香港龜友論壇

查看: 3379|回復: 29
打印 上一主題 下一主題

10.0 UVB 有問題???

樓主
boom76 發表於 2011-8-8 23:42
用了唔夠兩個月燈頭出現黑色!!!
請問是否有問題?? 要換嗎????

你用呢個牌子既uvb本身已經要換啦= =
回復

沙發
boom76 發表於 2011-8-9 00:03
買了之後都知佢唔係好野....

但咁快換好似好浪費

咩道理= =?
難道你買左一個空既飯盒 你要望住佢望到飽左先掉左佢
唔會架ma~~~勸你買過支 不過唔聽就算 唔逼你~
回復

板凳
boom76 發表於 2011-8-9 11:16
我會準快買過Zoomed 10.0 UVB................hahahaha

當然曬太陽係最好啦~~

兩支zoomed10.0 曬足一日 都唔夠曬一個鐘太陽咁好咁勁!
回復

地板
waiman 發表於 2011-8-9 20:53
我肯定兩支zoomed 10.0用10"高曬足一日, 係比曬一個鐘太陽好好多.
唔好咁迷信太陽wo.
...

曬一曬太陽都有40 50= =~
我就真係唔信燈好過太陽啦~~

你都唔好成日玩燈 曬得多燈D龜係真係冇咁靚架~
我地係養龜 唔係玩燈AR朋友~
回復

waiman 發表於 2011-8-9 21:15
呢D就係迷信, 以為高UVB一定好重會生理功能加速.
陸龜是生理系統非常緩慢的動物, 並非在陽光高UVB下, 就 ...

如果野生龜邊到搵D燈比佢曬AR?

養龜梗係盡量接近佢野生環境架啦~
矯枉過正你知點解嗎?
回復

waiman 發表於 2011-8-9 21:49
>曬一曬太陽都有40 50= =~

唔好以為高UVB就好, 亦唔好以為曬太陽有高UVB, 隻龜就會變成生理功能快速.

見你講燈多過講你隻龜= =
你有好多理論 其實唔怕得罪講句 你個D論文
如果你可以比到重點就好啦~

我相信你成日比條微氣候既LINK人睇 十個有九個都冇睇 OR 睇唔明~
寧願你話比人聽 要買D咩 點樣用 好過啦~

SORRY~純粹個人感想
以後有好野再交流交流啦~
回復

waiman 發表於 2011-8-9 21:59
就好似一個原始人話, 原始世界邊到搵到人工制成的食品AR?
人就梗係盡量打臘食臘物啦.

睇黎你真係唔知點解...

意思係話我地養龜而唔係養燈 偏偏就有人走火入魔 去養燈多過養龜~
姐係我鐘意揸車 但就唔會揸揸下走左去整車 知道點保養就夠了...
回復