香港龜友論壇

返回列表 發新帖
樓主: boom76
打印 上一主題 下一主題

10.0 UVB 有問題???

烏龜的 發表於 2011-8-9 07:59
曬一曬太陽都有40 50= =~
我就真係唔信燈好過太陽啦~~

>曬一曬太陽都有40 50= =~

唔好以為高UVB就好, 亦唔好以為曬太陽有高UVB, 隻龜就會變成生理功能快速.
陸龜是生理系統非常緩慢的動物, 龜是需要很長時間持續的UVB去讓鈣質沉澱, 並非在陽光高UVB下, 就會變成生理功能可快速運作進行, 而能縮短時間的.

何況兩個zoomed 10.0在10"之下, UVB已超過70uw/cm2了.

認識與玩燈是兩回事, 說曬得多燈D龜會冇咁靚, 只因為唔知點樣用燈.

其實用燈代替陽光, 做到比得上陽光, 甚至比陽光好, N年前就已經做得到了.
現時用燈做到比陽光好係好容昜.

難只難在, 市面上有大量各種規格的燈, 要用燈做到比得上陽光, 係需要用到大型分光儀去測量挑選燈的組合及設置, 而一般大眾係冇可能有分光儀, 所以至會形成以為燈俱無法代替陽光, 及以為極短時間晒陽光也比燈好的此種想法, 而且互相流傳成為迷信.

我用一部美金十幾万既分光儀, 早就搵到比得上陽光, 亦可做得到比陽光好, 而且造價低的setting, 總價錢只不過係差不多相等於一個Zoomed Powersun 160w加一個Zoomed深桶反射罩咁上下, 就可做到比得上陽光了, 而且一次過set好之後, 以後換燈重平過換Zoomed Powersun 160w.
回復

waiman 發表於 2011-8-9 21:49
>曬一曬太陽都有40 50= =~

唔好以為高UVB就好, 亦唔好以為曬太陽有高UVB, 隻龜就會變成生理功能快速.

見你講燈多過講你隻龜= =
你有好多理論 其實唔怕得罪講句 你個D論文
如果你可以比到重點就好啦~

我相信你成日比條微氣候既LINK人睇 十個有九個都冇睇 OR 睇唔明~
寧願你話比人聽 要買D咩 點樣用 好過啦~

SORRY~純粹個人感想
以後有好野再交流交流啦~
回復

烏龜的 發表於 2011-8-9 08:18
如果野生龜邊到搵D燈比佢曬AR?

養龜梗係盡量接近佢野生環境架啦~

就好似一個原始人話, 原始世界邊到搵到人工制成的食品AR?
人就梗係盡量打臘食臘物啦.

咁就代表人工制成的食品, 會比唔上食打臘的臘物?  

>矯枉過正你知點解嗎?

你用錯詞啦. 果度冇矯枉過正的事, 而只有唔比佢接近野生環境的事, 只晒1hr陽光係唔比佢接近野生環境的事, 用兩個10.0燈晒10-12hr, 係比佢接近野生環境的.

回復

waiman 發表於 2011-8-9 21:59
就好似一個原始人話, 原始世界邊到搵到人工制成的食品AR?
人就梗係盡量打臘食臘物啦.

睇黎你真係唔知點解...

意思係話我地養龜而唔係養燈 偏偏就有人走火入魔 去養燈多過養龜~
姐係我鐘意揸車 但就唔會揸揸下走左去整車 知道點保養就夠了...
回復

烏龜的 發表於 2011-8-9 08:59

問題係你冇重點呀嗎.

又跳左去微氣候?

你睇唔明唔代表其他人睇唔明家嗎.

>寧願你話比人聽 要買D咩 點樣用 好過啦~

講過好多次了, 你自己睇唔到姐.
回復

烏龜的 發表於 2011-8-9 09:05

意思係話我地養龜而唔係養燈 偏偏就有人走火入魔 去養燈多過養龜~

好似唔知點解係你wo.

我都係養龜而唔係養燈架, 只不過你自己喜歡不求甚解, 就自以為人地走火入魔.

係你眼中, 一個科研者, 或一個燈光專科者, 或一個科學家, 只要去養龜, 就一定係走火入魔唔係養龜了.

一切完全只係你個人的想像.

哎, 你知唔知, 用大型分光儀係要用幾百呎既專用黑房地方, 而且每次用之時, 係要有專業牌照至可操作; 而我用分光儀係完全免費既, 咁唔用咪好笨?   

回復

烏龜的 發表於 2011-8-9 09:05

>意思係話我地養龜而唔係養燈 偏偏就有人走火入魔 去養燈多過養龜~
>姐係我鐘意揸車 但就唔會揸揸下走左去整車 知道點保養就夠了...

我覺得你超搞笑了. 即係話, 整車師父就唔可以揸車了. 揸車的人, 就唔可以學整車, 更加唔可以學汽車設計及生產工程了. 如果你對整車, 或汽車設計, 或汽車生產有興趣, 你就係一個走火入魔之人了.

世上人人好似你咁, 呢個世界好快返回原始世界了.

回復

回復 waiman 的帖子

另外, 講埋比你知, 市面上買得到既所有類型牌子UVB燈及UVA燈我都測過, 但係我係全部唔洗比錢架, 未來新出既我都會測, 亦係唔洗錢既.

你唔知就以為我用左好多錢, 去玩燈同買儀器, 所以以為走火入魔.

回復

烏龜的 發表於 2011-8-9 08:59

>見你講燈多過講你隻龜= =

講過好多啦, 你睇唔到咋.
回復

其實我贊同waiman師兄,因為之前我都研究過燈GE問題,我有龜俾燈晒傷
回復