香港龜友論壇

查看: 5657|回復: 50
打印 上一主題 下一主題

準備分享一下david_father歪曲事實、出爾反爾、逃避唔聽電話~!

樓主

以下紅色字代表歪曲事實、出爾反爾~!
近來有單野幾唔高興
大家小心呢兩個人,
david_father、tomcheng

事源前排得閒貼埋d唔全品的東箱 做特價, 蝕住本賣益下大家,
貼四千 比人死壓爛壓得返3300$ ,是但啦 無眼睇近聖誕,(之前商議好$3500,平左$200...一人$100買你地人格~!)
果日帶埋朋友(tomcheng)出去,有幾樣交收羅唔哂,(tomcheng係佢partner,一齊合作售賣龜的)

我個post貼左果對龜,因近假期,約出來 o岩就o岩 唔鐘意就算, (真係咁大方咩~? 有心隱瞞賣貴D~!)
見交收過是但啦,
事源 物主唔得閒,叫左佢朋友 一個叫him的人幫佢交收,
出到泥,一早又無問清楚睇清楚,見唔全品就即場壓價,之前已試過即場壓,無品 (有心隱瞞賣貴D~! 非全品仲比原價同你買~? 好笑~!)
咁算啦, 平比你,
唔全品係我眼中就係唔全品,唔會細看,我只看健康不健康,繁殖上反正沒問題, (斷手斷腳無眼都可以健康,繁殖上反正沒問題)
我叫佢自己驗,對龜健康無眼水,無鼻水, 狀態入緊冬(佢只話對龜食ZOOMED糧,一定開口,東箱唔洗冬眠,因原生地仲凍~!)
條友左影右影即時比返佢朋友睇,(見崩甲即刻影想Whatsapp比人睇~? 只影左2張咁多~!)
最後佢朋友都要,交收了(因沒發現錯甲及斷指問題,知道一定唔合要~!)

好戲在後頭
過左2個鐘返去同家人做冬, 打5-60個電話來(打左5~6個電話無人接聽,見Whatsapp上線...再PM、Whatsapp說有事請教,最後再打多次電話才接聽,睇得出有心逃避唔聽電話)
我差d報警,
話隻龜錯甲,另一隻少左隻腳指,(當時電話及Whatsapp答應了可退回龜)
我玩繁殖完全唔會睇呢d , 一早說不全品,自己慢慢驗,
驗完返去先話朋友唔鐘意, 死都話要換(因沒發現錯甲及斷指問題,知道一定唔合要~!)
話上次買左同我一齊的朋友(tomcheng)那些崩殼龜,今次想找全品
ok如果係咁我咪退羅,答了退,因佢太煩了,(話就退...天下無敵~!)
細問朋友,原來果個wongsir有前科,鐘意買特價龜,上次自己鐘意買爛龜,(出到黎見到對爛龜,係唔想要的,但Samwong為人太仁慈,收養埋佢~!)
咁今次話ok又係佢自己, 仲乜要退(出爾反爾~!)
最後緊係唔退啦,上次都唔關我事(由此至終,不是因為上次與tomcheng買的瀾龜而追究,追究的是今次的交易~!)
呢加死都話我應誠可以換,話我無誠信要唱我, 咪唱羅(請你不要再扮好人、有誠信...你想先發制人,無咁易~!)
無啦啦屈我朋友,最後原來自己大人大者有種買特價癮同退貨癮, 仲話自己做阿sir 點對得住人(賣過龜給SamWong4949的龜友應該認識他是一個怎樣的人,本壇有好多龜友也賣過龜比佢,但他從來沒退貨,更沒甚麼特價癮同退貨癮、一個養左六十幾隻龜的人,比人呃左、養多兩隻無所謂,但今次賣家答應了可退回的,現歪曲事實、出爾反爾、逃避唔聽電話、還要先發制人,$3300買起你們的人格、口碑、誠信~!)

事問
1我說了不全品為什麼想要全品還要交收?(由出post開始也沒提供錯甲、斷指的存在問題及相片,有心隱瞞~!)
2說了不全品自己驗左3個字我完全無理無壓力下點會驗唔倒?(即係你本來就知道龜是有這問題的,有心隱瞞~!)
3不斷滋擾我係咪可以報警?(逃避唔聽電話~! 你自己於pm承認了無勇氣聽我電話的,證據將會公開,聽左電話,一開始講清楚不可退,就不用再搵你,唔通仲搵你買龜咩~?)
4個個返到去先唔順眼,唔驗貨,就任換?(是你說可以退回的,錯甲及斷指問題你說自己也不知道,若介意的話可退~!)
5係度話果對係垃圾,盲先會要,果日又會要?(連你自己都是盲的,錯甲及斷指問題你也不知道~!有心隱瞞~!)
呢兩個人david_father、tomcheng實在太無人格、口碑、誠信,大家提防~!
好多人話要你對野,純粹好奇想睇下,出到泥彈貨我ok
返去玩完先退貨?(2小時回到家後,發現重大問題存在,比人呃左~! 你也答應可退回的~!)
自己唔出來交收叫朋友交,最後扯貓尾(沒時間交收,找朋友交收,相信好多人都這樣做,因為當時覺得是可信的,但現在$3300買起你們人格、口碑、誠信~!)

唔通去,豐澤買陳列品
返去睇左幾個鐘返去退貨,話頭先無睇到原來部野朋友睇漏花左
呢加換買部全新?
(豐澤答應你可退回貨品,但出爾反爾、唔開鋪、結業~! 那你會點呢...?)
現在你做的,就是不退貨、歪曲事實、出爾反爾、逃避唔聽電話~!

