香港龜友論壇

查看: 3199|回復: 24
打印 上一主題 下一主題

分享本人的養龜歷程, 老手不要笑, 不要罵, 新手請用心看

樓主
我都係新手,我養陸龜,陸龜聽說比較易死,依家每日收工,係回家嘅路途上,我都好驚返到屋企會見到有龜龜突然離我而去,突別係隻豹b同星,2隻都係高危份子,每日都覺得壓力好大,神經緊張,每次瞓醒都係第一時間睇下啲龜先,好彩暫時啲龜龜仲全部健在,但係公司開始有同事開始埋怨我工作嘅時候唔專心,話我張個心放晒係啲龜度,壓力越來越大,但係每當我返到屋企見到啲龜龜平安無事嘅時候,我心裡就會放鬆好多,每日浸龜,同龜玩,睇住佢地可愛樣子嘅時候,許多壓力都忘記了,依家越來越喜歡龜龜了
回復

沙發
terry007009 發表於 2013-4-5 01:44
回復 Puiki 的帖子

沒錯呀, 壓力就化為動力, 這是一個減壓方法, 生死有命, 工作要緊, 你無飯食,即龜無飯食 ...

我果度好難請人,而且我又唔會太過份,起碼日日返工都有早無遲,工作我唔擔心,依家最擔心嘅係啲龜龜,只想佢地健康成長
回復

板凳
kellyBB 發表於 2013-4-5 01:56
回復 terry007009 的帖子

大圍安樂死獸醫

如果真係真係醫唔到,隻龜龜又痛苦,安樂死可能係一種解脫
回復

地板
回復 terry007009 的帖子

我都訂左個龜箱,依家都成日諗緊點樣整靚佢
回復

回復 kellyBB 的帖子

大埔果間其實係唔係舊虛大馬路果間?
回復