香港龜友論壇

樓主: waiman
打印 上一主題 下一主題

目前最頂級的燈 - 加拿大的Exo Terra SunRay Metal Halide UVB金鹵燈

樓主
在淘寶找到上海有成套賣,說是歐洲牌,信得過嗎?
回復

沙發
waiman 發表於 2014-3-6 20:55
淘寶既野好難講.

其實我只想知道係咪真係有歐洲版,我諗個除左個鎮流外,其他都應該係一樣,所以Exo Terra無理由咁蠢只出美版。
回復

板凳
waiman 發表於 2014-3-7 10:54
當然有歐洲版, 歐洲有賣Exo Terra SunRay Metal Halide UVB.

我都查到了,但從歐洲買回香港個價錢係1.5倍,個膽其實唔貴,但燈架連鎮流就好貴。
回復

地板
waiman 發表於 2014-3-7 11:30
或者你可以到歐洲找那GE鎮流器, 從歐洲買GE鎮流器回香港應該好平?

如果買我就會成套買,但想知依C hing你推斷,用呢支燈係咪有大機會照蘇卡達出到黃色生長甲殼呢,仲使唔使加其他燈補充呢。我知推斷唔會100%準確,但希望你可以俾俾意見。Thanks
回復

waiman 發表於 2014-3-13 14:25
根據廠家公佈既呢支70w燈特性, 在45-52cm是可以將蘇晒白, 但可否出到黃色我就不知道了. ...

謝回覆,我會實試一下。
回復

此燈已用左差不多兩個月,全原裝,其實相對係貴好多。
唔提錢,效果就極之滿意,龜自己會去到正正燈下晒,幼龜好精神,20cm盾都見到原來生長紋很深啡但見到已漸漸變淺,過多幾個用就知可以去到咩程度的晒白。仲有個龜殼光澤度都好左,可能係光打落去效果卦。在無條件晒到真太陽下,我試過有最佳效果的燈。
總體而言,除左真係貴外無咩缺點,我而家用緊三支,一支先買,見到效果後再買兩支。
回復