最後~!希望公開給大家分享、小心、提防~!

http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=64409

沙發
Ctrl+C & Ctrl+V ?
回復

板凳
做節都要聽你電話,同你講多都哂氣,
你太滋擾,
其實我真係唔知隻野有錯甲因為我唔會理,唔全品就係唔全品,
退,係因為你話wong sir幫我朋友買過特價野,將將就就,
而原來事實係上次 wong sir自己知道買的是特價,羅返泥講有咩用
所以退貨不成理由了

你點做人自己知啦

你點做人自己知啦  發表於 2012-12-26 22:56
回復

地板
又有野睇,買汽水先

希望公開給大家分享、小心、提防~!  發表於 2012-12-26 22:57
回復

回復 啊橙 的帖子

準備中~!
這人的惡行太令人不滿、反感~!
希望公開給大家分享、小心、提防~!
回復

誰是誰非該如何分?求教
回復

him133lt 發表於 2012-12-26 22:55
回復 啊橙 的帖子

準備中~!

C-hing,成交價多少
回復

什么事亚?
回復

地獄火 發表於 2012-12-26 22:59
C-hing,成交價多少

哈好笑啦

原本3500$

出到泥,驗完話崩wo
無講明ge ,
平少少得唔得先,
3300,
比佢, 影完相最後成交,
成交也是驗完後決定,

返到去又話少有隻腳指錯甲,
問返我轉頭,我當然唔知啦,我只當牠們種龜,
之後就捉住呢樣話,隻龜係你你自己都唔知
其實隻龜係你買,咁你都驗唔出先係奇怪
玩完唔想玩又想退返
回復

trendyctx 發表於 2012-12-26 23:01
交易你情我願,兩個都無得幫。

佢電話滋擾我,我可以點
回復

回復 david_father 的帖子

請問你有冇講不全品? 有便是佢的問題了 如果冇便誰對誰錯不知道了
回復

我post無寫,貼左相以為大家都知,
佢出到泥問,唔係全品咩
我答左佢唔係全品 ,你自己睇,
佢睇完仲影相比返佢的朋友 samwong,
佢地電話中大約是可以壓下佢嗎咁上下,
咁我再offer佢 3300$
佢自己accept

讀過最基本的LAW都會識..
後尾不斷打電話泥,
過節食飯唔聽就打五六十過電話來,
講真, 火都泥仲想我打返比你?
後尾佢咪屈我逃避,
佢太遊手好閒,以為個個好似佢咁
回復

david_father 發表於 2012-12-26 23:33
哈好笑啦

原本3500$

我都同 samwong4949 C-hing 交收過,佢 5 似你所講會打電話騷擾人
除非你 5 接佢電話先至繼續打,會 5 會係我所講呢種情況先至不斷打比你呢

你是對的~!  發表於 2012-12-27 01:06
回復

買龜呢 D 野,當場要驗清楚才比錢。。。
交易後才發現有問題,100﹪無得退。。。
不論是網上交易或地鋪買龜都是如此,
明買明賣現貨現金交收。。。

交易前仔細檢查,交易後不得退錢。。。
此乃香港以至全世界交易活體動物的定律。。。
如果因為自已沒有驗貨而損失,雙方都有責任,不可怪責他人。。。

請大家不要濫用交易區,因自己的疏忽而開 POST 或騷擾他人。。。
如有再犯,立即刪 POST。。。

謝謝。。。

評分

參與人數 2威望 +2 收起 理由
權強 + 1 一針見血
敏carmanlui + 1

查看全部評分

回復

地獄火 發表於 2012-12-26 23:42
我都同 samwong4949 C-hing 交收過,佢 5 似你所講會打電話騷擾人
除非你 5 接佢電話先至繼續打,會 5 會係 ...

對不起沒說明,

我沒見過samwong
是他的朋友him
不斷打來
有電說記錄^^

基本上你打幾多次電話對方唔聽就唔再打?
2-3次好夠啦,傻都知對方唔得閒

唔會係五六十個掛
強迫症咩
回復

david_father 發表於 2012-12-26 23:43
對不起沒說明,

我沒見過samwong

----> 除非你 5 接佢電話先至繼續打,會 5 會係我所講呢種情況先至不斷打比你呢 <----
你又逃避我個問題

相信你也是一個公證的人~!  發表於 2012-12-27 01:08
回復

地獄火 發表於 2012-12-26 23:46
----> 除非你 5 接佢電話先至繼續打,會 5 會係我所講呢種情況先至不斷打比你呢  ...

其實你可以睇返我個post
我係做節食緊飯所以無聽佢電話,

而你所說的
除非你 5 接佢電話先至繼續打,會 5 會係我所講呢種情況先至不斷打比你呢
咁會唔會係呢種情況下,打五六十個電話都係正常掛,
係咁唔正常的情況下,我不作回電,
我基本上當佢精神有問題
我說的是樓主 Him
回復

david_father 發表於 2012-12-26 23:50
其實你可以睇返我個post
我係做節食緊飯所以無聽佢電話,

如果你有接電話,我估都冇人繼續想去煩你
又如果你下次有平東廂出售,5 全品最佳,因為平,夠健康就 ok,記得 pm 我,5 該 C-hing
回復

真是惡人先告狀!
與我有交收過龜的朋友及識我嘅龜友絕對知我係怎樣一個人!
今次經驗作為我的一次教訓,但都有個得着---
就是 各龜友
與此人交易時真的要小心謹慎,切勿掉以輕心,否則就似本人所得到的後果一樣......
回復

回復 地獄火 的帖子

一針見血!
回復