香港龜友論壇

查看: 5402|回復: 19
打印 上一主題 下一主題

我的愛情鳥

樓主
最愛企手板, 同花雞一樣

評分

參與人數 3威望 +21 收起 理由
catcatdog123 + 1 多謝分享
我愛中蜂 + 10 精美相片
火水. + 10 多謝分享

查看全部評分

沙發
費沙氏愛情鳥
回復

板凳
嘈到死,我果兩隻都要準備送俾朋友!
回復

地板
回復 chan359777 的帖子

雖然嘈,但好乖巧,叫佢入去會自己入巢箱,叫佢轉佢又識轉,叫佢名會應你。
回復

我果隻會企手臂,但有時都咬我手指
回復

回復 !tommy! 的帖子

我隻間中都咬我, 但不多痛, 佢會就住的。
回復

chim 發表於 2013-8-13 12:13
回復 chan359777 的帖子

雖然嘈,但好乖巧,叫佢入去會自己入巢箱,叫佢轉佢又識轉,叫佢名會應你。 ...

咁佢地會唔會好似貓咁有性,認得主人同主人玩架?
回復

回復 科拿仔 的帖子

100%認得, 叫佢會回應我的。
回復

chim 發表於 2013-9-6 20:16
回復 科拿仔 的帖子

100%認得, 叫佢會回應我的。

咁可以同佢點樣玩?
回復

回復 科拿仔 的帖子

叫佢"入去", 佢就會走入巢箱, 叫佢"轉", 佢就在巢箱內自轉。亦可伸手入籠, 佢會自己跳過來企手板。叫佢名, 佢一定應一聲的
回復

chim 發表於 2013-9-9 19:25
回復 科拿仔 的帖子

叫佢"入去", 佢就會走入巢箱, 叫佢"轉", 佢就在巢箱內自轉。亦可伸手入籠, 佢會自己跳 ...

咁正?智商咪同貓差不多?咁最長壽命幾耐架?thx
回復

回復 科拿仔 的帖子

十幾歲, 我養的已是老雀...
佢幾醒架, 認得所有屋企人的腳步聲, 一出lift就聽到佢叫, 但其他人行過佢唔叫的, 聽到佢叫就知有家人就入屋....
回復

chim 發表於 2013-9-30 23:19
回復 科拿仔 的帖子

十幾歲, 我養的已是老雀...

我屋企的愛情鳥都是認得腳步聲, 出 lift 未到門囗, 佢地會叫定你先
回復

黑森杕 發表於 2013-9-30 23:43
我屋企的愛情鳥都是認得腳步聲, 出 lift 未到門囗, 佢地會叫定你先 ...

咁正﹗會唔會好似貓貓咁一樣dad你,要你陪佢玩架?
同埋你係咪比佢自由周圍走?
回復

科拿仔 發表於 2013-10-1 14:13
咁正﹗會唔會好似貓貓咁一樣dad你,要你陪佢玩架?
同埋你係咪比佢自由周圍走? ...

佢地好有性格架, 唔嗲架, 佢地黎我屋企時巳是成鳥, 唔易嗲人,  佢地最嗲的時侯是餵佢地食葵花瓜子, 佢地走埋黎食瓜子, 仲識用條 "利" 錫錫我的手指; 最搞笑是有一隻愛情鳥 (女仔) 企在我手板,我帶佢入房玩, 佢老公走埋入房大叫佢老婆, 佢老婆又應返佢, 跟住佢老公企在另一隻手的手指上
係呀, 我日日都比佢地自由周圍走, 等佢地開心下, 出黎玩得多, 佢地冇咁 "呆滯"及冇咁細膽架; 有次帶佢地落樓下公園仔晒太陽, 見冇人, 放佢地企在雀籠上面晒太陽, 佢地冇話周圍亂樸, 幾乖架, 下次冇人都可以放佢地出黎晒太陽
回復

黑森杕 發表於 2013-10-1 15:47
佢地好有性格架, 唔嗲架, 佢地黎我屋企時巳是成鳥, 唔易嗲人,  佢地最嗲的時侯是餵佢地食葵花瓜子, 佢 ...

