香港龜友論壇

查看: 13925|回復: 21
打印 上一主題 下一主題

巴西龜唔肯食野 (求救)

樓主
最近, 巴西龜唔肯食野, 個身輕了, 擔心佢再這樣下去會死, 已用暖管, 又用 reptoboost 浸佢半小時再沖身, 又用 exoterra D3, 都唔肯食野, 唔知有咩方法令佢食野呢? thanks!
沙發
曬燈啦.買d豐年蝦.蝦乾引佢,盡量買d比較香既龜糧
同埋你要搞清楚點解佢唔食野先,係因為有病?定係新黎唔適應
如果係有病.咁你就要醫佢,等佢慢慢好返就會開始有胃口
回復

板凳
龜龜幾歲?
回復

地板
晒燈 + 暖管, Keep 住25-28度 (用溫度計), 多數肯食...
回復

小妃 發表於 2013-3-28 04:15
曬燈啦.買d豐年蝦.蝦乾引佢,盡量買d比較香既龜糧
同埋你要搞清楚點解佢唔食野先,係因為有病?定係新黎唔適應 ...

養了佢半年左右, 佢之前好大食,
唔知點解, 近一個星期唔肯食野,
我記得帶佢出去晒半小時太陽之後 (下午4點幾晒太陽) ,
但我有用清水淋佢的殼, 怕佢中暑;
回家的第二天, 佢就唔食野,
岩岩比蝦乾佢食,
食幾啖就冇食喇,
好擔心佢,
我是否用 Reptoboost 的方法是錯了呢?
有冇師兄記得 d 獸醫教人點用 Reptoboost?
回復

seira2242527 發表於 2013-3-28 09:13
龜龜幾歲?

我唔知佢幾多歲,
我唔識睇,
佢有成人的手掌咁大,
唔計手指
回復

chim 發表於 2013-3-28 22:31
晒燈 + 暖管, Keep 住25-28度 (用溫度計), 多數肯食...

我試下加埋燈先, 唔該晒
回復

回復 黑森杕 的帖子

有冇浮水呀,開口,眼腫,或者手手腳腳有生野,好似皮膚咁呢.定係個殼軟.
唔洗幫佢淋水架.直接搵D水放佢落去就得(唔洗咁深),不過呢排有D凍喎.真係要小心凍親
我覺得佢有可能凍親呀,如果真係凍親會流鼻水,用口抖氣呢D.如果係咁.
咁你就唔好再帶佢出去曬,就算食得少,肯食野都係好事,起碼仲有D動力
回復

小妃 發表於 2013-3-29 01:48
回復 黑森杕 的帖子

有冇浮水呀,開口,眼腫,或者手手腳腳有生野,好似皮膚咁呢.定係個殼軟.

佢有浮水, 有時仲會望住我開囗, 冇眼腫, 手腳冇生野, 個殼軟, 個身好輕, 今朝唔肯食蝦乾, 開了燈照佢
如果佢係凍親, 是否落暖管加照燈, 等佢有胃囗食野? 還是有其他方法幫佢? 使唔使用黑藥?
回復

黑森杕 發表於 2013-3-28 23:42
養了佢半年左右, 佢之前好大食,
唔知點解, 近一個星期唔肯食野,
我記得帶佢出去晒半小時太陽之後 (下午4 ...

Reptoboost裡面個小匙一羹開500ML暖水
回復

回復 黑森杕 的帖子

有咁多病症,好難搞喎..你要有心理準備同恆心
拿,首先有傷風之類疾病既龜係會浮水既..(唔識沉個隻)
開口係不停咁開定間唔中打喊露咁?(開口=鼻仔塞左)
軟殼你去魚街買d鈣比佢,有平有貴.有鈣專10幾蚊.鈣粉幾10蚊.鈣丸
你要落暖管呀(keep住27-28溫).拿,我自己就有13隻巴西,而且有大約好幾隻都曾患過肺炎.
因為我就好多都係買返黎已經明知佢病先買..有隻就垃圾桶汁既,當然有d救唔返..
黑藥我用過,係冇效既!!成100蚊枝,,如果你有錢就梗係建議你去睇獸醫(土瓜灣動物醫院 terry yu醫生/大圍珍禽個間).但如果你係學生哥而你冇錢睇獸醫..
我見意你帶龜仔去比中蜂睇..佢救返過我好多隻龜,而已價錢便宜(100蚊有找,成個星期藥)
佢先會幫你隻龜檢查1下,跟住就會比d野你帶返去,我寧願你去比中蜂駁1駁都好過自己餵藥救
風險細d,因為我以前都會自己落藥,如果你隻呀龜真係再唔肯食野..你去買d葡萄糖粉溝水比佢飲下,"吊住條命"
回復

小妃 發表於 2013-3-30 00:32
回復 黑森杕 的帖子

有咁多病症,好難搞喎..你要有心理準備同恆心

隻龜是買回家, 買果時好生猛
佢依家時不時會望住我張開囗
可以告訴我中蜂的地址嗎? 如果唔方便, 可以 pm 地址給我嗎? 大約幾點開門? thanks!
回復

回復 黑森杕 的帖子

手提:65047938   固網:34899709
地址:荃灣眾安街142號B座,即(荃灣河背街68號天佑小學斜對面)
可能有隱病,不過只係呢排天氣轉壞佢先咁.
大約早上10點幾後會開門,放心`好多龜友去幫襯
回復

小妃 發表於 2013-3-30 12:06
回復 黑森杕 的帖子

手提:65047938   固網:34899709

唔該晒 ^^
我明天帶佢睇中蜂,
希望佢會好番啦
回復

希望龜龜快d好番啦
回復

602151 發表於 2013-3-30 15:28
希望龜龜快d好番啦

謝謝你 ^^
回復

祝你的龜仔早日康復,希望有好消息

x2  發表於 2013-3-31 06:50

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
seira2242527 + 1

查看全部評分

回復

小妃 發表於 2013-3-31 06:30
祝你的龜仔早日康復,希望有好消息

今日帶佢比中蜂睇,
好感恩,
好彩唔係好嚴重,
話佢是肺炎, 眼睛有 d 發炎紅了, 腐殼 (唔係好知咩野黎)
好彩佢 d 手手腳腳仲有 d 力水掙扎,
話佢都幾精神,
給了 7 支玻璃瓶裝的藥水浸佢 24 小時,
連績浸佢 7 日,
剛才開了 1 支比佢浸,
好難開, 好驚呀, 要用鎚仔去捶樽藥
多謝你介紹我去中蜂度睇,
如果唔係, 我隻龜龜唔知點算好,
真係好多謝你

回復

咁就好啦,係呀,d藥水幾有效,之前我d龜仔都咁浸,要小心d
玻璃碎,買枝針筒仔抽d藥水出黎,廢事龜食到玻璃,我係搵膠袋包住枝藥再用剪刀位/開罐刀壓爆佢,安全好多,當初我d龜病左都係人地介紹我去,因為龜病左,我地又唔識點做,太明白呢種心情,加油
回復

曬燈同試下豐年蝦
回復