香港龜友論壇

查看: 3334|回復: 15
打印 上一主題 下一主題

求救 - 緣女有蛋唔食野

樓主
各位Ching, 我隻緣女成一個月冇食野, 所以早幾日去左睇 Dr. Yu, 照左 x-ray, 發現體內有蛋, 佢話有機會唔夠力生唔舒服所以唔食野, 醫生話現階後要灌佢食野, 等佢有番力希望佢自己生得出. 再唔係要打催生針.......

但我上網睇過, 有D人話生蛋前係會唔食野的, 我灌佢食野, 對佢身心都好大傷害咁, 佢好驚, 會否影響佢更加生唔出呢, 但唔食野又驚佢餓死. 真係唔知點好......請問問 Ching 意思.

佢日頭都精神的, 係比平時多左時間訓同小左行......
沙發
KPS 發表於 2013-6-5 15:51
首先可否講下師兄隻龜情況?
1. 依家隻綠女幾重
2. 一個月前食量OK嗎?

1. 緣女約1kg 左右
2. 一個月前食量Ok, 每日食一個湯匙龜糧左右
3. 活動比之前小左, 但腳都叫有力, 離地, 不過而家小行左
4. 後腳打洞又唔多覺有

強行餵食左之後, 佢有排便, 醫生話強行餵食10日左右再睇情況, 之後再打催生針....T_T
醫生都比左D放鬆子宮既藥, 等佢可以易生D...
回復

板凳
各位Ching, 龜今早已去了另一個世界了. 已安排Dr Yu 做手術, 可惜龜龜等唔到果日. 今早見住佢好辛苦張開口呼吸左幾個鐘就去左了.

禽日都去左睇Dr Yu, 照左x ray, 有兩隻蛋在體內穿左, 已安排手術, 可惜佢等唔到, 應該係腹腔炎死.......好傷心....

希望龜龜去到另一個世界開開心心.....
多謝咁多位 Ching 意見.
回復