香港龜友論壇

樓主: 龜痴

正式免除 ZERO_1 所有職務

啊橙 發表於 2012-12-12 09:26
傻傻分不清了
淨係知道大家失去左一個值得學習既前輩
因為......

因為咩@.@?
回復

各位師兄大家好, 連日查看事態發展, 小弟不才, 沈默了很久, 實在壓不住心中鬱悶及惋惜, 很想說些話,希望大家多多包涵, 如有得罪,先在此說聲抱歉。
我首先承認,我這個是分身。小弟是開爬鋪的, 在這兒也慶幸本店有些微人氣,不想因為有既定立場而得失客人,可是卻如前文所言,心中矛盾之極, 故有此一舉, 希望大家不要誤會我是零兄或是一刀兄, 超版們也大可去查證。 假若同意者眾, 小弟定必以真身感謝各位認同自己的愚見。
我很喜歡一句話-「海納百川,有容乃大;壁立千仞,無欲則剛」。意思是大海之所以浩瀚無邊,是因為容納了來自大小河川的水;若要像大山挺立世間,則必須屏棄私欲,有一個寬廣的胸襟,不為雜念所羈絆。小兒六歲,尚不明白。所以我經常教他文豪雨果那句,「世界上最寬闊者是海洋,比海洋寬闊的是天空,比天空更寬闊的是人的胸懷。」人的胸懷可以包容一切,相信以大家之齡, 必能明白。不論身份之別,貧富與否, 性格存異, 也是養龜的吧, 龜友論壇會員雲集各區各地,能聚首一堂交流分享,應是可喜可賀的。
此外,我相信很多師兄師姐抱着不知內情,閒事莫理,不影響自己就看過就算的觀望態度, 小弟愚見, 覺得這才是正確的所謂"食花生"態度,而不是煽風點火,挑撥離間後"睇好戲。切身處地想想,如果有朝一日被砌詞誣衊的人是閣下,你該如何自處? 當然部分真實無誤, 但多少被無限放大及抹黑,大家心中有數。因果報應,絲亳不爽。
就帖子所見, 最激動的莫過於三位師兄。d字頭會員之"威"名,小弟不必多說,乃人所共知了, 現在也是如此, 不多作評論. Q字頭會員小弟根本不認識,妄下評語,未免太武斷。s字頭會員縱聽聞不少不好評語, 但小弟未見過,  亦未受過損失,單憑傳言就相信,對他太為不公。轉個角度, 不少人未見過兩位事主, 不清楚他們為人, 亦没受過任何損失,就作出辱罵,圍插之行為, 好聽的說, 未免太羊群效應了。反而靜心等待真相大白,既能搶佔道德高地,同時也令自己立於不敗之地。
我不會違背自己所思,更不是盲迷, 兩位我也見過了,我只是以事論事。個人感覺zero兄相貌堂堂, 謙謙有禮, 對龜爬知識也顯示出很深的造詣和經驗。 做事圓滑,EQ頗高, 明明自己没錯還拼命攬上身認錯道歉,你們可說是有點虛偽,但要在社會生存得好, 這是必需的呀。既然zero兄在此也有擔任過數年版主,想必不少會員有所意會。相對下,一刀兄較為年少氣燥,不夠圓滑, 面對挫折就顯得有點進退失據了, 唯確是一個爽快,老實的真漢子。 有一件事,我覺得zero兄及超版做多了,就是公告太長及內容略顯無謂, 所謂「好來好去」, 辭職草草一句善意謊言說「工作關係」,接受辭職者草草一段「感謝貢獻,等等」,門面功夫做好, 大家也猶保面子。「今日留一線,他朝好相見」。
個人重申一次, 我不是盲迷也不是他們的分身。就小弟再一次愚見, 既然一刀兄願意承擔「罪名」, ,聲言不介意「食死貓」,倒不如順水推舟成全,並邀請zero兄重新回來復任原職, 既展示了超版誠意及大度,又對反對者有所交代, 也不會如自斬雙足得罪太多人, 且可堵住外間笑語, 一箭五雕,不失為良策,望超版多加考慮考慮, 謝謝。

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
EV-DAY + 1 邀請zero兄重新回來復任原職,

查看全部評分

回復

邀請zero兄重新回來復任原職
回復

Marcowong06 發表於 2012-12-13 10:44
各位師兄大家好, 連日查看事態發展, 小弟不才, 沈默了很久, 實在壓不住心中鬱悶及惋惜, 很想說些話,希望大 ...

