香港龜友論壇

查看: 13252|回復: 13

(原創文章)鬆獅介紹文章(新手就入梨睇下吧)

e條係小弟既鬆啦
入番正題先...
鬆獅蜥,原產於澳洲,地棲性,喜愛偏乾燥的環境。
幼體食材方面:毛蟀.中蟀.杜比亞幼體/亞成.櫻桃紅蟑幼體/亞成...(注意千祈不好給麥皮虫.因為麥皮虫對幼體鬆獅來說很難消化)
亞成食材方面:中蟀.草猛.杜比亞成體.櫻桃紅蟑成體.乳鼠.麥皮虫(注意麥皮虫如何都不能當主要食材.小食多滋味 多吃壞肚皮)
一,温度 :鬆獅是日行動物 喜歡用暖光源取暖,所以给鬆獅加溫要用加熱燈,暖煎/熱石不是最好的選擇!因為鬆獅的肚皮很溥.記得保證照點下面35到38度 冷區28到30度,每天持續10~12小時左右,不要因為某段時間天氣熱就不加熱,溫度是對鬆獅消化功能是一種主要的元素!晚上保持在25度左右就可不必加温。白天照燈的另一個目的是降低濕度,避免呼吸道疾病的發生!都係果句想養鬆獅.又想鬆獅好就一定要照燈
二,UVb :如果保證到一日哂到一小時太陽.我個人認為沒必要使用uvb.不過冬天天氣凍就必須用uvb.(注意晒太陽不能隔玻璃,人造材料會阻擋98%的UVB光波!)
生長速度:鬆獅的成長速度係非常快!在2個月的時候 可以長達20厘米,出生頭3.4個月成長速度最快 ,每個月可以長大約3到8厘米! 1年後 可以長達40厘米以上!(注意5好貪鬆獅外表得意就未林清楚就買..因為一開始用12寸箱係無問題..不過大左一定要用24寸++所以無咁多位就見意5好養.免得大左就5要佢)
飲水方面.可以放水盤可以不放...因為鬆獅好小飲水...有時你比佢浸水時飲下就可以了
鬆獅色系方面:有紅.白.黃.橙
以下就係各種色系:橙

鬆獅機因方面:皮革.果凍.白指甲.無鱗.
果凍.特徵.全黑眼

皮革.特徵.細鱗

白指甲.特徵.隻指甲係白色<---講到e句笑左...ps搵5到專影隻指甲既圖
分別男女方面:男的尾巴有兩粒蛋蛋

女的就沒蛋蛋.凸的.似一個三角型

設備方面:10.0uvb燈  uva燈冬天75~100w 夏天45~60w  爬箱:可木可玻璃..養一條成體最小24寸  地才 可用爬沙.紅土,粟米粒.命脈果殼砂 ps(我用過哂咁多隻.都係覺得報紙比較好)
我估講左咁多應該都明架啦何...5明可叫我再加文....講到e到講番口語先..個心一路林書面語打字.好累...
見意新手..買普普通通黃橙鬆養住先..因為一開始未識養..5意見養咁貴@@(除非好有錢)...買有不同機因既鬆.最好先爬文/帶過識ed野既朋友去一齊買..廢事比人呃...
新手想知買一套野連鬆要幾錢??我答你吧...1000$左右啦  24寸箱200~400$   燈罩同夾燈 150~300$   uvb150~170$ uva45~100$
買鬆時留意..睇下腳仔有無力...平5平均有無長短腳...睇下個身有無傷...
有問題歡迎再pm我...幫到實幫....

評分

參與人數 5威望 +21 收起 理由
izzy + 2 nice,期待setting圖解^^
火水. + 4 多謝分享
khip + 3 多謝分享
啊橙 + 10 原創內容
我愛爬蟲類 + 2 原創內容

查看全部評分

thanks for the detailed intro
回復

回復 jefflamcy 的帖子

小事姐^_^               
回復

你好,小鬆C可以吃釆嗎?
回復

過2天去賣C、小c住意什麼,謝謝
回復

支持 辛苦了少紅
回復

你好、鬆c,BB一星期浸水多小次
回復

回復 Wingwing6669 的帖子

我日日浸的..脫皮就一日兩次
回復

謝謝溫度33到ok
回復

我隻鬆B,用紅土可以嗎,因為有一大包
回復

回復 Wingwing6669 的帖子

無話5得既...你覺得佢誤食左會5會有問題?? 紅土有d都幾尖下
回復

回復 安扉冰洮 的帖子

多謝你丫...
回復

好帖        
回復

師兄, 我隻鬆獅蜥蝪仔養左3個月, 平時食開DUBIA, 但係兩個星期前突然開始唔肯食, 最多隔2日先肯食1-2隻, 淨係肯食麥皮蟲, 點算好呀  唔該晒你
回復