香港龜友論壇

查看: 2735|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

美國瀕危金錢龜落戶香港

樓主
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20130301/18180930
五隻人工繁殖的金錢龜今年初由美國加州落戶香港郊外,送出金錢龜的美國保育團體Turtle Conservancy表示,香港是金錢龜的原生地,而人工繁殖的金錢龜最終要回歸原生地繁衍才可保育。
漁護署指新金錢龜有助署方擴展繁殖計劃,確保極危金錢龜能在本港繁衍下去。協助運送的嘉道理農場讚揚本港十多年前開始保護金錢龜,希望五隻象徵吉祥的金錢龜能適應新環境,若成功在野外建立族群,是本港保育瀕危動物的好消息。

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
KPS + 2 功德無量

查看全部評分

沙發
會有人上山汁龜了~
回復

板凳
最緊要確保有跟進及要配合唔好再亂發展影響生態環境,政府各部門要多加溝通配合,唔好浪費E班新力軍,小龜龜加油加油
回復

地板
回復 你阿妹 的帖子

年年香港都會有金錢龜放生架啦
回復

你阿妹 發表於 2013-3-1 08:36
會有人上山汁龜了~

金錢龜咁貴, 實有人捉喇
回復

祝願五隻龜龜健康成長。

更希望香港人能養成保育意識,行山時見到金錢龜只看看,影下相便走。
咁好一個計劃,唔好就成日諗著要汁要捉!

大家不妨到 Turtle conservancy 捐下錢,十卜下
http://turtleconservancy.org/support/
回復

金錢龜怏D成為一級保護動物,無牌無証全部沒收放生,捉龜犯法要坐牢!
就好似越南咁,安南成為一級及國家重點保護,捉龜就犯法!
金錢龜到了一個沒有價值時,像巴西一樣無人會理!見到都吾汁.
其實在大陸好多養值金錢龜的商戶,及繁殖戶,所養的金錢龜數量大大話話比我們想像中多!而價錢每年上漲不少,為他們兼取可觀收入!
我得知一個可靠消息!係一位在大陸養金錢龜的大商戶說比我知的,他說金錢龜有幾多個人會食?大多是用來送比D官員!因為送錢明目張膽,送龜簡接又可以說比官員保身,鬼吾知距地轉手攞去賣!{他說商人來買龜,貪官來賣龜}!一買一賣兼吾少又助長D官員發財,D貪官又會照住距地D養殖戶。                          明白金錢龜的價值所在嗎!!各位師兄!!!
回復

希望佢地系香港可以安心健康地生活啦,作為龜迷 見到呢個局面系最開心既
回復

kfp510 發表於 2013-3-1 09:15
金錢龜咁貴, 實有人捉喇

如果放生的龜,可以在龜身上打住雷射標誌,-來知到放生的年份,二來可以統計數量,三來,咁樣捉龜果班百佳,D龜無咁容易甩手!
回復

求其放生好危險
回復

回復 lucky8 的帖子

道理理!有編號紋身,咁d落山龜,就唔可以出售,漁記放蛇捉人都有證有據d啦!
回復

回復 lucky8 的帖子

最衰都係d貪官,郵票,酒,茶葉,連龜都係咁樣抄起
回復

會唔會五隻都系公或母....要登報借種?
回復