香港龜友論壇

查看: 1894|回復: 10
打印 上一主題 下一主題

懷疑結石... 而家除浸多D水,可以點做??

樓主
希望仲係初期

盾還算精神但無咁活潑,有D唔郁
胃口細咗,唔食桑葉&菜, 但見到Repcal水果糧仲幾興奮,我唯有撈 D Zoomed草嚟餵

上網睇過,可以浸多D水(係咪要暖D耐D?),但佢好似出力但又排唔到酸/石,我都有嘗試擦下尾同底甲。琴日有好小蛋白花咁嘅酸。

初買返嚟時我有見過佢就咁柯尿同排好多蛋白花。

無便便,上次係2日前浸水時柯咗好多,但由於我行開咗,返嚟見到有D散,唔知係爛定浸散咗。之前朝早餵食時會隨尾柯。

新手,養咗唔夠2個月。

環境-無陰天就放出露台,有太陽到,有山窿有水盤。隔兩日浸水,呢排日日浸。

多多指教!
沙發
2曰冇痾還可以,我隻盾b有時唔浸水自己痾尿排咗酸都唔知(因有次親眼目睹,佢食食吓野痾尿加酸)…睇多兩日睇下點先la
回復

板凳
回復 suedama 的帖子

多謝你, 會努力浸水刷尾+甲
頭先痾左小小軟酸但個樣仲係度谷
餵食盾連菜心都無興趣

你隻盾就好啦, 成日排甘多酸
回復

地板
希望冇事
回復

回復 pchan325 的帖子

之前都擔心ga...佢都谷過好多日。總之希望佢開番口食野先la…
回復

其實唔駛咁緊張既...我個隻10cm成個幾星期未排酸都無事!!
最緊要係你每日俾咩佢食...有無浸下水(每日)!!
回復

多謝各位,龜龜今朝有便便喇!
仲活潑到我起身一見佢就已經意外反咗
不過有D偏食,佢好肚餓但唔肯食葉,整係食咗2笠Mazuri
希望快D會見到酸石啦
回復

好消息! 經過我浸水後, 終於今晚.......
其中一粒係~3mm既石!
但龜龜好似仲又D野未谷得晒出黎, 會再勤力浸水!

good  發表於 2011-8-5 14:03
回復

恭喜!!!! 希望你的龜龜健康長大~
回復

回復 tt123 的帖子

Thank you!! 佢今日仲有好多便便同再排多D硬石既酸tim!
回復

回復 pchan325 的帖子

見到自己的龜龜活潑好動, 食得柯得, 係毎個飼主最想見到的事!
回復