香港龜友論壇

查看: 8931|回復: 13
打印 上一主題 下一主題

養盾臂龜心得(2)

樓主

上次講完一大輪前言之後,宜家開始遂一詳細咁講下養盾臂龜O既
病証,環境,點解決,點防止?
宜家先講左呢2點先

1]病証
- 結石
  其實結石係每一隻盾臂都有機會發生既事,就算野生盾臂都會經常發生,而人工養既盾臂龜只要照顧方面有疏忽,
都會令到你地既盾臂龜出現結石情況。而結石之前都會有小小既病徵可以觀察得到,宜家就同你地慢慢分析下點解會有呢種情況出現。

盾臂龜既結石(所謂既酸)係來自身體入面既草酸同蛋白質(呢分面唔需要詳細去講,因為講你又唔明,
明你都冇辦法去做)。點解我咁講?每一種植物都有草酸同蛋白質,就算連龜糧都有,
咁你係咪聽完之後唔俾野佢食,等佢練仙?
  所謂既酸都有分4類。
  第一類,透明,入肉眼睇唔到。
  第二類,好似黑人牙膏咁,姐係點?你宜家去廁所拎支牙膏出黎,就知架喇!
  第三類,好似牙膏咁,但入而有D沙咁既野。
  第四類,屙左出黎圓圓地,點夾都夾唔爆(姐係結石)。

如果大家既盾臂龜有第1到2類既酸,恭喜晒!佢地既健康情況非常之咁好,唔需要擔心!
不過遇到第3類既情況,各位盾臂龜就要注意一下佢地環境既濕度+每日浸水(37度)浸到有屎出
遇到第4類而又未死得咁點搞?屙得出就以後每日都同佢浸37度水,又係浸到有屎屙再改善下個環境。
但屙唔到點搞?你唔係醫生,又唔知舊石係邊,千其千其千其唔好扮專業,一個夾插落佢個菊花係咁了,
(試諗下你又唔係。。。。)

咁樣搞一搞冇事都俾你搞掂左。
所以有懷疑千其唔好慳埋D錢,拎出黎就可以救一救條生命。

咁點知佢有冇結石丫CHING??好簡單,一係突然唔食野/減少左食量,二屙左舊便便出黎,但係好幼身。
只要平時俾少少時間去觀察下佢(都係30分鐘內既事),如果咁都做唔到,不如唔好去買盾臂龜!

二]環境

上個POST都講左我養盾臂龜最方便,最慳錢,又簡單既方法。想知就自己搵番吧!

-底材
-燈擺位
-水來源

市面上可以買到既底材有好多種(我講呢D係龜食完都冇事,其他冇講既,你用緊/買左仲用唔用就係你既事喇!),碎木條,草粒,假草地毯,椰泥磚,瓷磚反底用,就係呢幾種。

碎木條-其實就係樹幹刨成既木條仔,
好處,噴水吸水,可以保濕。
壞處,一至兩星期一定要換,木材係好吸水同吸味的,唔換就會開始有D昆蟲仔出黎。

草粒-魚街金髮老闆都一直用開,之前我都有用,初時都OK,用得耐左就覺得成屋都係草味,個人頂唔順陣味。
好處,食左都唔會死。
壞處,草味濕左之後一晒燈就開始有好大陣味。

假草地毯-宜家我一直用緊。
好處,清潔方便,龜行會舒服D,睇得好似大自然。
壞處,吸味都係好勁!(尿味)。

椰泥磚-好似紅磚咁,一舊一舊,唔洗特登去爬鋪買,一定貴(只係包裝左爬蟲用,但成份一樣),
普通既園藝鋪一定有,但要買有機的,20蚊一大舊。
好處,超級保濕。
壞處,隻龜拎出黎超級多泥痴住,日日咁樣拎去沖水,洗水盤包你3個月要通一次。

瓷磚反底用-一開始都有用,用下用下發現隻龜日日走去訓,唔想郁,決定放棄。
好處:聽講可以磨甲(之前都信,但用腦諗下,細個就可以姐,大左點搞?),清潔方便。
壞處:一塊一塊好足料,夠晒重,每次洗都洗到我想死。

至於燈既擺位又點搞呢?UVB同UVA係乜??

-UVB,紫外線,人晒就會慢慢生癌,龜用就會加強龜甲生長,一句講晒,
要養就一定要用,要聽就聽,唔聽就用番你自己既方法。
-UVA,熱源,加溫用。

UVB+UVA,呢個係不變既定律。點解?咸酸菜一定要用黎炒XX。一樣道理,不要問,只要做。
其實係咁既,淨係UVB,冇熱力,係幫唔到龜做一個叫做:D3反應。
(自己上網再查啦!再解我打十篇都唔夠打,你都睇到眼訓。)。

UVB點擺丫CHING?放係成個龜箱既中間,可以大範圍用。
UVA呢CHING?上次咪教左你囉?放係成個龜箱既角位,等佢地有冷熱點丫嘛。

水來源。
  呢個就係講緊水兜,但係要隻龜爬到上去既高度。一來有時真係真係冇時間幫佢浸水,佢地都會主動行過去浸水。
(唔好當有水兜就唔幫佢浸水,一定要每日浸水)。
  水兜就放係射燈下面,咁樣做,一黎一會暖暖地,佢地都會覺得舒服,肯浸下。二黎,成個箱既濕度都會提高。

好啦!打左成粒鐘,都好攰。有好評下次又再講多D養龜既經驗俾你地分享下啦!

評分

參與人數 4威望 +4 收起 理由
matt_zero + 1 功德無量
ki0110 + 1 多謝分享
roy20090308 + 1 功德無量
JACKTONG + 1 功德無量

查看全部評分

沙發
謝謝!看得很開心
回復

板凳
用心之作,頂嚇先
回復

地板
b21st 發表於 2013-9-14 14:15
謝謝!看得很開心

多謝晒
回復

Crazyjan 發表於 2013-9-14 14:48
用心之作,頂嚇先

多謝支持
回復

多謝呀,不過我唔明點解用磁磚反轉會令到龜日日訓?
回復

c兄加油!希望再有更多心得分享
回復

ki0110 發表於 2013-9-14 15:55
多謝呀,不過我唔明點解用磁磚反轉會令到龜日日訓?

我覺得係個地方太硬既問題掛,暫時都未知點解,
回復

kenny1412 發表於 2013-9-14 18:08
c兄加油!希望再有更多心得分享

希望有更多人睇到,有回覆先會有心再打,冇就算數睇完就算,又吾回,就要人冇私分享,好難令我有心再打
回復

多謝分享
回復

好評
回復

多謝分享...
回復

回復

回復 kinson_ma 的帖子

多謝指教
回復