香港龜友論壇

查看: 2820|回復: 22
打印 上一主題 下一主題

關於養菌 .. 己開濾筒3星期 , 開始白濛濛 [17/4加圖]

樓主

我已經運行左個濾筒3星期 , 之前一直是清澈  . 有隻龜住左3星期

但琴日見d水有白濛濛情況出現 [唔係話白到睇唔到裡面]

1)  我想問菌係咪開始建立緊?

2)駛唔駛拎走隻龜?

3) 水亦開始有臭味 ,貌似龜尿 .. 要換1半水定由得佢?

因為第一次用濾筒 , 仍是 不明白 , 希望大家解答 thx  

沙發
我第一日已倒 biodigest硝化菌 入生物環

濾筒 : fluval 206

濾材 : 原裝4塊白棉 , 原裝黑色生化棉 , MA S size生物環 , 原裝炭 , 原裝濾棉

回復

板凳
回復 abcma12345 的帖子

$85  ,

可能其他鋪再平d , 但無時間格價 ,所以 買左
回復

地板
大少 發表於 2013-4-17 12:44
近期你有冇加過水喉水落去?

如有菌D水應該係好清

換水有90%隔夜水 , 10%水喉水 , 因為盆裝唔到咁多隔夜水,所以要另外加水喉水

請問, 換水係要我成缸換 , 而且係咪連埋濾筒果d?

我岩岩換左1半水 .. 點知d水愈來愈白 , 真係好 似愈換愈衰
回復

回復 大少 的帖子

請問d菌係加水 還是 生物環?

我之前係加 係 生物環
回復

仲有就係 , 其實我3星期冇洗過濾筒d棉,生化棉

唔知同 白濛濛有冇關係
回復