香港龜友論壇

查看: 15290|回復: 49

大命金角質化治療分享

事先聲明:這個是分享,不是教學,要不要試,各師兄自行決定,後果我不負責!

由於我家角質化泛濫,為有的起心肝爬文,開始進行實驗治療。計上次搶救大命金後,再分享一下今次治療經過。

網上提及的3種藥膏,
fungtopic 其實我唔知係乜,我估係醫生癬。
silvilsulf 應該係燙火膏
triple 係消炎膏

以上三張相都係之前影低,到我治療前其實情況已經好嚴重,一乾左身個背甲有7成都係褐褐白白,我個心都灰埋!

以下的相都是我先用我個仔的bb沖涼液把背甲洗一次,乾身後影的。

大命金,我用triple anitibiotic 醫,我每天晚上食完飯就塗藥,第2天晚上7時回家就先把他沖洗一下,放回水缸餵食,半小時後就把牠洗淨,乾身後再塗藥,日日如是。我沒有把角質剷去,是直接塗藥。
塗左藥,乾養,24小時後影的

這是剛剛影的,只是4天,個背甲雖未完全康複,但成效不錯。

就上圖所見,其實還有點點未完全康複,治療會繼續,不過比起之前已經好了很多很多!

因為角質化會傳染,大金好像已受感染,現進行強制預防治療!

呢個呀成女,情況如下:

治療方法跟大命金一樣,不過用上silvilsulf作比較,下圖已經是塗藥後隔了一晚才影。
每晚幫佢塗藥前會潔淨一次,用百潔布刷一下,用指甲把鬆脫的角質弄走。

同樣時間,其實兩種藥都有很好效果,不過個人會選擇triple,因其油性成份可以阻隔水份接觸患處!

大家用藥後最好隔離乾養,所有藥膏都不能內服,小心龜龜誤吞!

評分

參與人數 8威望 +42 收起 理由
skclan + 8 多謝分享
lukehui + 10 熱心幫助
我愛中蜂 + 10 原創內容
一夜白髮 + 10 功德無量
colala + 1 nice sharing
MichaelL + 1 功德無量
龜媽 + 1 多謝分享
matt_zero + 1 熱心幫助,好詳盡

查看全部評分

多謝分享
回復

多謝分享
回復

好正!
有圖有真相,幫到好多人,謝謝!

X2  發表於 2013-11-1 01:54
回復

好詳盡的資料,用心助人, 多謝分享!
回復

熱心幫助,好詳盡
回復

要過一排有無打回原型先係有效!
回復

很有用的帖
大命金好靚!
回復

power15 發表於 2013-6-16 17:48
要過一排有無打回原型先係有效!

係呀,我都係咁諗!
回復

C兄.甬質化是否一定龜殼灰白色.我隻刀旦龜殼不是灰白色.龜殼是甩色橙黃色.甩色位有光澤.手機 20130614(016).jpg 20130614(014).jpg 相片
回復

大命金d色好靚
回復

回復 banseven 的帖子

所以要睇定d,同埋個別體質都有分野!
回復

睇以前D爬文醫甬質化.冇E個方法簡單方便.
回復

c hing搽完葯要唔要洗干净?
回復

908a 發表於 2013-6-16 17:59
C兄.甬質化是否一定龜殼灰白色.我隻刀旦龜殼不是灰白色.龜殼是甩色橙黃色.甩色位有光澤.手機相片 ...

我唔係專業的,答你唔到,不過我d龜的確係白左一達達,無晒光澤咁。
回復

j-jack 發表於 2013-6-16 18:41

c hing搽完葯要唔要洗干净?

洗乾淨隻龜,抹乾佢,放一陣等佢乾一乾,先幫佢查,查完要隔離乾養,小心佢前肢high到既地方都唔好查。24小時後重複以上步驟,如要餵食就洗乾淨左浸水餵食,食完再查。
回復

再講一次,我只係分享我幫佢地治療的過程,你地大家自行去判斷搏唔搏得過。
回復

C兄水龜得30分鐘洛水偎食.23.5鍾沒有水養.有冇問題
回復

角質化會傳染ge咩??
回復

多謝分享,1同2號药膏係那里買?
回復