香港龜友論壇

查看: 3096|回復: 4
打印 上一主題 下一主題

盾臂龜日日食菜心+介難+草會唔會有事

樓主
隻龜9cm-10cm度
因為我呢度無車前草個d..所以我2日喂一次 菜心/介難+草 5:5 但實際上都係菜8:2草 因為佢唔多食d草/_\
有無問題咖咁樣.. 車前草個樣係點?好似d草咁? 佢又唔柯尿酸..1星期柯1次有無問題(推甲先柯)唔會自己柯=='
最多都係自己柯一粒1mm既尿酸!...........
鳴>< plz大大解答
ps:養左5個月到
沙發
基本上菜心係唔岩盾臂食架............
回復

板凳
回復 朗尼10 的帖子

菜心/介難留番自己炒黎食la...
回復

地板
suedama 發表於 2011-8-11 18:28
回復 朗尼10 的帖子

菜心/介難留番自己炒黎食la...

得呢d ja
油x菜呢咁
我有加草wo但係
回復

比龜食嘅菜能夠買得到有不下10幾種, 基本一包itanlian mix (market place 有) 入面包括有 raddicchio, wild rocket, black cabbage, frize, red and green coral, peas 等, 千萬不要有菠菜成份, 再去街市買有葉頂嘅紅蘿蔔, 葉只要少量唔要葉骨部份, 太硬, 蘿蔔磨溶. 車錢, 白菜葉(只要綠色部份), 介菜 (都係只要較軟身部份), 已經都有成12種, 全部先等亁水(要風乾唔要曬乾), 唔係啲菜會好易爛, 全部切碎或磨溶, 混埋一齊放入保鮮袋或盒存放在雪櫃菜隔分一星期食.
回復