香港龜友論壇

查看: 3166|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

自私的老師

樓主
畏貓老師引殘疾條例  逼校方逐校園貓
為左自己去傷害他人,同條寄生蟲沒有分別。
回復

沙發
回復 michaelphone 的帖子

自己唔接受就要趕絕佢地, 呢位女教師係米用呢套思維教導D學生, 用壓迫對付無法反抗既貓貓, D貓貓以為有安樂居所家下要面對比人道真係可憐
回復

板凳
教畜................
回復

地板
為左自己去傷害其牠生命……人渣。
回復

個老師都唔到得到人地既尊重= =
回復

我都可以理解個老師,我超怕小強,有小強爬上我到我實喊! 個miss只係驚既野係一般人都鍾意既貓姐...大家不防嚮佢角度諗一諗。
而且間學校都有問題,一早就應該拎啲貓去絕育啦!搞到生咁多,又照顧唔黎,病左又冇人知!
平時又唔見有人照顧下啲貓?淨係識玩!
要有個怕貓miss出黎先有人正視呢個問題

認同,觀點與角度不同!  發表於 2014-1-26 09:37
回復

回復 tanzigunazumi 的帖子

個問題是個老師怕猫到趕盡殺絕呢,拎啲貓去絕育個老師會不趕盡殺絕嗎?無論多少怕就是怕,個怕貓miss應該克服怕猫,而不是趕盡殺絕。
回復

唉... 大家睇新聞應該要睇得理智啲...傳媒吸引人睇,個標題已經十分之咁斷章取義了!啲人一睇個標題!馬上群情洶湧!但係如果我無睇錯
有老師在facebook透露,「畏貓老師」近日把行動升級,引用《殘疾歧視條例》向校方施壓,逼校方於聖誕節假期完結前驅走所有貓隻。
有人講既野有幾成真邊個知?寫"擬引用"姐係未經確實啦?姐係有可能唔係啦!

回復

http://www.twghwflc.edu.hk/20131216/index1.html
http://hk.news.yahoo.com/黃鳳翎中學-驅貓-屬誤會-222638202.html

"至於那位畏貓教師,友好指事件曝光令她成為眾矢之的,但實情她從未要求「趕絕」校園內的貓隻"
無可否認的是 生果日報最識煽動群眾,唉...
回復

所有報紙都識煽動群眾,不是點引人睇。她成為眾矢之的只能怪她獨自行動,令人生疑。
回復

唉...講極都唔明...恐懼症是一種病!請查清楚先話人!我相信有得選擇,個MISS都唔想有呢個病!唔係話你想克服就一定克服到,正如好多病唔係你想醫好就好得返的!
你呢啲真真正正係歧視病人!
而且我上面9樓到比左2個LINK,下面果條請整行COPY,去果個網址睇
成件事跟本唔係一開頭生果日報講咁樣!
佢成為眾矢之的第一是因為愛貓的人太多,第二是好多人沒了解過這個病!
而且病都有分輕微同嚴重,佢見到貓就喊出黎好明顯是嚴重的!
你唔好攞街邊啲女仔見到小強就尖叫果啲黎比較!冇得比!
你得閒話人,不如增進下自己啲智識!上網SEARCH下恐懼症到底係咩黎啦!
我見過有人一見到雀仔飛就喊喇!驚貓有咩咁出奇?少見多怪!

+1  發表於 2014-1-28 12:20
回復

恐懼症不是有病是心理病,心理病你想醫好就好得返,恐懼症的成因是發病源在病者幼時對病者作出了心理衝擊。我沒歧視病人!我只叫他有事跟身邊的人分擔一下,不好自己承擔。吾該你不好扭曲別人的意思有陰謀論。
回復

對不起,原來你只是想有人替她分擔一下,是出於好意的!
我沒看出來,真不好意思!

的確,現今醫療及科技可以醫好很多病,包括恐懼症,
但是係唔係咁輕易講兩講就得呢?
雙腳沒了的人,靠醫療科技都可以行得返,又係唔係每一個斷腳的人都醫好?
真係講咁易?
而且人係唔係有咩事都一定會去睇醫生?
我個人就唔會因為怕小強就去睇醫生喇,冇時間金錢勇氣!避開佢就算啦

我還是看這新聞才知恐懼症也可以引用《殘疾歧視條例》
而《殘疾歧視條例》當初應該是在這方面專業有智識的人商討訂立的吧,
為什麼他們會覺得要用這條條例去保障那些人?

anyway,這件事對我來說已經完結
提早祝樓主和大家農曆新年快樂~

以下從網上copy:
精神分析大師佛洛伊德就提到過,童年的創傷經歷對人的一生都有著重要影響。童年的陰影會影響成年之後的世界觀。他將人的意識部分比喻為冰山露在水面上的一角,而潛意識卻是冰山在水面以下的巨大部分。潛意識雖不為人知,但很多時候在不知不覺地支配著人的行為。而這些童年創傷,因為人的自我保護機制,大多被壓抑到潛意識區域。雖然我們認為它已經不在了,但一不小心被某事觸動,它還會跳出來,讓你痛不欲生,甚至情緒失控、行為失控。它有時還會喬裝打扮,通過迂迴曲折的通道來暗中影響你、操縱你。而一個人小時候得不到滿足的東西,在心理上對它一生都會感到飢餓。

人類的精神活動傾向於躲避痛苦。
回復