剪左翼嫁? 我有隻由b養大既桃面無剪到翼試過走左出街, 好在搵得番一叫佢就走番落黎跟我番屋企
而家無剪翼又敢拎出街既就只有超定雞尾, 成日痴住人趕都趕唔走
回復

blackaneomefish 發表於 2013-10-1 16:47
剪左翼嫁? 我有隻由b養大既桃面無剪到翼試過走左出街, 好在搵得番一叫佢就走番落黎跟我番屋企
而家無剪翼 ...

是剪左翼架, 唔剪翼唔敢比佢地出黎玩架, 如果佢地飛左出街, 佢地唔識找食物會餓死, 到時就冇陰功喇; 好彩你隻桃面識番落黎跟你返屋企, 你隻桃面是什麼顏色呀? 我屋企有兩隻桃面, 佢地是綠色身粉紅色面你隻雞尾是否喜歡企你膊頭整理羽毛? 我隻雞尾好細膽, 帶佢去樓下公園晒太陽, 開門比佢出去, 佢唔肯出黎, 在屋企又是唔敢出籠玩, 要捉佢出黎, 佢出到黎又喜歡企我手臂或手指整理羽毛, 跟住又唔肯落地, 你隻雞尾是否這樣?
回復

黑森杕 發表於 2013-10-1 15:47
佢地好有性格架, 唔嗲架, 佢地黎我屋企時巳是成鳥, 唔易嗲人,  佢地最嗲的時侯是餵佢地食葵花瓜子, 佢 ...

真係好啦﹗知唔知邊度買最好?
回復

科拿仔 發表於 2013-10-1 23:45
真係好啦﹗知唔知邊度買最好?

可以去灣仔大王東街果度買, 個事頭婆對養雀仔好有經驗, 你問她有關養雀既野, 她好樂意教人, 養雀既人好多都知呢個雀仔舖架, 我呢個星期要拎隻雞尾去事頭婆度杜蟲呀; 早排佢有愛情鳥 bb 賣, 去邊度雀店買雀都冇所謂架, 最緊要揀 d 健康, 冇眼屎, 鼻孔乾淨, 唔好揀 d 毛鬆的雀仔, 最好睇多幾檔; 如果師兄有養雀仔經驗, 不妨考慮去愛協領養隻雀仔返屋企丫, 等佢地可以有番個家, 唔使話太耐冇人領養佢地, 佢地會比愛協人道毀滅, 我隻雞尾都是最近在愛協領養返黎, 講起佢就陰功, d 職員話佢舊主人是位伯伯, 最近過了身, 伯伯臨終前將隻雞尾交托比他朋友照顧, 而佢朋友在伯伯死後, 拎佢去愛協, 話搞唔掂, 唔要佢, 職員話佢有壓力, 佢返黎時 d 毛好污糟, 佢條尾長得滯浸入水兜, 搞到條尾好污糟及開叉, 食物兜入面既瓜子有 d 仲發了"毛" , 等佢返黎一個禮拜, 上星期拎佢去事頭婆度搽殺蝨水, 事頭婆仲話佢好污糟, 問佢幾耐冇沖涼, 我話唔知呀, 我都是接手一個禮拜, 記得職員話佢有壓力, 唔敢幫佢沖涼, 怕佢樸籠整傷佢自己, 事頭婆檢查隻雞尾, 捉佢放入個袋度, 叫我返屋企用熱水洗返個籠, 同佢沖涼, 才拎佢返黎杜蟲, 返到屋企幫佢剪埋翼同尾, 呢兩日捉佢出籠比佢通屋行下, 等佢熟習環境, 如果師兄有養雀仔經驗, 不妨去領養隻雀仔丫, 雖然職員衰, 佢地既處事手法我有 d 唔認同, 但動物是無辜, 睇岩不妨領養佢地返去丫
回復

男友養過一隻自來愛情鳥,養左10年,上年過左身...佢好百厭,好鍾意扮申利引人然後咬人手指
回復