犧種類,不同地理和氣候條件亦不同(例如,雨林種類不同于沙漠種類)
http://www.diytrade.com/china/3/ ... %E7%87%88PAR30.html
睇下字先啦 笑死人啦
仲要開POST串我= = !
比機會你爬文又唔爬...
唉..............!
回復

地板
christal琳 發表於 2011-8-19 23:23
能夠幫助,爬虫健康成長,充分吸收鈣質,內含維生素D3.同時還有加熱幫助消化等左右,對龜類的隆背等現象有 ...

大陸野你信...佢唔爆炸已經偷笑
我不設評論 人地睇到知咩事
回復

christal琳 發表於 2011-8-19 23:19
我隻龜係唔係到如你何關...!
我多箱得肯...唔比放?~
要因為你既言語去放相出黎嗎?!

哈哈哈
原來你將uva同uvb掉轉左...唔怪得知 你隻龜系咪咩左?
回復

回復 霸氣浩 的帖子

http://www.uwants.com/viewthread.php?tid=11092886&page=1
仲要咁大聲...............想人地笑你嗎?!
回復

christal琳 發表於 2011-8-19 23:28
回復 霸氣浩 的帖子

http://www.uwants.com/viewthread.php?tid=11092886&page=1

vitamin D系要有熱能先產生到架 醒目...
回復

你慢慢啦 我諗人地睇到都知咩事
回復

回復 霸氣浩 的帖子

http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=1384
你仲要串呀?!
洗唔洗再搵比你睇下柒頭...!
第一次係論壇鬧人....!
好聲好氣你唔聽
係要話自己冇錯

評分

參與人數 1威望 -4 收起 理由
啊橙 -4 粗言穢語

查看全部評分

回復

簡直無得救 剩系識貼個網址出黎 都唔知你想點
原來你系0知識
回復

回復 霸氣浩 的帖子

入去睇下啦 傻仔...
係要我串你...
開個新AC出黎串我!!
夠擔你咪用返本身個個講野囉!!!!!

評分

參與人數 1威望 -2 收起 理由
啊橙 -2 人身攻擊

查看全部評分

回復

其實UVA(A)及UVB(B)可以話係相輔相成;
    A係幫龜/爬虫加溫,爬蟲要係某一溫度下先會活動/進食/交配,如果你可以令到爬蟲生活既環境溫度可以接近/達致佢身理需求,A就可有可無(因為市面上所謂既A膽煪中大部份都係冇A架,有牌子果D不過係經高科技處理,冇咁易爆咁解姐),A既用途要睇你養咩啦,沙漠形既陸龜/蜥蝪,平均溫度係30~34到既,但室溫咁冇乜機會咁熱,你就要一只A膽!
    B膽無錯係一定要,因為冇B,爬蟲吸收到既鈣就轉唔到D3,跟住留係體內就會結石,所以一粒B膽係必備!!而且B膽亦有助爬蟲既外甲/膚色變得結實/鮮艷,所以B貼係爬蟲健康既必需品!!
    但係!!只有B膽係冇用,因為冇熱力既幫助,爬蟲係唔會將體內既鈣轉為D3,所以一粒加熱用既A膽就係呢個時候有用,令用A膽既熱力去幫助爬蟲吸收D3,因此空有B膽係冇乜用,要有番粒熱燈去幫手先有用!!
    當然,你比到足夠既陽光,A同B就冇用,只需係晚間比粒熱膽佢暖暖身,就OK!

Cool~thanks   發表於 2011-8-20 08:52
回復

啊橙 發表於 2011-8-19 23:42
其實UVA(A)及UVB(B)可以話係相輔相成;
    A係幫龜/爬虫加溫,爬蟲要係某一溫度下先會活動/進食/交配,如果 ...

勞煩哂....
回復

爬蟲冇熱力根本唔會活潑,如果一粒B膽可以令爬蟲活潑,咁係小弟學識淺薄,當然有D真係唔使UVA,如變色龍,蛙,守宮等等夜行性/怕熱既爬蟲就真係唔使
回復

啊橙 發表於 2011-8-19 23:48
爬蟲冇熱力根本唔會活潑,如果一粒B膽可以令爬蟲活潑,咁係小弟學識淺薄,當然有D真係唔使UVA,如變色龍, ...

人地而家成個陸龜設備入面only uvb
橙哥我而家假設一個問題
如果龜箱入面所有設備齊全  但燈方面只有uvb 隻龜會唔會死?
回復

啊橙 發表於 2011-8-19 23:48
爬蟲冇熱力根本唔會活潑,如果一粒B膽可以令爬蟲活潑,咁係小弟學識淺薄,當然有D真係唔使UVA,如變色龍, ...

一"粒"B擔;`
想問問~~
我係養豹龜的;
但只可開B擔嗎?
uva洗吾洗?? 但開左之後個箱會好熱-.-''

回復

christal琳 發表於 2011-8-19 23:35
回復 霸氣浩 的帖子

入去睇下啦 傻仔...

uva 同 uvb 中學都有教 基本上系常識
回復

ah林-3- 發表於 2011-8-19 23:52
一"粒"B擔;`
想問問~~
我係養豹龜的;

熱就吊高黎用,可以試下擺係爬相面(上高個網),同用40W既就岩岩好
回復

ah林-3- 發表於 2011-8-19 23:52
一"粒"B擔;`
想問問~~
我係養豹龜的;

當然要
唔好見而家既溫度甘熱...但系都唔足夠產生維生素D
天氣熱便選擇一粒低W既膽

剩用UVB 講真系無用
回復

霸氣浩 發表於 2011-8-19 23:50
人地而家成個陸龜設備入面only uvb
橙哥我而家假設一個問題
如果龜箱入面所有設備齊全  但燈方面只有uvb  ...

龜就最好比粒A膽佢熱一熱身會好D,只有B膽係唔會死,但唔會好強壯,同易病
回復