香港龜友論壇

返回列表 發新帖
樓主: coco123
打印 上一主題 下一主題

我咁養龜 笑大人個口?>_<

各施各法啫
回復

無知說話無需理會, 幾千蚊一隻, 同幾十蚊一隻都係一條生命, 都需要愛護及尊重, 你同事咁既態度, 希望佢唔好養任何有生命既野!
支持你繼續愛錫龜龜!!!

x2  發表於 2013-10-23 13:35
回復

COCO, 我好明白你心情..!!!!
因為我有一班朋友..好好朋友..佢地都覺得我比龜龜太多設備.
亦都同我講覺得我好誇張....我諗態度同你D同事可以話係一樣..

有次食飯講起..我都講到..直頭燥起來..同埋有小小黑面..

不過轉頭又諗返..其實都唔可以怪晒佢地..
佢地唔鐘意既..冇理由迫佢地去鐘意..
各人喜好唔同...我當時都有串佢地: 你地DD諗法係無知..

之後..又有人講: 又唔見公園D龜死!
我既回答係: 係冇死架! 旦係全部有問題者! 你有生花柳都唔係即日死架! 同埋死左個時你都唔會知.因為你唔係日日係公園望實佢..換過幾多轉龜..你又知唔知?

不過..之後..我都禁住自己-_-"...HAHAHA~

因為諗返..當初我自己冇養龜既時候..都會覺得龜就係...
1) 水 2) 糧就搞得掂...HAHHA~

同埋..好在上黎..見大家網友都好愛龜..成個感覺..即時好返晒..哈哈~~
所以可以不用理會佢地..呵呵~~

多謝你呀kittyapple~ 我都決定以後唔鬼理個同事了,以後都唔會再share COCO啲相比佢睇,橫掂佢都無知唔識貨!係咪?!  發表於 2013-10-24 22:42
回復

唔需要理這類人,因為實在太無知。 之前有個朋友養巴西苗,佢話唔明d人要用煲過的水?因為龜係食生嘢!
回復

唔使理d人講咩啦...我淨係覺得咩動物都係一條生命..(除左害虫果d)
不論買返黎幾多錢都好,我覺得都要愛惜佢地,全部都係平等既!!
所以我對我果3隻寶貝真係視如己出咁架
回復

回復 ki0110 的帖子

哎呀,比你講左我心聲,衰野ee~  XD
回復

IDIOT--->IGNOR "IT"
回復

回復 coco123 的帖子

Coco Ctse,

U see see.  I had similar experience today:
http://www.hkturtle.org/forum.ph ... &extra=page%3D1
回復

coco123 發表於 2013-10-23 11:07
我都聽唔少,所以其實比個同事咁話我,我都唔敢點駁佢,有時都幾迷惘 ...

其實比太好環境佢,可能真係會減低佢既抵抗力。
回復

科拿仔 發表於 2013-10-28 12:57
其實比太好環境佢,可能真係會減低佢既抵抗力。

我都係咁諗,所以我就算用暖管,都只會較到23-25度,等龜龜感受下冬天的氣氛,費事經常處於溫暖狀態,一有多少少的溫差就病。或者等龜龜有返15厘米,大隻啲,先比佢試下自然冬眠。
回復

先吾評論你同事有無錯,
既然大家睇法不同, 道不同, 不相為謀
回復