香港龜友論壇

樓主: SnappingTurtle
打印 上一主題 下一主題

最近好多變態虐待狂

低能廢青
佢甘講已經可以拉得
回復

回復

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20120706/16489904
我都唔知有呢單野..睇完好心UP..

警告:此片會令人感到十分不安及情緒暴燥

【本報訊】一名男童上月中自拍炸龜、分屍、食龜頭的「試食新鮮炸烏龜」短片上載至互聯網,惹來公憤經網民人肉起底及向警方報料後,重案組人員上月26日火速掩至鑽石山一屋苑,以虐畜拘捕該名12歲姓林「炸龜童」,現已獲准保釋候查。有律師指出,事主不足16歲一旦被控會交由兒童法庭審理,一般被判監察令由社工跟進,最嚴重會交由保良局監管,毋須坐監。
記者:蔡朗清 吳淑義

警方發言人表示,「炸龜童」案件由黃大仙警區重案組跟進調查,警員於上月26日在黃大仙區拘捕一名12歲姓林男童,他涉嫌虐待動物,現獲准保釋候查,並於7月中旬向警方報到。

律師:罪成應判監察令
消息稱,殘殺食龜片上月15日上載至分享網站 YouTube,片中只有男童以稚嫩聲線旁述,未有露面,惟網民不值其殘忍行為進行人肉起底,並將有關資料交予警方。
商業罪案調查科轄下科技罪案組亦加入調查,得悉短片上載者的 IP位址,再由黃大仙重案組探員上門拉人。據了解,男童在將軍澳一所中學就讀。
律師黃國桐指出,成人被控虐畜罪成可判監兩至三個月,10歲以下犯人毋須負刑責,但介乎10歲至16歲之間則會交由兒童法庭審理,該被捕男童年屆12歲,罪成一般會被判監察令,由社署派社工長期跟進案件;若法官認為不宜將事主交由家庭照顧,會將被告轉送保良局看管,「如果男童夠14歲,更加可以判佢去男童院」。
香港兩棲及爬蟲協會行政總監段國樑昨表示,對「炸龜」事件上月19日曾往警署報案。警方拘捕涉案男童,並不希望對方被重判,應從教育着手提高市民對動物權益的認知。
近月發生多宗嚴重虐待動物事故,經傳媒報道惹來極大迴響,反映市民不認同虐畜行為,希望警方加強執法。
「試食新鮮炸烏龜」短片截至昨日點擊率高逾30萬人次。片中所見,一隻疑被油炸小烏龜被放在碗中。旁述是一名孩童,他持刀叉揚言示範食炸龜。只見他手起刀落,切開烏龜頭部,並用叉拮著龜頭說試一試是否鬆脆,片段傳來咬東西的聲音後,該男童說非常鬆脆,最終將烏龜分屍。

真係睇完打冷震...........個細路超級噁心  發表於 2013-5-11 03:02
回復

回復 lishuikuen 的帖子

有冇人知道個細路最後點呀?
回復

回復 jefflamcy 的帖子

我唔知呀.我睇到樓主PO果段.留意到佢有講炸龜..我就上YOUTUBE睇下..點知真係有D咁PK既人
回復

個陣我都好激氣
都唔知啲父母點解唔intervene
香港其實有好多呢啲咁嘅人
回復

jefflamcy 發表於 2013-5-11 01:29

個陣我都好激氣

咪就係太多怪獸家長,養到而家D細路傻下傻下咁..以前邊有咁多呢D低能兒童架.(我唔係講緊真係一出世有問題同幾歲人仔燒壞腦果D...)
回復

其實我都個得我個AGE都好多呢啲咁嘅人
一代傳一代
回復

jefflamcy 發表於 2013-5-11 02:08

其實我都個得我個AGE都好多呢啲咁嘅人

你既意思係咪即係話自己仲係細呀

回復

哈哈我仲讀緊書架咋
回復

jefflamcy 發表於 2013-5-11 02:47

哈哈我仲讀緊書架咋

90幾歲都可以仲讀緊書架啵
回復

比你踢爆左
回復

比你踢爆左
回復

jefflamcy 發表於 2013-5-11 02:51

比你踢爆左

唔會係岩岩考完試既中六學生麻0.0??
回復

haha唔係
我七月就大學畢業啦
回復

jefflamcy 發表於 2013-5-11 02:56

haha唔係

之後繼續讀?
回復

幾錢一隻?
回復

諗緊呀
有offer讀MSc
不過睇下份工啲salary點先再決定
回復

如果係我,我會揀隻大既,,影相入鏡D(隻公仔...)
呢兩隻都算細,我有隻巨型史迪仔佔據左我3分一床位
回復

有冇相睇下呀?
回復