香港龜友論壇

查看: 4678|回復: 30
打印 上一主題 下一主題

網上交易真係要小心,要搵個識野既人一齊

樓主
話說4日前既一個晚上我pm左呢個論壇上既師兄留左電話whatapp傾話我朋友想買佢隻豹龜
我見佢醒相同片都冇咩問題,咁就放心比我朋友買隻豹啦
咁我朋友同佢同樣住天水圍我就留我朋友電話比佢自行聯絡
不幸既事就咁發生喇,我朋友相約佢等二晚係天水圍交收
(交收時我不在場)我朋友講述佢:佢交收果日隻豹只識訓教,拎上手個榖淋手腳微動
咁個賣家(jackxx)話佢鍾意訓教同bb龜個殼淋正常嘅,我朋友就信佢拎左隻龜走喇,成交價係280$
果晚返去落返缸我朋友係道望左一陣,隻豹剩係識行得幾步就停左係道冇開過眼
我朋友放左啲菜係缸道放正係隻豹前面冇反應,我朋友就拎起啲菜等佢自己習慣下
等日朝我朋友起身如常餵龜,佢一樣冇反應,出門返工,放工返去見佢又係訓教
打返比(jackxx)同佢講隻龜唔食點唔開眼,佢就叫我朋友浸水,開頭浸水郁都唔郁
水殻邊多少少,個頭dub落水唔郁,我朋友即刻同佢講佢話佢飲陣水就冇事
都隔左有一分鐘,佢真係郁喇䦕眼喇朋友就收左線,點知唔夠兩分鐘又係水道訓過
拿拿聲幫佢印干水試下餵菜,又如事放前面唔食,又拎走啲菜,諗住天日試過
點知第二朝起身隻野就已經唔識郁喇,都既刻whatapp左(jackxx)返到公司同我講我都呆一呆
到lunch去佢道驗屍發現隻豹成個殼勁軟底甲有唔正常既班塊好似就穿咁,即時whatapp果位師兄講隻野本身好有問題
嚴重缺丐佢就醒左啲片黎話係佢道好活躍,我一睇就話段片應該好耐下喇喎,佢都識講係岩岩買時影
跟住問係咪setting有問題這樣那樣,我都即刻答佢,知後講左一大論又話要係幾點幾點先識活動同食野
,我地過左佢要食野時段先會咁佢都好唔開心,我答佢隻野唔係短時間可以攪到咁架喇,佢就答左句

你咁樣姐係話我賣病龜啦
沙發
殼軟既話 唔系一兩日既問題;!!!
回復

板凳
之後就話我退返錢比你約左係尋晚既11點鐘,我話我拎埋條屍比你睇喇
佢話ok,哈哈到左夜晚我都估到佢會失蹤,仲封鎖埋我朋友電話
大家明眼人一睇都知一隻講到識行識走既豹會係兩日時間內由咁健康變到唔郁唔開眼由嚴重啦
大家下次真係要小心啲搵啲有經驗既人一齊交收
我今晚會貼隻豹既相同公開黑心賣家特徵等
回復

地板
回復 corgihong 的帖子

如果係真嘅請去投訴版開名
以免有相同嘅時再發生
回復

唉,新手買龜係最慘嘅,交收左之後就等同各安天命,佢可以話你唔識養先整死龜添,總之下次係邊到買都好,搵d信譽良好嘅賣家啦,最後,祝你隻豹龜一路好走啦
回復

C兄:快啲公開黑心賣家

x2  發表於 2013-5-6 23:59
回復

哇,騙D新手,會好大音影,個賣家咁人渣嘅。
回復

去投訴區公開cheap 精個名啦!

x2  發表於 2013-5-7 00:00
回復

其實去corgihong個個人空間都睇到佢最近訪客有個人幾日前賣左隻豹龜
回復

請ching 開名同電話號碼!!!!!!!!!!!
回復

買龜其實最好都係去番啲有信譽嘅實體商店到買就最好,人地打開門口做生意,信譽好緊要,網上交易果啲好難有咩保證
回復

新手真不要貪便宜一定要去信譽好的店舖買有不明白要問清楚因為牠們有生命呀不可以隨便就算呀
回復

jefflamcy 發表於 2013-5-6 21:18
其實去corgihong個個人空間都睇到佢最近訪客有個人幾日前賣左隻豹龜

睇咗
回復

睇到個個衰人
佢既註冊時間係22-4-2013,擺明買左隻豹B番黎病左,上黎註冊賣龜
回復

j           c                  l
       a             k               o
殊!!!

那邊好多觀眾呀!  發表於 2013-5-6 23:18

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
jefflamcy + 1

查看全部評分

回復

$280,9成有問題!
回復

網上交易風險係好高,一係買到靚野,一係買到垃圾野。
驗龜時一睇狀態五好,即刻取消交易最安全。
千奇五好聽賣家up廢話!!
回復

係咪呢個?     http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=74475

佢今晚改左賣豹龜既主題wor~ 點解要改既? 大家估下
回復

回復 lamchiukei 的帖子

甘又未必。
我同個網友收:水兜,草粒,M糧,日膽,夜膽,連米隻豹B($330)(9成新)
完全健康無問題。買龜五係睇個價錢。
回復

samyung0117 發表於 2013-5-6 23:19
回復 lamchiukei 的帖子

甘又未必。

買龜五係睇個價錢.,有米。
回復