香港龜友論壇

查看: 2357|回復: 7
打印 上一主題 下一主題

水龜器材請教

樓主
小弟養緊隻巴西5CM左右長,用緊14'*8'*8'既缸,水最深2吋.
想問下咁既水深用潛/掛濾會好D?有冇咩推介,因為我第一次養野,爬左小小文去到魚街,見到D器材都係R晒頭...
同埋其實有冇需要整個氣泵比佢?
燈方面,由於要返工,都唔係太多機會比佢晒太陽(一有機會就晒~),所以都想買燈,我睇到有分UVA/UVB,我GOOGLE過,UVA係比較勁,其實我隻巴西仔有冇需要用到咁高既UVA燈?定係用UVB已經夠,同埋大家討論既W數,小弟都係睇得唔係太明白,有時又13W/26,有時又100,150咁高,咁我應該要點選購~
望師兄們請教,邊爬邊聞其詳~感謝
回復

沙發
唔駛氣泵 龜用肺呼吸的
回復

板凳
回復 armadee 的帖子

你理解錯左UVA同UVB
好簡單咁比喻比你聽
UVA姐係射燈 比隻龜取暖用
UVB姐係對龜有益既燈

除非你多錢得濟,如果唔係,我都係勸你買射燈就夠啦
唔好晒咁多冤枉錢
回復

地板
買個細潛濾,可以低水位,百零蚊內有個
一個燈罩14cm都夠約$140,或平d係電器鋪日本城買個陶瓷座既燈罩$100有找
燈鋪買盞螺旋大頭射燈40W約$20
如果唔近窗,買多個罩放個10幾w慳電膽照明用
番工冇時間,買個定時器俾燈罩(可以較開關時段),$60,70都有
回復

JACKTONG 發表於 2013-10-11 22:14
回復 armadee 的帖子

你理解錯左UVA同UVB

你搞錯左少少..uva =/=射燈

1.簡單講左UVB先,UVB5.0 / 10.0 分別係代表UVB含量佔整體百份比,如10.0為例就有10%UVB,其餘約30%可能係UVA,餘下既係可見光。  UVB光譜可讓動物製作維他命D吸收鈣質。

2. UVA對動物健康無實際作用,並且無法提供熱力溫。

3. 射燈真正可提供熱力既產品,市面上有不同設計如防水花,聚光燈等...

最後如Jacktong所言,爬行動物最重要還是溫度,所以射燈, 暖管比uvb更為重要。

UVB是一種你可以承擔到就當然最好俾動物,否則閒時每星期帶佢晒一晒太陽亦可。
回復

感謝解答,獲益良多。
目標係低水位潛濾,燈罩&射燈各一,光線唔夠就加多燈仔做照明。
氣泵就冇需要,但係加比佢有冇害?見到啲水靜止不動唔係咁舒服…
感謝感謝
回復

買個可做水流的潛濾,到時你可能話會過急都未定
回復

潛濾都做到水流嫁咩@_@
到時問下先。
回復