香港龜友論壇

查看: 4147|回復: 15
打印 上一主題 下一主題

【情】節能UV-B燈泡測試

樓主

EXO UV-B 200 26W
EXO UV-B 200 13W
ZooMed 10.0 26W
ZooMed 5.0 26W
EXO UV-B 10.0 26W
EXO UV-B 5.0 26W
EXO UV-B 10.0 13W
EXO UV-B 5.0 13W
距離約20cm(µW / cm2)
距離約30cm(µW / cm2)
距離約40cm(µW / cm2)

測試產品均是行貨及新品,
每一個都是著了約15分鐘才量度測試,
資料只供參考~

評分

參與人數 6威望 +17 收起 理由
Chun12132001 + 1 好有用。
安德魯天 + 1 功德無量
地獄火 + 3 功德無量
龜媽 + 1 熱心幫助
啊橙 + 10 原創內容
ryanshih123 + 1 多謝分享

查看全部評分

沙發
结果係點,睇唔明!
回復

板凳
回復 ying 的帖子

最強...
回復

地板
Zoomed唔夠exo高?!

對  發表於 2012-12-18 23:54
回復

回復 lukehui 的帖子

用ZOOMED深桶燈罩做TEST??
回復

回復 8520456 的帖子

是的,
因為呢個罩才可以完全cover所有燈泡,
其實exoterra的燈泡比較短,
全部用燈罩的邊沿起量度距離是對zoomed較長的燈泡有利的

新o個枝exoterra有冇zoomed 咁長????  發表於 2012-12-19 00:17
回復

請問EXO UV-B 200 26W用zoomed孖燈罩會凸咗支管出嚟嗎?
回復

lukehui 發表於 2012-12-18 09:08
回復 ying 的帖子

圖中的新版希謹Hagen Exo-Terra Repti-Glo 200 26w UVB節能燈, 看來已改良了, 是20.0 UVB?
不過加了深桶在30cm也只有30uw/cm2, 實在太過弱了. 如果不是比Zoomed 10.0便宜多的話, 就不值得買.

另外, 你沒說明你那Zoomed 10.0的測試, 我暫時對你這Zoomed 10.0測試存疑, 因為從國內到西歐, 至今我所看到的, 和我測的, 在不加任何反射罩之下, 都有至少26uw/cm2, 加了深桶至少36uw/cm2, 而你加了深桶卻亦只有17uw/cm2, 因此我 "暫時存疑" 而不認為你測試Zoomed 10.0 26w的數据是正確的.

回復

waiman 發表於 2012-12-19 03:04
圖中的新版希謹Hagen Exo-Terra Repti-Glo 200 26w UVB節能燈, 看來已改良了, 是20.0 UVB?
不過加了深桶在 ...

詳情我就唔太清楚了,
我用的全是香港行貨及新品,
但我發現到,
同一個品牌同一個型號的UV-B燈有時輸出可以有15-30%之多~
回復

lukehui 發表於 2012-12-19 03:24
詳情我就唔太清楚了,

電流強弱影響?
回復

回復 水族玩家 的帖子

唔肯定
回復

lukehui 發表於 2012-12-18 14:24
詳情我就唔太清楚了,

了解了. 謝謝.

其實很多UVB燈或個別燈都有 "預燃期", 尤其做工差的和做工好的, 還能完全相反, 所以我基本是開了8小時以後, 才開始測的. 例如Zilla 50 UVB, 它所有的燈做工都是 "很差" 的, 有大量個別燈, 一開燈時, 不加反射罩30cm會有150-210uw/cm2, 然後在1小時內, 下降到85uw/cm2, 那是因為它的UV瑩粉噴塗層不夠細緻平滑, 因此電子粒把比較突出的微粒撞激燃燒, 而發出比正常強的UVB, 要所有突出的微粒都燃燒盡而成了細緻平滑之時, 燈才過了預燃期而自始會穩定正常, Zilla光管平均需要30天才過預燃期, Zoomed最多只需一天, Zilla節能我只測了3天就退貨, 因此不知其預燃期要多久.

Zoomed 10.0的做工超好, 它就個別燈會反之而UVB是慢慢上升. 舊希謹10.0做工在Zoomed和Zilla之間, 但也遠比Zilla好, 新的希謹200 UVB的做工我就不知道了.

>同一個品牌同一個型號的UV-B燈有時輸出可以有15-30%之多~

是的. 所以我那Zoomed 10.0 UVB 26w, 30cm, 不加反射罩, UVB = 26uw/cm2, 是以集大眾的基本最低值來算的.

就如同我測Zilla T5管, 我測4根, 管1=80uw/cm2, 管2=85uw/cm2, 管3=90uw/cm2, 管4=92uw/cm2, (也有個別到120uw/cm2的), 我在中西各bbs, 查到別人也沒買到低過80uw/cm2, 所以以後我都只用最弱的那根80uw/cm2來做公佈的數值.

http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=50496

回復

回復 waiman 的帖子

明白了,
謝謝你的詳盡分析,
期待你都快D買一個EXO 200來作更全面的試驗,
因為我始終要工作,
需然有好多機會接觸到不同的產品,
但就是沒有時間去詳細了解,
今個測試我是第一次,
公司的事已分身不下了,
只希望初步知道這個新推出的EXO 200實力如何~
回復

其實個測試對zoomed唔公平, Zoomed 26w 10.0 唔係放入deep dome 用, 係打橫用.

回復

如12吋得32, 我諗同zoomed打橫用差唔多.

而zoomed 同 exo-terra 主要分別 係價錢, zoomed $210-$260, exo-terra $230-$235, 但一個德國貨, 一個中國貨.

回復

回復