香港龜友論壇

返回列表 發新帖
樓主: Miai

養水龜的濾材你會選擇活性炭/竹炭?效果如何?

朗_- 發表於 2014-2-26 00:21
聽人講用炭好似D水會清D同除臭...不過感覺上隔日換水好似乾淨D..

我養5隻成體水龜,用大濾筒落2 /3活性碳,可三個月先大換一次!
回復

kashell 發表於 2013-7-25 17:52
不過用左又真係無咩味,我朝朝都洗濾水器X2 十 擒換1/7水

如果朝朝都要洗濾水器或換水,咁不如唔好用改為直接換水
回復

大頭蝦 發表於 2013-7-25 21:48
唔駛放炭, 最重要係唔好養太多同餵太多,盡可以放多些生物石生物環响缸,d水自然唔臭同靚的 ...

生物環只係擺o係濾水器入面養益菌,未聽過擺o係缸內會有同樣功效,只知會將所有污糟o野藏o係缸底難於清潔!
其實落生物環對養龜作用不大,因龜排泄物有強阿摩尼亞,好難會養到益菌,除非個濾水器超大,可放極多數量生物環先可養到有足夠效用o既菌,否則,留返d 位放多d 活性碳好過喇!
回復

小刺 發表於 2013-7-25 10:51
我就吾用,日曰換水。

以前睇過一篇外國文章,講龜雖然愛清潔,但係佢地更愛响佢地熟悉嘅環境生活,就算個環境好污糟都好都唔會離開,所以响大自然好多時都會見龜住响一D污水到,因為果度佢地住開,佢地會直至忍受唔到D污水先會走(龜本身係有抵抗力,所以一般我會建議D人養龜唔駛太保護,咁反而害左佢),有時我帶龜龜出外佢地就會好驚,但响屋就「橫行霸道」變左主子,每次出外時雖然手舞足蹈不停郁,但一入屋,佢地就會好神奇咁即時靜左,所以一般我都唔建議日日換水,因為D水來來去去都係果D,而龜龜已經適應左,係連帶水中嘅細菌佢都適應埋與之並存,只要無額外污染就會安全,反而新水龜龜要重新適應,日日去適應,因新水和舊水當中含菌或其他雜質一定和舊水有分別。

我龜龜經常响地下行,地下嘅細菌有幾多可想而知,一般我都會幫佢地冲一冲先回缸,當中一定會帶些少細菌入缸,但多年黎相安無事,我個缸嘅水半年先大換一次,有次仲擺左成年(當然有個好過濾),所以我龜龜係有兩個窩,一個响地下,果個窩唔係我比佢地係佢地自己搵,仔嘅會搵現成嘅窿去捐,女嘅就會落手自己「整」(D野比佢整亂晒 ),大妹「整」左嘅窩唔係太「離譜」我都會由佢,而每次响地下搵龜一般無難度,佢地匿埋時一定會番自己個「竇」,八成機會準,龜龜愛自己習性和喜好生活。

以前阿媽屋企有養竹,佢問人D人話唔駛換水,咁佢真係無換水只係定期加水,我以為竹會死水一定臭,點知D竹茂盛到好煩,年尾洗花樽時裝下發覺D水神奇地係無臭,大自然好奇妙有佢地嘅習性,點解好多時唔知,當然竹和龜不同,但好多時我地會為佢地好而overdone左,有人同我講竹好難養易死,我同佢地講唔好換水佢地就話我傻。

回復