香港龜友論壇

查看: 4782|回復: 17
打印 上一主題 下一主題

頂濾一問

樓主

用頂濾係咪個缸一定要有橫梁先夠力,無就唔用得?
24"缸打算加個AA嘅頂濾,主要放珊瑚骨及碳,最重要吸到屎,係咪有分潛水泵,水陸泵?唔太熟,邊隻啱我用多d,請指導,

用緊濾桶521,thx

下星期放假要去魚街買,頂唔順缸水唔清,驚隻飛河有病,唔該晒各位c兄
沙發
水唔清係咪奶白色?定有便便浮浮下?
回復

板凳
siumaiguy 發表於 2013-7-12 20:13
水唔清係咪奶白色?定有便便浮浮下?

係,仲有d yellow tim
便便喺底,因我用網袋包住一包珊瑚骨放缸底,一拎起藏咗好多屎,只係幾日
回復

地板
sillywing828 發表於 2013-7-12 20:17
係,仲有d yellow tim
便便喺底,因我用網袋包住一包珊瑚骨放缸底,一拎起藏咗好多屎,只係幾日 ...

水奶白色,我想係因為缸裡唔夠硝化細菌,係咪新缸?
你去買枝硝化細菌液,照份量倒倒,過濾裡仲要有地方放生物環等硝化細菌生長
珊瑚骨你放落下保持pH值?定係想整硬缸水?
我記得養飛河龜水質要偏酸,但珊瑚骨會中和酸性水質

龜龜佢有幾大隻?濾水勁自然抽到便便,我怕水流太強會吸到龜
回復

siumaiguy 發表於 2013-7-12 21:25
你去買枝硝化細菌液,照份量倒倒,過濾裡仲要有地方 ...

每次換水我都倒$5銀咁大樽蓋(psb)
桶內已有環,碳,珊瑚骨係奇珍個boss話要放,咩ph值,整硬水,其實我無check過,亦都唔識,偏酸要落咩?6cm度隻飛河,龜就唔會吸到嘅,真係好想吸到屎,日日撈真係好煩,請指教,thx
回復

siumaiguy 發表於 2013-7-12 21:25
你去買枝硝化細菌液,照份量倒倒,過濾裡仲要有地方 ...

開缸1個月度
回復

sillywing828 發表於 2013-7-12 21:32
每次換水我都倒$5銀咁大樽蓋(psb)
桶內已有環,碳,珊瑚骨係奇珍個boss話要放,咩ph值,整硬水,其實我無 ...

我記錯,check番飛河要pH8,珊瑚骨用來保持pH以免偏酸
不過珊瑚骨放濾裡面好好多,水先經過海綿便便就走唔到入去
頂濾你缸上邊內部近頂有無個邊,其實度好位就可以用條邊"long"往
不過AA頂濾無乜位,又放環又放碳又放珊瑚骨我怕唔夠位
而且,頂濾唔多吸到屎...?
用桶濾好,但我怕水流太強龜龜好細隻
回復

siumaiguy 發表於 2013-7-15 21:49
缸上面有位咪得羅,左右無位唔驚

頂濾唔係夾住缸邊嘅咩?
回復

siumaiguy 發表於 2013-7-12 21:58
我記錯,check番飛河要pH8,珊瑚骨用來保持pH以免偏酸
不過珊瑚骨放濾裡面好好多,水先經過海綿便便就走 ...

無邊係咪用唔到頂濾?但有兩塊膠拓可夾落去,本身係long玻璃嘅,
我有個濾桶啦已經,用两個好像浪費咗,主要係將包珊瑚骨可放上去,可以清缸養,有咩頂濾可放多啲濾材?thx
回復

你想要放珊瑚骨上濾o者
咁AA-4467有濾箱分開三層等你放野
不過三格位有兩格唔算大,就放生物環、珊瑚骨、過濾綿
注意要係濾箱底放層過濾綿減慢水流養菌
你想想合唔合心水,最緊要有位放到珊瑚骨,而且價錢算低
回復

siumaiguy 發表於 2013-7-13 20:25
你想要放珊瑚骨上濾o者
咁AA-4467有濾箱分開三層等你放野
不過三格位有兩格唔算大,就放生物環、珊瑚骨、過 ...

係咪有啲頂濾可以博潛濾泵㗎?應該會吸力大啲,唔使日日撈嘢,定係一定要跟頂濾嗰個?
回復

sillywing828 發表於 2013-7-13 20:46
係咪有啲頂濾可以博潛濾泵㗎?應該會吸力大啲,唔使日日撈嘢,定係一定要跟頂濾嗰個? ...

AA-4467跟潛水泵
回復

siumaiguy 發表於 2013-7-13 21:12
AA-4467跟潛水泵

呢款個箱好像好細咁,喺邊度會有賣呢,價錢約幾多?thx
另想問你AA 2100嗰隻同你講嗰隻有咩分別?thx
回復

AA-4467個箱唔算細但分開三格係細架啦
係佢同你想好分好放開三樣野
頂濾又要合缸size你想大極有限
仲有潛水泵都未必抽到便便

AA-2100我無見識過,有無師兄師姐幫手答答?
回復

siumaiguy 發表於 2013-7-14 20:42
AA-4467個箱唔算細但分開三格係細架啦
係佢同你想好分好放開三樣野
頂濾又要合缸size你想大極有限

想問你,我個缸有一邊係好貼牆,只剩下半吋位置度,放到頂濾嘛?thx
回復

sillywing828 發表於 2013-7-15 13:15
想問你,我個缸有一邊係好貼牆,只剩下半吋位置度,放到頂濾嘛?thx

缸上面有位咪得羅,左右無位唔驚
回復

sillywing828 發表於 2013-7-16 11:53
頂濾唔係夾住缸邊嘅咩?

有"long"住的,你買個時去睇睇實物決定
回復

siumaiguy 發表於 2013-7-16 19:52
有"long"住的,你買個時去睇睇實物決定

Ok,thx。c
回復