香港龜友論壇

樓主: Hata
打印 上一主題 下一主題

exo terra 200 uvb 燈用後感

回復 Hata 的帖子

師兄你覺得EXO TERRA水龜專用夾燈好嗎唔該晒
回復

龜大仙 發表於 2013-4-23 22:48
回復 Hata 的帖子

師兄你覺得EXO TERRA水龜專用夾燈好嗎唔該晒

我現在無養水龜,但我巳前養只有一個菲利蒲40火射膽,因為水龜啲食物(糧)已包含了水龜所雖要的營養及維他含所以不用uvb燈.

而Exo Terra 這個牌子比我自已的感覺是非常唔穩定同衰減得好快.
回復

我都係用緊 Exo Terra 200 uvb, 咁係咪應該換番zoomed 10.0穩陣d?
回復

warden 發表於 2013-4-24 14:41
我都係用緊 Exo Terra 200 uvb, 咁係咪應該換番zoomed 10.0穩陣d?

你支燈用了幾耐? 如新買可用多一兩個月先,因為exo terra唔穩定関係所以有啲uvb 200強啲有些弱啲,我不太清楚你是那一隻,最好用uvb meter or solar meter check check 好啲.
自已個人以見如用了三個月或以上最好換咗佢
回復

回復 Hata 的帖子

用左一個月o者, 咁即係仲可以玩多陣  
回復

終於用咗$168蚊買咗個雙向變壓器今晚可已試吓用Zilla 20W

回復

測試結果要等一星期run-in咗個燈膽再開多一日為準
回復

回復 Hata 的帖子

期待師兄測試結果
回復

多謝分享。
回復

期待中
回復

現在用了三個月Exo Terra uvb 200 個膽uvb輸出極底,真是對此燈非常失望!!!

回復

下,我買左!
回復

Hata 發表於 2013-4-20 20:50
exo terra 200 uvb 26w只用了兩個月佢其uvb衰減了一半,zoomed比佢穩定衰減無exo terra咁快,現時我個exo t ...

我之前話Exo Terra燈是垃圾, 並不包括其新燈Exo Terra 200.

對於你支Exo Terra 200, 哀老方面, 我係保持觀望態度, 有冇可能只係個別現像呢?

剛去了Exo Terra站查看, 看到他終於亦在美國發售了其新版燈Exo Terra Reptile 100, 150 200, 我細看了一下它公佈的數據圖, 然後大感失望, 真是個垃圾燈啊, 其新版燈比其舊版還更垃圾!!!:

http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=79695&extra=
回復

climbv35907 發表於 2013-4-20 22:01
回復 Hata 的帖子

好耐無見過 燈神waiman ......

為了成立一家Dropship公司做無本生意, 我去了歐州很多個月, 搞到上了軌道我才在21號回到家, 當中我一直未上過任何BBS.
回復

waiman 發表於 2013-6-24 06:01
我之前話Exo Terra燈是垃圾, 並不包括其新燈Exo Terra 200.

對於你支Exo Terra 200, 哀老方面, 我係保持 ...

我是講緊Exo Terra個牌子做出來啲燈是垃圾,佢地都無心去做好一支燈!!
回復

Hata 發表於 2013-6-23 21:51
我是講緊Exo Terra個牌子做出來啲燈是垃圾,佢地都無心去做好一支燈!!

現時階段, 絕大部份UVB燈廠都係有心無力, 包括連全球第一大廠Zoomed, 亦完全冇能力去做好一支UVB燈.
因為UVB燈廠係靠UV螢粉, UV螢粉係化工廠既事, UVB燈廠係完全唔識既, 化工廠冇研發出UVB波段正確又不含有害波段既新UV螢粉之時, UVB燈廠喊救命都冇用.

至於造工品質方面, Hagen係比較差, 因為佢從一開始至今, 都係係西方打低價市場的定位, 大件夾底食為主.
回復

thats why, base on your comment I buy some Lucky Reptile Bright Sun 35,50 70w金鹵UVB燈
回復

Thank you for sharing
回復

原來燈都好多學問
回復

回復 waiman 的帖子

ching, 現在用了5個月zoom uvb 5.0 個膽配deep doom頂直掛式,朝9晚5,每日8個鐘,借問声,一般來講,係唔係可以用一年?
回復