香港龜友論壇

查看: 3535|回復: 20
打印 上一主題 下一主題

小巴,再見了~~

樓主

小巴,由28/04~03/06總數一共37日,你有開心過60秒嗎,還期望知道這段相處裡,被我照顧得快樂嘛?而你已經離開,我問....有用嘛?前晚瞓得唔好,一起身見到你仲健在,安心~昨日中午約左余醫生,諗住你睇完之後會無事,於是放下左心頭石,開始同其他龜友吹水,一收工立即返屋企,將你放係手心到,見你反應又差D心中已痛一痛,但我實在唔知仲可以做D乜野,只好將你放低立刻去開中鋒藥比你浸,估唔到就咁樣我同你永別喇,是你撐著見我最後一面嗎?是你不認我睇住你離去嘛?點解你走果一刻眼仔仲係大大既,樣貌表情同生前無分別,是你不想我睇到你痛苦的樣子嘛,如果我知道只係相隔短短分零兩分鐘你就已經離開我,我一定唔會放開手,等你係我手心安然進睡,如今~你睡著了,不用再痛苦了,可以跟小西做個伴了,只是你知唔知我對你既思念係幾咁痛苦,當我想著你既時候心有幾咁難受,可以既話請你慢慢咁走,係天上面游下花園先,等我~等我將來可以去搵你既時候我地再係天上團聚。

PS:各位龜友們,呢段文字只係我對小巴既一段思念追悼文,人已亂,所以詞彙語法都唔暢通,各位有心情既望一望就算了,你們昨晚對小巴既留言我都有睇,只係無心情回覆,各位真的不用特留言,多謝各位有心人

小巴:我無罪,放我出去,唔好困著我呀

豆丁們:老豆,三缺一呀,快D坐落嚟啦

小巴既最後一張靚女照(已入睡)

沙發
五好甘伤心拉
回復

板凳
唉,,,節哀順變吧
回復

地板
小巴知你好錫佢架
回復

請樓主節哀!小巴一路好走••••
回復

唉,小巴…
乜香港的巴西仔身體都咁差架
回復

唔好太傷心了
回復

唔好太難過了
回復

R.I.P
回復

Rip....
回復

節哀順變
回復

唔好太傷心,但亦要反醒,呢37日對小巴有冇十全十美呢?有冇梳忽呢?可對其他龜得一個經驗。
回復

君臨天下 發表於 2013-6-4 15:33
唔好太傷心,但亦要反醒,呢37日對小巴有冇十全十美呢?有冇梳忽呢?可對其他龜得一個經驗。 ...

十全十美.....人邊有可能十全十美,需然自問對小巴都算幾好唔錯,但其實疏忽大意既地方都有好多,有時都會唔小心撞親佢,起碼今次佢出事我完全唔知可以點幫佢,除左帶佢去中鋒同約余醫生我無做到其他野,諗起都好恨自己
回復

R.I.P
回復

已為小巴頌經,願牠到西方淨土,其實大家不應用人的角度,去看龜龜是否有病,因這樣可能已經太遲,一兩天和平時不同,就立即要食葯或睇醫生,你見到牠不妥時,可能龜龜已經到了很辛苦的地步,請珍惜你的朋友
回復

朋友你好, 我知道都好唔開心, 你每次見到小巴望你的眼神, 就好似佢已將個心交給你了對吧!!!
我也有同感!!!!我都會 Feel 到呀!!!! 現在小巴個玉身走佐, 但個靈魂 就去佐好遠好遠某一個地方旅行. 不過佢唔可以帶你一齊去, 因為你太肥, 小巴比較 細少 方便玩得開心d, 所以祝福佢吧, 大家一齊都會祝福佢.......
回復

R.I.P...
感同身受...
紫菜走前一晚都係咁望住我...o個種眼神完全係心靈對望...我都應該放佢o係手心...
後悔已經黎唔切啦..好好照顧其他龜仔!!
回復

回復 twbb 的帖子

龜生無常。珍惜眼前龜。。
相信小巴會時刻惦記着你 感謝你的照顧與養育之恩 
快樂日子短暫 期待天家重聚 軀殼歸土但記憶永遠長存 

多謝你,重新睇一次呢段文,又再深刻咁諗起小巴,淚再度湧出嚟,若果真係有另一世界,希望小巴同小西會過得快樂啦  發表於 2013-6-5 23:59
回復

龜龜ying 發表於 2013-6-5 23:50
回復 twbb 的帖子

龜生無常。珍惜眼前龜。。

將思念化成淚水 傷痛與悲哀隨淚而去 美好回憶永存心中
小巴小西在遠處的彼岸 總有天必定會與你重遇
回復

R.I.P.
回復