香港龜友論壇

查看: 1861|回復: 8
打印 上一主題 下一主題

其實餵食時間會影響龜仔成長嗎?

樓主

如題,我一直餵龜仔都係夜晚先餵,而見到龜仔成長速度真係偏慢。想問係咪日間餵完等龜仔可以即刻曬太陽製造鈣會好d?
sorry i dont know why i  suddenly cant type chinese=.=
or its about the heat and uvb?
im using exo uvb 5.0 & 50w heater, distance of sunbathing: ~15cm
沙發
kaig 發表於 2012-12-13 17:29
如題,我一直餵龜仔都係夜晚先餵,而見到龜仔成長速度真係偏慢。想問係咪日間餵完等龜仔可以即刻曬太陽製造 ...

係會好點 唔夠熱 消化慢 夜間喂易有腸胃病
15cm好似太低.....
回復

板凳
食完就馴腸胃點會好
回復

地板
我朝早喂,食完曬燈,大得都幾快
回復

kaig 發表於 2012-12-13 17:29
如題,我一直餵龜仔都係夜晚先餵,而見到龜仔成長速度真係偏慢。想問係咪日間餵完等龜仔可以即刻曬太陽製造 ...

晒太陽唔會制造鈣  只會幫龜隻製作維他命D 去轉化和吸收鈣質  過程係需要時間 並唔係即叫即有

餵食日夜都冇所謂  夜晚唔好太夜就可  免得龜隻訓著左 食物留在肚內未能及時消化
回復

影響龜隻既成長 最主要還是食材既質素  數量 用餐次數
回復

khip 發表於 2012-12-13 18:17
晒太陽唔會制造鈣  只會幫龜隻製作維他命D 去轉化和吸收鈣質  過程係需要時間 並唔係即叫即有

餵食日夜 ...

ok thx ching 我只記得要有鈣一定要熱去轉化 所以可能誤解左
回復

我會稱之為...填龜式餵食.....(遠目)
回復

我日日都係4~5 PM 餵 , 得6,日係早上10PM餵
回復