香港龜友論壇

返回列表 發新帖
樓主: tonycha
打印 上一主題 下一主題

K 糧 的 奧 秘

多謝C兄報料. 我而家主要都係用SUDO~ 目前較好的是M糧同S糧嗎?

I think so. :)  發表於 2013-2-27 12:45
回復

tonycha 發表於 2013-2-27 11:32
thanks, 我都知當零食OK, 但係我隻龜唔中意食, 同埋食完條痢變鮮黃色, 要第二日先至甩色.  怕怕.

其實水 ...

啱既,有得簡就吾好用佢....
回復

tonycha 發表於 2013-2-27 10:57
阿師兄, 唔知你有冇色盲?  你用一粒綠色 K 糧 撈 咁 多 水 都見鮮綠色, 同埋水中有隱隱作綠.  你居然話冇 ...

生安白造啦~~~

你post n次我都唔會信你和一定會針對你,點解?因我最曾你衣啲順口開河亂教人食藥的人.
回復

又人造色素、又人造味道...再睇埋你染左色隻手
唔怪之得平時無師兄會介紹人用呢隻人造色素味道糧了~~~
真的要多謝師兄捨身研究及報料...THANK YOU~!
回復

其實我一路都餵呢隻糧,一年多,幼龜好鍾意食,大龜一般。
人做色素唔知有無影響,人做味道就引佢地食,我唔覺太大問題,但D屎真深色既,相比M糧。
回復

討論下食材姐, 唔洗咁重火藥味既...

呢隻糧我餵過, 冇咩過人之處都冇再買,

但我覺得咩都餵下冇壞既...反正龜係野外食咁多種類野, 都唔係樣樣有益架啦。

以消費者角度黎講, 起碼佢有寫明人造味道同色素, 冇呃人。
回復

回復 mma 的帖子

我啲星龜食左e隻糧後啲屎真係靚好多。
我都唔知人工色素有幾大影響,不過我隻R住院時,e生都係餵色素出名多的水果糧給我隻R食,所以我都買左水果糧。
回復

見人見智
水果糧雖唔健康 但有人用佢混糧令龜易轉糧D
M糧個個都讚好 動物園都用
但都係適量就得 唔係餵咩都唔健康

大家都是分享下姐 咁激做乜00
回復

回復 tonycha 的帖子

好彩冇買 , 命脈龜糧有冇問題架?
回復

climbv35907 發表於 2013-2-27 18:34
回復 tonycha 的帖子

好彩冇買 , 命脈龜糧有冇問題架?

命脈我都有,我班紅腿超愛,但星,R,蛛芒一粒都唔食,命脈浸完水水好黑和有好勁的中藥味!其實命脈好多龜都唔食。

命脈我家D龜隻隻都有食  發表於 2013-2-27 19:59
回復

回復 zero322 的帖子

絕對同意,食M糧未必健康,我隻小黃腿e生要他暫時禁食M糧,因e生替他杜蟲其間發現啲大便好油,e生話幼龜腸胃不能長期負荷油脷的食物,現在都係餵sudo等草糧和菜好啲。
回復

回復 alexwong2012 的帖子

我4隻紅腿長期餵M糧加草粒 3:1咁餵 冇咩問題啵...
回復

回復 zero322 的帖子

我四隻紅腿食M糧+命脈都冇問題.
係為獨是小黃腿的屎有油,我都睇唔到.是醫生驗屎時發現.(唔知是否CB和野生龜的分別,因隻小黃腿是野生龜,明天問下e生先)
還有一隻星食M糧食到太肥,醫生唔比再食M糧,要減肥!
回復

其實好多人冇聽醫生講都養得好  
養咩動物也好 各人有不同方法
所以冇話邊種好 自己認為好便好 別人的分享看完就算
堅持自己做法

小小意見 唔岩聽可以唔好理

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
lukehui + 10 一針見血

查看全部評分

回復

Fatal_Paladin 發表於 2013-2-27 17:34
討論下食材姐, 唔洗咁重火藥味既...

呢隻糧我餵過, 冇咩過人之處都冇再買,

係囉係囉,連阿達放養花園都會食錯 "植物" 中毒身亡,真係天意  

食菜又話農藥,食糧又話色素,食野生植物又中毒,唔通我要轉養入電、用遙控行既陸龜?    

Anyway, K 糧、S 糧乜糧乜叉都好,不過量就算啦...  均衡就 ok

RIP  發表於 2013-2-28 11:14
回復

zero322 發表於 2013-2-27 21:13

其實好多人冇聽醫生講都養得好  

不過我隻星真係超肥,啲手腳宿唔埋...............睇黎真係要减肥.
and冇錯各人有不同方法 ,不過有機會危害啲龜就唔好教人.
什麼肺炎一滴黑藥唔夠架,滴多啲啦...........見到真想死
重有Rb保健比多多豹龜飲都唔怕,豹龜腸胃不能負荷太多的萄蔔糖,咁樣比法遲早出問題!
這人好冇責任,隻龜唔係自已的.就順口開河亂教人.

朋友你好叻!  發表於 2013-3-7 10:34
回復

Good....    ..... ..
回復

師兄做得好
回復

其實生活上我地每日可能都在不停地食人造色素同人造香味,
食支雪條,飲口氣水,彩虹糖...
就連睇醫生開比我地食D藥丸同藥水都加了不同的顏色和香味,
目的都係想進食者更易接受,
陸龜糧都一樣,
如果不作一點添加,
一些食開清甜蔬菜的陸龜又點肯轉食呢...
問題是過量了的添加可能會令龜隻上癮依賴,
其他食品什麼都不願吃了就麻煩,
以來自英國的K糧來看,
依照法規標明了成份其實沒有必要太擔心的,
只要不長期依賴一種食材,
選用多一兩個有信心的品牌,
加配一點草/葉類的植物,
相信已經十分健康了,
在此很多謝樓主用心的分享!

評分

參與人數 2威望 +11 收起 理由
matt_zero + 1 合理!
阿澤龜舍 + 10 一針見血

查看全部評分

回復

回復