香港龜友論壇

查看: 3864|回復: 41
打印 上一主題 下一主題

救救街市龜龜行動!

樓主
我話你知,街市啲龜係用來俾人煲湯的,佢地攞到街市,好多都暗病纏身。如果同其他家龜交叉感染,到時你就慘了
回復

沙發
真人真事一則

B哥為左等自己的愛龜明仔有個伴,更加想繁殖明仔的後代,在九龍城街市用80元買隻龜乸回家,仲為左佢地可以陪養感情(正確地說是為左佢地會交配,因為明仔試過第一次見到朋友的龜乸就交配的前科),將佢地混養。一個月後,街市死左,佢由B哥入手到死都唔食野的。跟住令到B哥傷心的事就發生了,明仔有著相同的病症在兩週後死去。原本明仔是一隻健康的十歲龜仔,都敵不過街市龜的惡菌,加上B哥拖延醫治,以為冬天唔食野係正常,咁.......明仔就死左
回復

板凳
仲有,樓主你想救不如救下公園水池的中華龜種,佢地好多都係被人棄養的,果啲水地仲不時有好多死龜tim
回復

地板
deehk 發表於 2013-2-19 00:03
攞得架?

我都攞過啦,不過真係要小心龜群的健康問題,我觀察過啲池,有隻花龜兩日前見佢好地地,三日後就死左,生命力最強的此終是巴西龜,但巴西龜我覺得不是需要保育的龜種
回復

敏carmanlui 發表於 2013-2-19 00:05
明知街市食用龜咁多病,點解仲要買來食?

b哥當初唔知,但當知道時已經太遲
回復

khip 發表於 2013-2-18 23:11
慘得過你救個一個害十幾個?

同埋你救得幾多個?  如果你自己本身都冇意思養佢一世,轉頭又搵人收 ...

如果用唔買龜的邏輯來講,即係在金魚街買龜都唔啱,要取締。但現在啲人養的龜源頭都係來自龜販,咁係咪應該取締養龜的人。因為供求定律,有人買龜養,啲龜販先有生意,繁殖龜隻長做長有..........
回復

deehk 發表於 2013-2-19 00:18
同其他人講街市龜有病,唔好買!!

用B哥的慘痛教訓來令你明白,都算有價值
回復