香港龜友論壇

查看: 1767|回復: 8
打印 上一主題 下一主題

EDEN501一問

樓主
1 我個缸13.5x7.5x5inch   會唔會太大水流?
2 買左翻泥要換d咩濾材
3 我用泥養刀蛋要用什麼浮台
沙發
1. 唔會太大水流,應該係岩岩好的.....如果覺得都係太大可以用雨淋管 (用511既話可以放更多瀘材)
2. 通常瀘桶都係放生物環養菌,平既可以用MA/行家環 (如果係龜仔都仲可以,但如果係大龜既話就難D養菌,因為排泄物較多)
3. 浮台可以用HAGEN果隻磁石浮台,唔玩好似ZOO MED果隻吸盤浮台咁因為用耐左吸盤冇力
回復

板凳
karl0513 發表於 2013-7-28 21:23
1. 唔會太大水流,應該係岩岩好的.....如果覺得都係太大可以用雨淋管 (用511既話可以放更多瀘材)
2. 通常瀘 ...

thx
但第2題唔太明
好似話d環要換
回復

地板
回復 Johnson 的帖子

其實睇你係咩心態,有D人D環用左可能一年就要換過哂新既,咩都要用最好既....
其實環用兩三年都係冇問題的....要換環係因為表面既孔比D死菌,ETC塞左,令到環既可養菌面積減少....
可以定期(maybe 半年)就洗一洗瀘桶,但一定要用魚缸水洗,因為水喉水有氯氣會殺哂D菌
不過其實個人就唔每成日搞個桶,通常都係反缸果陣先會一次過洗埋....當然要睇返你養既物種既排泄量多唔多,同埋新開缸初期最好等成個SYSTEM RUN左兩三個星期,等N-CYCLE成形之後先落生物會比較好
回復

旦龜應該吾使浮台都得架!
回復

karl0513 發表於 2013-7-29 00:32

其實睇你係咩心態,有D人D環用左可能一年就要換過哂新既,咩都要用最好既....

我是說剛買回來後要換他的那些環嗎
回復

要啊~原本跟桶果D環係物理環黎,養唔到菌.....所以要買生物環,平既選擇有MA/行家環
回復

karl0513 發表於 2013-7-29 12:56
要啊~原本跟桶果D環係物理環黎,養唔到菌.....所以要買生物環,平既選擇有MA/行家環 ...

請問ma環是什麼
回復

http://www.fishmanshop.com/products/filter/filter/mas1.html

BTW,如果冇限BUDGET既話....PH牌會係唔錯既選擇 $$$
回復