香港龜友論壇

查看: 11449|回復: 26
打印 上一主題 下一主題

想養紅肩迷你金剛鸚鵡

樓主
想養紅肩迷你金剛鸚鵡,,,唔知幾錢呢??
沙發
我估5000所以上
回復

板凳
gloriakhju 發表於 2011-8-1 22:35
我估5000所以上

咁知唔知幾多留下
回復

地板
我好耐無去過BIRD STREET啦..所以真係唔知市價..幫唔到你TIM

不過我估個價都係5千咁上下..

迷金應該唔會去到6,7千掛(我覺得..6,7千我買隻灰鸚鵡玩好過啦)

睇你咩種啦..BII既會貴D..南非既會平D.
回復

gloriakhju 發表於 2011-8-2 12:40
我好耐無去過BIRD STREET啦..所以真係唔知市價..幫唔到你TIM

不過我估個價都係5千咁上下..

咁咩種好D??
你有冇養鸚鵡嫁??
回復

睇你有咩要求囉..
痴身可愛既一定係葵花鸚鵡..不過你要預佢好好好好好好好嘈.
想講野好叻又會同你對答既當然係灰鸚鵡,其次係籃頭,阿馬信啦,折哀啦~
如果細細隻又會講1,2句野既就渣丁鸚鵡同迷你金剛
唔係好識講野但可以訓練佢做唔同動作既好似塞內加爾同黑頭海克

基本上愈另既鸚鵡咬毛既機會愈大.同理養佢地一定係好好好嘈...

我自己就養金剛鸚鵡同渣丁鸚鵡各一..2隻衰仔叫起上黎..我係2條街口外都聽到佢地把聲

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
啊橙 + 10 熱心幫助

查看全部評分

回復

gloriakhju 發表於 2011-8-2 17:42
睇你有咩要求囉..
想講野好叻又會同你對答既當 ...

我睇過有人話D清潔劑(EG..綠水,漂白水..)呢類,會令鸚鵡中毒至死..係5係呢?
回復

回復 史迪仔 的帖子

呢d野本身就有毒,
只係毒唔死人,
鸚鵡中毒至死都有可能
回復

睇你有咩要求囉..

其實我想養藍金剛..唔知講野叻唔叻呢??大約幾多錢?
回復

wongfafa 發表於 2011-8-2 23:18
回復 史迪仔 的帖子

呢d野本身就有毒,

佢直情話唔可以用呢D唔知養鸚鵡GE朋友有冇用呢?
回復

史迪仔 發表於 2011-8-2 23:20
其實我想養藍金剛..唔知講野叻唔叻呢??大約幾多錢?

魚街樓上鋪有3隻bb,超正!開2萬幾,差d落訂
回復

我平時用開TH4同SUN S& SUN呢D對寵物黎講比較安全既消毒藥水同佢地洗籠..
不過洗完都要過清+吹一陣先比佢地入返個籠到..

我個隻係紅金黎.老野黎GA啦~你指既係未籃黃金剛呀??我自己就覺得養金剛真係好似養一個小朋友咁..唸野好叻..仲好奸,成鬼日唸理D野整估我地.=_=''

價錢有C兄答左你...(因為我唔會再入鸚鵡..所以真係唔係太清楚..SORRY)..不過BII個到既金剛都好B..一定要餵奶...而餵奶就一定風險.你千其唔好信佢地講話斷左奶..可以食糧呀!當然買唔買呢D要自己行量啦..我自己未學過餵奶..所以我2隻都係斷左奶先拎返屋企

其實我覺得C兄你養鸚鵡之前..一定要唸清楚...佢地真係好嘈同痴身.仲有好麻煩..又會呷醋.我之前隻狗病左..我地成屋人都好擔心佢.我隻死仔唔知係未因為咁呷醋..咬我不突止,仲要係我臉前咬毛..以表不滿...激鬼死

同養狗完全唔同..養左鸚鵡你會覺得養狗係易好多..C兄你真係要唸清楚..呢個責任唔係幾年..係講近30年GA...
回復

gloriakhju 發表於 2011-8-3 14:27
我平時用開TH4同SUN S& SUN呢D對寵物黎講比較安全既消毒藥水同佢地洗籠..
不過洗完都要過清+吹一陣先比佢地 ...

個個都話養鸚鵡好難我好想養..其實本身係我DAD話想養先GE,之後我就搵左好多資料.而家愈睇愈想養但係又驚養得5好 除左要成日陪佢地,地方要清潔..要哂太陽外,,有咩要特別注意呢??
(其實我係女仔呢嫁)
回復

dickyck 發表於 2011-8-3 11:13
魚街樓上鋪有3隻bb,超正!開2萬幾,差d落訂

THANK YOU
回復

我都係女仔黎.. 嘻嘻...

其實好多網上資料都好詳細架啦..不過個人覺得你睇外國/TAIWAN既網站好過睇HK個D囉...始終人地養鸚鵡既經驗長D耐D...

我覺得養鸚鵡最重要你唔怕嘈..係嘈到你頭都PAIN個隻.我成日覺得佢地唔大叫就好可愛...(可惜唔會)..

當然養咩都好最重要有心機.尤其鸚鵡唔似貓狗..貓狗唔會話唔鐘意..但鸚鵡會..
回復

gloriakhju 發表於 2011-8-3 15:54
我都係女仔黎.. 嘻嘻...

其實好多網上資料都好詳細架啦..不過個人覺得你睇外國/TAIWAN既網站好過睇HK個D囉 ...

唔該哂你牙...=)
咁你認為邊種易養D...嘈方面5怕..我住村屋應該冇咩問題
回復

嘈呢家野真係唔好講笑..

我有朋友都係住村屋...佢隻籃黃金一星期有2,3日都6點大叫..佢唔怕鄰居投訴..不過怕唔好意思..嘈住人..

p.s唔係叫你唔好養..只係你要有心理準備..佢地把聲真係...超勁!

其實你咩要求先..唸清楚先慢慢睇...
回復

gloriakhju 發表於 2011-8-3 16:40
嘈呢家野真係唔好講笑..

我有朋友都係住村屋...佢隻籃黃金一星期有2,3日都6點大叫..佢唔怕鄰居投訴..不過 ...

我DAD想要講野叻,,但係我5多中二灰鸚鵡..我中二金剛佢又話貴
回復

回復 gloriakhju 的帖子

養左鸚鵡你會覺得養狗係易好多==> 完全同意
回復

睇你有咩要求囉..

師兄真係有研究
回復