香港龜友論壇

樓主: taylortin
打印 上一主題 下一主題

救救小草龜 - 爛甲???

樓主
你隻龜同我之前隻龜情況差不多~
我既做法係用碘酒加乾養~ 唔好刮佢~ 過一排睇下點~
然後改為一星期同佢地浸一次 salt water~ 大約五分鐘~
我隻龜仔到而家都好生猛食得訓得亦無惡化~

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
twbb + 1 多謝分享

查看全部評分

回復

沙發
回復

板凳
我隻龜龜都係一日就變成甘... 不過係因為我之前用熟水養佢地~ 同我個缸可能太細~ 佢地一便便 d 水就臭哂已經~
回復

地板
twbb 發表於 2013-6-18 13:05
c姐你快d幫佢地換大屋啦

我今晚就諗住出去魚街買~
因為尋日見到佢地真係好迫~ 特別係當我兩隻臭忍龜住緊20"缸~ 但 d 臭斑只係住 7"~ 覺得自己好似大太細超~ haha
回復

taylortin 發表於 2013-6-18 13:20
回復 忍者龜工人 的帖子

我而家都係用膠兜養咋(相後果個)。

應該會~ 但無甘快架~ 要慢慢等佢新生返 d 殼出來~
回復

taylortin 發表於 2013-6-18 13:51
回復 敏carmanlui 的帖子

咁"silvirsulf cream"呢??爬文都見有CHING用呢種定係茶碘酒?? ...

要用左碘酒消毒先再搽隻 cream~ 不過我無搽~ 我驚 d 龜仔唔知受唔受到呢 d  cream~ 我寧願乾養佢地等佢地自己慢慢好返~

不過搽左碘酒之後~ 你俾水佢地飲之前記得用水沖沖身~ 碘酒唔可以俾佢地食落肚同埋入眼仔架~ 同埋暫時呢幾日唔好餵佢地食野住~
餵佢地飲水就一日三次啦~ 有時間得閒就俾佢地曬下太陽~
回復

仲有~ 你個缸所有野都要用 salt water 消毒最少15分鐘~ 清毒左先好放返佢地落去呀~
回復