香港龜友論壇

查看: 7724|回復: 16
打印 上一主題 下一主題

疾病淺談 - 脫甲障礙

樓主
如果問問大家, 這張相中的紅耳龜有甚麼不妥, 相信不少龜友會回答說"爛甲"!

早於上年年尾, 我家蝦多士部份背甲之間開始出現不尋常小白點.
最初, 老豬認為多是水質不佳所致, 所以特別注意改善水質.
其後, 蝦多士的情況非但沒有改善, 反而出現擴散跡象!
老豬唯有用膏狀優碘及Silvirsulf Cream, 希望可以控制病情, 結果卻無功而還.
眼見白點範圍沿殼邊不斷擴散, 老豬開始猶疑是否需要帶蝦多士去見Dr. Yu?
不過, 老豬仔細想想, 患處沒有變軟/破損, 沒有臭味, 亦明顯沒有疼痛感......
這真的是爛甲嗎?????

直到今日謎底終於解開!
今日老豬幫蝦多士換水時, 蝦多士忽然掉了一大片甲片!!!
脫掉甲片下的新甲, 漂亮而富光澤, 完全沒有白點.
於是老豬嘗試看看旁邊的甲片是否也能取下,
最終成功脫掉四片!

評分

參與人數 3威望 +31 金錢 +20 收起 理由
大頭蝦 + 1 好嘢...!
一夜白髮 + 20 + 20 多謝分享
力蘇仔 + 10 多謝分享

查看全部評分

沙發

探討成因:

由於早期餵食過量, 蝦多士生長速度一向頗快.
其後雖然由一日一餐, 改為兩日一餐,
並且加入蔬菜作主食, 及增加活動空間.
但仍然無法改善已經呈微翹的甲殼.
隨著體形變大, 問題更加明顯.

殼邊變得有點像地圖龜一樣呈剧齒狀!

個人推測, 正是因為殼邊翹起微徵屈曲,
令龜甲無法像正常一樣呈大V型脫落,
反而要待下方的甲片磨蝕到小於半塊, 才會鬆脫下來.
回復

板凳
這應該是霉菌, 我家巴西 Winning 同妹妹都有,
搽 Silver sulf 唔得的, 要搽 Fungtopic,
平時用軟毛牙刷大力D擦都會甩少少出來,
不過最有效都係曬太陽, 一換甲殼就冇哂了!

我個隻龜個殼幾乎變到全金色...用左fungtopic幾日就已經有唔同一路變返原本既顏色...而家仲醫緊...但就無脫出黎...  發表於 2011-8-2 01:03
Fungtopic我都有試過, 亦完全冇反應! 用牙擦擦到手軟兼龜仔發脾氣, 都冇甩到DD.  發表於 2011-7-28 15:59
回復

地板
好文!好分享!頂老豬
回復

回復 豬仙人 的帖子

我個隻都係呈剧齒狀~係唔係代表過肥(餵食過多)?

坦白講, 好大機會係...... (龜仔越細的話, 就更加肯定!)  發表於 2011-7-29 11:53
回復

豬仙人師兄, 我頭象隻小紅肚都一樣有呢D白色點點, 脫左出黎嘅龜殼上面可以見倒白哂, 而脫左殼嘅甲殼上面有部分亦有同樣情況(即新甲上), 有部分就冇,變返靚!!

呢個龜殼變白嘅問題,我問過好多人都話冇問題囉!佢地話有問題嘅係我...............

你認為呢D係咁有病?? 我唔敢亂用藥, 小龜仲係好細, 得4.6CM底甲, 你隻蝦多士係咪一樣健康冇問題?? 游得食得又玩得??

我想問你講嘅呈大V型脫落係咩意思? 唔係脫殼就係成塊脫出來嗎?

請指教!THX!!
回復

想問版主...你隻蝦多士這個情況維持左幾耐先脫甲?
因為我隻石金錢(約6CM)同張相都一樣情況...都有4-5個月...
我開頭都用Silvirsulf Cream都唔得..試左好多方法
我都成日同佢曬太陽都係咁...而家愈黎愈多..又無脫甲跡象(我未見過佢脫甲)
究竟點做先會脫甲??
因為就黎冬天了...我又無錢買燈...現在真係好苦惱
回復

回復 old100200300 的帖子

蝦多士健康一直冇問題, (除左有少少心理變態之外)
不過, 由於佢唔鍾意曬太陽,
所以我都好有理由相信, 曬太陽應該有D幫助!
所謂大V形, 就好似一塊方包摺一摺個樣,
由於邊邊甲殼係背甲連埋腹甲成一塊呈V形,
因此一般正常脫落就唔會好似我張相咁明顯邊大邊細嘞!

回復

回復 King 的帖子

坦白講, 蝦多士呢個情況持續左9個月以上. (只由有白點開始計)
一般黎講, 俾龜仔多D活動空間, 游多D水, 可以快少少換完甲. (新陳代謝理論)
如果師兄只試過Silvirsulf Cream,
不妨聽happyghost師姐建議, 試下Fungtopic Cream,
當然, 只有可能改善白點, 而唔係幫助換甲啦!

THX版主...我會試下..  發表於 2011-7-29 13:26
回復

回復 豬仙人 的帖子

哦, 原來係咁, 你講方包形我就明啦, 平時我D紅耳大龜都唔係次次都好似摺埋嘅"方包"咁脫出黎, 有時會唔見左一忽, 怪怪地!

蝦多士係咪全部脫左都變返靚?? 我隻小紅肚脫左殼有D甲片變靚哂, 有D都仲係白白地....
回復

蝦多士脫完甲o既地方已經靚仔番哂lu!
回復

回復 豬仙人 的帖子

蝦多士就好啦,靚仔返哂!!蝦多士幾多歲?

我隻紅肚龜龜要再蛻殼先可以變靚仔, 脫左一次都仲有白色野...

聽聞呢D龜殼變白問題冇得醫, 友壇有位師姐用過好多枝S. CREAM搽都冇用, 佢都係話要換甲先冇白色野...唔知F呢枝有冇用......

多謝師兄加分!!哈哈~
回復

蝦多士大約兩歲半至三歲, 仲未成體架!
回復

回復 豬仙人 的帖子

蝦多士有幾大隻?睇相好似都幾大喎, 隻耳仔夠紅,我鐘意~
回復

應該大約300g左右,
近排都冇同佢度高磅重!
回復

回復 豬仙人 的帖子

我隻紅耳都係400GRAM,餵左快5年, 佢對耳仔都好紅,哈哈~

回復

多謝晒各位師兄嘅寶貴經驗, 原來喂食過量對龟龟嘅健康有咁大影响. 睇嚟要帮龟龟減肥了.
回復