香港龜友論壇

查看: 3253|回復: 5

你呢會唔會為新木箱油油?

如果買個新木箱,師兄師姐會唔會油吓油先至用?有啲人話化學氣味對龜龜唔好,但有啲又話唔油個箱會生蟲.........
單選投票, 共有 23 人參與投票

投票已經結束

17.39% (4)
39.13% (9)
43.48% (10)
您所在的用戶組沒有投票權限
回復

其實有好有唔好。
好處:耐用,美觀
不好:木本身有很多細孔,可以作濕度調節之用,所以很多衣櫃內部也不油,
也不會貼膠板。
回復

衣櫃埽油  好貴  英角人法先訂磨  上層蟻油    再磨上層船怕光   再磨上罾明哥渿或全程用素力架  三次=重覆公夫 至少四次

人工連料一個六八呎衣櫃内外全光要四千左右  
(淨上光渿連省,未包執色執灰刀執啦 索色種另計)
回復

化學氣味確對龜龜唔好       連自己 屋企家私曰用品都冲滿甲全及化學
唔油個箱又確會生蟲       衣魚a入耳要去e院
回復

唔油好D…有甲全。
回復

littlebird 發表於 2013-11-18 03:42
如果買個新木箱,師兄師姐會唔會油吓油先至用?有啲人話化學氣味對龜龜唔好,但有啲又話唔油個箱會生蟲.... ...

我一定油光油.

我亦試過幫朋友造好個箱, 油好光油第三日, 仲好大陣味, 我朋友就囉去用, 我叫左佢唔好即刻用, 要24hr開UVA和箱中的風扇, 7日後D味散左先至好用, 但佢唔聽, 佢心急買左兩隻歐陸BB就即刻入住, 果兩隻歐陸BB會以打架形式搏命撞個木箱, 不過佢都由得佢地, 最終兩隻歐陸B亦都冇事.
回復