香港龜友論壇

查看: 1797|回復: 10
打印 上一主題 下一主題

鈣問題

樓主
我想問下如果有uvb仲洗唔洗食鈣粉呢,d菜溝左鈣粉隻龜唔食,鈣粉份量要幾多,我嗰隻你盾bb
回復

沙發
我嗰隻盾b都係錦
回復

板凳
KENNETHLAU 發表於 2013-11-23 20:41
我想問下如果有uvb仲洗唔洗食鈣粉呢,d菜溝左鈣粉隻龜唔食,鈣粉份量要幾多,我嗰隻你盾bb ...

系唔系白色果隻鈣粉?  我覺得陣味好  我加入糧之後佢地都唔肯食

我現在轉用日本這隻桑鈣粉, 陣味香好多, 佢地都肯食

回復

地板
emilypophk 發表於 2013-11-24 00:29
系唔系白色果隻鈣粉?  我覺得陣味好  我加入糧之後佢地都唔肯食

我現在轉用日本這隻桑鈣粉, 陣味香好 ...

可以邊到買到?貴唔貴?
回復

s041724 發表於 2013-11-24 00:34
可以邊到買到?貴唔貴?

2百幾蚊, 2xx克.  系花墟果度有間爬蟲店有賣
回復

KENNETHLAU 發表於 2013-11-23 07:41
我想問下如果有uvb仲洗唔洗食鈣粉呢,d菜溝左鈣粉隻龜唔食,鈣粉份量要幾多,我嗰隻你盾bb ...

係兩回事.
食鈣冇UVB, 就會完全排出體外唔會吸收.
有UVB冇鈣食, 冇野可以吸收.

建議你改用Miner-All OUTDOOR formula. Miner-All係所有龜都不拒食既綜合礦物質維生素營養品, 內含鈣粉, D3, 和50多種礦物質.

Miner-All是全球唯一一家, 由國際專業爬蟲營養師會, 專做動物園各動物, 和爬蟲的綜合礦物質維生素營養品的頂級大廠, 當然, 他也是全美國政府動物園及政府動物園營食師, 唯一指定的營養品.

Miner-All有再細分INDOOR formula, 和OUTDOOR formula兩種.
INDOOR formula給室內養用.
OUTDOOR formula給室外養用.
主要分別是INDOOR formula含D3.

買Miner-All INDOOR formula, 一種就全部夠了, 不用再買其它又鈣粉, 又營養粉, 又礦物質粉.
Miner-All一星期給一次, 每次2粒火柴頭那麼多就行
.

回復

回復 waiman 的帖子

邊到有得買?
回復

荃灣友緣龜屋
回復

回復 Norrishill 的帖子

正呀,我好鍾意去嗰到
回復

咁我白色嗰隻咪晒左
回復

KENNETHLAU 發表於 2013-11-23 21:11
咁我白色嗰隻咪晒左

唔會晒. 你遲D儘量少, 少到幾乎冇咁, 少D少D咁加落去, 慢慢D龜又食啦.
回復