香港龜友論壇

查看: 1736|回復: 8
打印 上一主題 下一主題

小盾唔知係咪有病喔>< ~~

樓主
買番屋企10日倒,呢兩日我聽倒佢吞口水有聲係咪唔正常??因為之前好似冇GA同埋見倒個鼻鼻吹過波波今日一次,食野好似少左DD,不過放佢出去行花園又好精神,番入屋又訓過...食野就一次食大半塊葉(大菜心),一日一至兩次,其實係咪有病先會吞口水有聲呢??同埋佢地係咪成日訓覺GA呢???定係用果D底沙有問題呢??我用栗米沙,同埋熱點係31-32,冷點係28-30,昨日仲有排便便同酸,今日只係排便便,請各位大大幫幫忙,麻煩晒呀><
沙發
小盾5CM大,同埋今日佢隻眼仔好似有小小眼水咁,我每天都會幫小盾泡水30MIN 的,請各位比D意見...我唔想養死佢呀,好擔心..THX
回復

板凳
你隻小盾咁細係唔適合用栗米, 最好嘅底材係用抹手紙. 另外食糧方面有冇再單調啲, 又唔夠營養, 買多幾種菜切碎來餵啦. 養龜要花時間照顧, 唔係就咁比塊菜葉佢食就叫餵佢.
回復

地板
喂返少少龜糧...龜糧營養會比就咁食菜既高
其實唔洗日日浸水既...你有冇放水盆比佢呢
如果有...可以2日浸一次
回復

多謝兩位既意見丫~~~ THX^^,我唔記得寫有撈龜糧比佢GA,每次都有一粒,剪碎,但係今朝佢又吹泡泡已經冇胃口喇,真係食左兩啖,帶佢出左花園行左陣又好精神WOO @@ 而家番左入屋又再食多兩啖,都有係個缸度兩行下,我有文水盆GA 不過佢呢兩日都冇掂過...... 咁我今日洗唔洗帶小盾去睇E生呢???睇又睇邊間好呢???同埋我想問下(沒)手紙要點鋪比佢呢??撕碎佢定係好似鋪報紙咁呢??? 唔好意思呀我太多問題><麻煩晒咁多位了!
回復

回復 LUVALLY118 的帖子

去得睇醫生, 預左大牛一張. 龜B(重量25克以下) 一般嬰兒龜類沒有必要進行治療。如果給予適當的食物,水分,照明和清潔,他們自然會健康成長。而你隻龜似係一般感冒, 若你覺得使用藥物治療會安心, 可以考慮使用REPTAID, 全草本植物提煉, 成份之一白芥子(Mustard seed)及橄欖葉(Oliver Leaf)有效治療發燒,傷風和流感,支持免疫系統,高抗氧化劑。
回復

回復 8ways 的帖子

咁請問邊度有得賣呢??同埋點用架???
回復

回復 LUVALLY118 的帖子

係邊度買遲啲PM你, 如果你英文睇得明, 可以上其網頁了解此產品, 但我亦可以簡單解釋如何餵藥, 劑量表上面附著在針筒嘅頭上只要1小滴,只是一少滴份量已經非常足夠對於不到25克重量。竅訣是讓水滴進嘴裡。請注意不要對龜B過量用藥。只要給它每天一次, 約5-7日,一天中的任何時間都可以,越早越好。
回復

明白喇^^我今日會去買,咁同埋我想問仲有冇D咩補給品要買呢??我希望小盾可以快D好番,同埋食番野^^ THX VERY MUCH
回復