香港龜友論壇

查看: 3246|回復: 22
打印 上一主題 下一主題

急求!!請教高手醫豹龜!

樓主

1. 已2個月拒食.
2. 2個月前流眼水, noise水, 口水.之後用黑藥醫好左.
3. 之後一直拒食. 近2個星期就2日一次用force feed, 比牧草mix bac+booster佢.
4. 但情況也是一直拒食.
5.今日落街又發現行路好辛苦咁!
6.體重由2個月前的18xg 減至現在12xg!!!

小弟眼見不忍, 希望有ching 可以高抬貴手, 可憐小生命, 出手救救小豹!

http://www.youtube.com/watch?v=twZ7rDbwzF4
沙發
唔好force feed牧草啦!  都唔易消化.   人病咗都要吊鹽水啦, 唔會食難消化嘅野
俾最普通嘅菜 , 油麥, 車前果D
我諗你帶佢睇醫生啦, 如果許可
如果唔係90%會........
回復

板凳
你隻豹幾大?唔開口就用片糖開滾水,待涼了才給餵下去
用手叉住佢個頭,打開佢個口,用百佳個 D 載壽司豉油的魚仔容器吸起糖水,慢慢餵佢
一日就應該會有點改善,連服三天,每天一次
記得每日報告下情況。
最後建議唔好隨便比黑藥,好傷!
都唔好餵牧草等等粗食!
回復

地板
回復 jou 的帖子

Thanks, Ching, 片糖? 即係長方形, 咖啡色果D..對嗎?
請問可唔可以講下點解用片糖係有效既? 小弟小見識, 之前未聽過用片糖, 可以多說一下嗎?
回復

回復 jou 的帖子

同埋份量如何? 水/片糖 比例如何?
回復

沒錯,就是個 D 片糖
因為糖水可以開胃,而且片糖有消炎作用
我自己的龜都是用呢種方法,相常有效
龜太小量不用太多
一塊片糖放落一碗滾水溶了它,要好濃,待冷掉可服用,餘下可以放雪櫃,用的時候記得暖翻
回復

唔好...豹腸胃好敏感,你已經又用藥....
我想知你話自己有forcefeed 禁佢有無屎痾
回復

樓主,上次我講forcefeed係想話帶佢去睇醫生用佢開果d草粉,佢柯咩屎?
樓主若果試片糖療法,期待你的報告!
回復

咁醫生話你隻野咩病?
回復

真係行路好辛苦,唔好成日搞佢,靜養啦.泡著水曬太陽
回復

回復 jou 的帖子

Thanks Ching,我try try先,希望一定得啦
回復

回復 jou 的帖子

今晚比左5ml用針筒打去口比佢, 有D流出, 有D飲左(估計).
但已經比昨日更嚴重...但偶爾看來生猛...
後腳腳甲有些收窄(拿拿地埋, 其他龜係好自然地撐開)...

待明天再報告..
回復

aerochun 發表於 2011-8-2 00:16
回復 jou 的帖子

今晚比左5ml用針筒打去口比佢, 有D流出, 有D飲左(估計).

5ml 太少要比多 D,糖水唔怕,好安全
回復

回復 jou 的帖子

hehe...其實一共打左10ml, 不過有冇方法可以令佢成功入到口? 因為好多都流走左..
回復

回復 aerochun 的帖子

佢個樣好慘呀, 我睇到都戥你擔心
希望Ching方法幫到手, 有能力既不於早D去睇醫生啦?
我會繼續Follow支持你!
回復

回復 aerochun 的帖子

你隻龜有幾大?
如果它是細隻的,可以將後腳頂上,然後它的頭會伸出來,再用兩隻手指挾著它的頭,並用指甲打開它的口,並將它的頸慢慢拉長,才將藥或糖水一滴一滴地給它服用(記得餵食時,要慢些,不要過急,否則會嗆到;也不要太深,會讓它感到不適
如果它是大隻的,就要用陰力,慢慢地把它的頭部伸出來(不要太粗暴),讓它感到是有人幫它的,它便會合作,然後餵食藥或糖水的方法如上。
另外要注意,對待不同性格的龜方法都會有不同,就只能靠你自己摸索,可能你會找到更加好的方法!
希望你成功!
回復

回復 jou 的帖子

Ching,
我今晚又打20ml比佢, 佢剛食完, 不過過左15mins 左右, 我見佢身邊一pat水, 似係剛才打的片糖水, 但好似情況更差, 因為我見佢個頭已經申左出來, 好似好重咁向前點係地上, 4腳無力, 眼位粒入...似係最後階段...唉...可能太遲了. 畢竟佢都係近呢2個星期開始情況下跌得太快...如果可以早D, 可能可以好一點....Anyway, 我會支持佢...希望佢可以撐到底!!
回復

佢咁嚴重, 點解唔帶佢去睇醫生? 可能有救!!
回復

回復 tt123 的帖子

無錢,而且我個人覺得,睇左都係差不多,好多chingd龜,都係咁。只要係有菌既病,都好似好難搞。
回復

回復 jou 的帖子

多謝jou hing既幫助,可惜豹仔今早已離開左。
回復