香港龜友論壇

查看: 7304|回復: 50
打印 上一主題 下一主題

exo terra 200 uvb 燈用後感

樓主

exo terra 200 uvb 26w只用了兩個月佢其uvb衰減了一半,zoomed比佢穩定衰減無exo terra咁快,現時我個exo terra 200 uvb 26w連一個zoomed mini uvb 13w都不如,如有solarmeter or uvb meter 啲師兄可以試吓.
zoomed uvb 10.0 26w 横向發出的uvb比直立用deep dome強好多。

最後是exo terra 啲燈正如燈神waiman所講是垃圾!對此燈感到非常失望!

評分

參與人數 3威望 +12 收起 理由
Puiki + 1 多謝分享
權強 + 1 這種貼好快沉底...
啊橙 + 10 多謝分享

查看全部評分

沙發
回復 Hata 的帖子

好耐無見過 燈神waiman ......
唔知佢去左邊 ......
回復

板凳
感謝發表
回復

地板
其實白大都有出post話過200唔太好,因為如果無deepdome,200個數就細得多
但轉版時佢洗左......
回復

zoomed uvb 10.0 26w 横向發出的uvb比直立用deep dome強好多,13w是否如是?
回復

同求燈神再現
回復

Hata 發表於 2013-4-21 09:50
exo terra 200 uvb 26w只用了兩個月佢其uvb衰減了一半,zoomed比佢穩定衰減無exo terra咁快,現時我個exo t ...

多謝分享
回復

多謝分享... 市面太多選擇... 有用家反映實況真好
回復

多謝分享
回復

權強 發表於 2013-4-21 12:03
其實白大都有出post話過200唔太好,因為如果無deepdome,200個數就細得多
但轉版時佢洗左...... ...

這己不是燈罩問題了.
我用的是exo terra 新出的light dome 10" big size果隻罩內是光面銀色,照計數據同一個牌子的燈罩夾返自己啲膽應該是最好的
回復

AlexBack 發表於 2013-4-21 12:47
zoomed uvb 10.0 26w 横向發出的uvb比直立用deep dome強好多,13w是否如是?

13W分別無26W咁明顯.
26w真是打橫放多一陪有多,因26w打橫燈管比13w多所以有此大分別
回復

matt_zero 發表於 2013-4-21 15:24
多謝分享... 市面太多選擇... 有用家反映實況真好

在香港市面找到的可以話zoomed是比較穩定果隻.
回復

我重有啲燈買了未用, zilla 20w, lucky repilta bright sun 金歯燈35w-70w這兩隻燈waiman兄都比幾高分佢哋
http://hkturtle.org/forum.php?mo ... &extra=page%3D1 (各UVB指南by waiman兄)
http://hkturtle.org/forum.php?mo ... amp;highlight=lucky (lucky repilta bright sun 指南by waiman兄)
zilla 比較易買上ebay就有.
lucky repilta bright sun 比較難買在ebay只有一個seller重要賣的是70w森林型不是沙漠型,如你同佢買時一定要講清楚你要那一款,而我就直接在德國買之後寄DHL返來.
回復

因為UVB燈對大家養龜同爬蟲都幾重要吓所以小弟不才share吓自己經驗
回復

多謝分享!
我都想買zilla 20w...連運費貴唔貴呀師兄?同埋hk用電压岩唔岩呀?
回復

warden 發表於 2013-4-22 13:34
多謝分享!
我都想買zilla 20w...連運費貴唔貴呀師兄?同埋hk用電压岩唔岩呀? ...

燈連運費around $400 - 500 運費貴一個星期內收到
zilla是110W要買變壓器
回復

Hata 發表於 2013-4-22 18:35
燈連運費around $400 - 500 運費貴一個星期內收到
zilla是110W要買變壓器

咁貴...運費仲貴過支燈
回復

warden 發表於 2013-4-22 22:06
咁貴...運費仲貴過支燈

蠢咗只買了一支試,不過重未開
回復

Hata 發表於 2013-4-22 22:16
蠢咗只買了一支試,不過重未開

期待你既試用後感
回復

明天試吓zilla 20w先