香港龜友論壇

樓主: waiman

目前最頂級的燈 - 加拿大的Exo Terra SunRay Metal Halide UVB金鹵燈

waiman 發表於 2014-3-7 10:54
當然有歐洲版, 歐洲有賣Exo Terra SunRay Metal Halide UVB.

我都查到了,但從歐洲買回香港個價錢係1.5倍,個膽其實唔貴,但燈架連鎮流就好貴。
回復

mma 發表於 2014-3-6 22:26
我都查到了,但從歐洲買回香港個價錢係1.5倍,個膽其實唔貴,但燈架連鎮流就好貴。 ...

或者你可以到歐洲找那GE鎮流器, 從歐洲買GE鎮流器回香港應該好平?
回復

waiman 發表於 2014-3-7 11:30
或者你可以到歐洲找那GE鎮流器, 從歐洲買GE鎮流器回香港應該好平?

如果買我就會成套買,但想知依C hing你推斷,用呢支燈係咪有大機會照蘇卡達出到黃色生長甲殼呢,仲使唔使加其他燈補充呢。我知推斷唔會100%準確,但希望你可以俾俾意見。Thanks
回復

mma 發表於 2014-3-13 00:47
如果買我就會成套買,但想知依C hing你推斷,用呢支燈係咪有大機會照蘇卡達出到黃色生長甲殼呢,仲使唔使 ...

根據廠家公佈既呢支70w燈特性, 在45-52cm是可以將蘇晒白, 但可否出到黃色我就不知道了.
回復

waiman 發表於 2014-3-13 14:25
根據廠家公佈既呢支70w燈特性, 在45-52cm是可以將蘇晒白, 但可否出到黃色我就不知道了. ...

謝回覆,我會實試一下。
回復

kingking2007 發表於 2014-4-11 13:08
Waiman 兄 這支金鹵燈每天要開幾多小時呀,是否和uvb一樣10小時,唔該。

2-10小時都可以.
回復

請問有無朋友在香港買到那個GE鎮流器呢?
回復

有c兄 DIY成功嗎??
回復

kowrobin 發表於 2014-8-19 03:52
有c兄 DIY成功嗎??

希瑾 SUNRAY 70W金鹵燈 脫離原裝鎮流器成功
http://bbs.cngui.com/forum.php?mod=viewthread&tid=1023743
回復

回復 waiman 的帖子

感謝c兄!!
回復

此燈已用左差不多兩個月,全原裝,其實相對係貴好多。
唔提錢,效果就極之滿意,龜自己會去到正正燈下晒,幼龜好精神,20cm盾都見到原來生長紋很深啡但見到已漸漸變淺,過多幾個用就知可以去到咩程度的晒白。仲有個龜殼光澤度都好左,可能係光打落去效果卦。在無條件晒到真太陽下,我試過有最佳效果的燈。
總體而言,除左真係貴外無咩缺點,我而家用緊三支,一支先買,見到效果後再買兩支。
回復

Exo Terra Metal Halide SunRay 35w PT2326:
最低使用距離25cm. 最佳使用距離35cm.
30cm = UVB 160uw/cm2, UVA 2,700uw/cm2, 全光譜24,300 Lux

請問如果我買了此套裝(鎮流器+35w燈泡),  35w燈泡用完到期後, 可否更換為50w及70w燈泡??
回復

kingking2007 發表於 2014-10-1 13:11
唔得、要同 w 數

回復

我現在使用一個長100cm, 闊48cm, 高50cm的玻璃飼養箱, 頂部不加上蓋,  日間溫度攝氏30-31度(箱的左方位置), 攝氏33-36度(箱的右方角位位置有40w射燈制造熱點), 現在在中央位置用zoomed dual combo deep dome插上2支zoomed 26w 10.0 uvb燈, 燈和21.5cm底甲長的盾臂龜的龜背有約25cm距離, 如改用 extro terra sunray metal halide uvb 燈,
應該選用那一種W的燈泡???

希望有師兄或師姐比d意見...謝謝...
回復

yamadadhk 發表於 2014-10-1 08:09
我現在使用一個長100cm, 闊48cm, 高50cm的玻璃飼養箱, 頂部不加上蓋,  日間溫度攝氏30-31度(箱的左方位置), ...

Deep dome只用Zoomed 10.0 26w. 25cm已經夠了.
不適合用metal halide uvb.
回復

waiman 發表於 2014-10-3 21:16
Deep dome只用Zoomed 10.0 26w. 25cm已經夠了.
不適合用metal halide uvb.

我打算不用zoomed 10.0 26w uvb橙 及 zoomed dual deep dome 燈座.....想轉用 extro terra sunray metal halide uvb 金鹵燈套裝....

我現在使用一個長100cm, 闊48cm, 高50cm的玻璃飼養箱, 頂部不加上蓋,  日間溫度攝氏30-31度(箱的左方位置), 攝氏33-36度(箱的右方角位位置有40w射燈制造熱點), 如改用 extro terra sunray metal halide uvb 燈,
應該選用那一種Watt的燈泡較為合適???
謝謝回覆
回復

yamadadhk 發表於 2014-10-3 08:38
我打算不用zoomed 10.0 26w uvb橙 及 zoomed dual deep dome 燈座.....想轉用 extro terra sunray metal  ...

你要先決定你能做到離地多少距離? 然後跟據距離選watt數.
使用距離35-39cm = 35w.
40-45cm = 50w.
45-50cm = 70w.

回復

waiman 發表於 2014-10-3 23:23
你要先決定你能做到離地多少距離? 然後跟據距離選watt數.
使用距離35-39cm = 35w.
40-45cm = 50w.

使用距離是指燈至龜背的距離(cm)????
回復

yamadadhk 發表於 2014-10-4 03:21
使用距離是指燈至龜背的距離(cm)????

指到地面的距離.
回復

回復 looklok1980 的帖子

請問香港有得買嗎?
回復