奇怪,師兄的IP怎會跟一刀一樣既?世事真係多巧合

評分

參與人數 4威望 +5 收起 理由
Qazwsx + 1 功德無量
龜媽 + 1 笑鳥 lol
alvintang1346 + 1 巧合
skclan + 2 係我嘅學習榜樣。

查看全部評分

回復

龜痴 發表於 2012-12-13 13:14
奇怪,師兄的IP怎會跟一樣既?世事真係多巧合

唔通住埋一齊!?
回復

SnappingTurtle 發表於 2012-12-13 13:15
唔通住埋一齊!?

==".......
回復

又返來這個老問題, 會否又是因為NAT.
除他三人, 會唔會有其他人用緊?
(PS, 信你老哥一定已check, 多口問句啫)
回復

可能患有精神分裂症
回復

超版大佬,五好老屈喎,我ip冇可能
同佢一樣囉,行開一陣又亂甘屈......
回復

aussie 發表於 2012-12-13 14:10
可能患有精神分裂症

我完全五知咩事 !
回復

anthonywoo 發表於 2012-12-13 14:08
(PS, 信你老哥一定已check, 多口問 ...

我完全五知咩事,吾係龜友whatsapp郡有個師姐問我係米開分身叫我算數,我刀吾番黎.
http://hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=63770&extra=page%3D1&page=4
好無奈,次次解決左冇事,就俾人屈,假圖後又話一樣ip,龜痴想點呀 !
如果未解決你刀可以話我五服氣開新帳/pm罵人姐,我根本一早解決左我五會甘白痴也冇需要玩落去,
我之前己經好冷靜理性甘講,你吾好再挑戰我忍耐力 !
回復

anthonywoo 發表於 2012-12-13 14:08
(PS, 信你老哥一定已check, 多口問 ...

龜友前前後後咁多個月, 一萬會員中有只四個人用過呢個 IP...
所以我話好巧合...
回復

龜痴 發表於 2012-12-13 14:26
龜友前前後後咁多個月, 一萬會員中有只四個人用過呢個 IP...
所以我話好巧合...
...

咩X ip牙,marco兄同我咩關係刀冇,又關事?
大哥,我叫支持我既忍住五好出聲,有幾個忍五住你同YvY就屈X佢,原來你玩晒 !
我同zero刀走左啦,係刀要唱衰我地,係咪好地地五得,非友即敵先 !

回復

真係火火地,marco兄留言嗰陣我係魚街同個師姐交收梗條lg,點X開分身留言呀,
仲有我五會好似佢甘好聲好氣囉,尤其形容嗰三個生物,你打我一拳我反而去道歉? 除非我智左障.
回復

一刀兩斷 發表於 2012-12-13 14:30
咩X ip牙,marco兄同我咩關係刀冇,又關事?
大哥,我叫支持我既忍住五好出聲,有幾個忍五住你同YvY就屈X佢,原 ...

師兄, 我無話佢係你分身...
我只係指出大家 IP 相同和可能性有幾微...

狼來了的故事聽過吧???
當你講左 100 個大話之後,
第一百句話機會率只有 0.04% 機會的可能性係真,
你叫其他人點可以唔懷疑你??? 人家真係懷疑你你也沒有資格怪人...
男人要對自己做過的事負責...

當然, 我係相信你的, 我更真心相信你地係唔同的人...
所以我無話佢係你的分身, 只強調今次真係一個極難得的巧合...
我只是提供事實數據比其他人參考, 至於其他人懷疑你我管不到,

面係人地比, 架係自己丟...
我一早叫大家收聲, 比條生路你...
而你仲要死咬住我唔放, 話我屈你... 不斷迫我出來澄清, 浪費我時間...
今次事件最大的受害者係我呀...

評分

參與人數 1威望 +3 收起 理由
乂阿偉乂 + 3

查看全部評分

回復

所謂大話,刀係拜你和YvY所賜...

四大"罪狀"根本一律與本人無關....
肥X事件因為肥X周圍去,己經好多壇刀知,但件事好多人支持我,你可以出去了解下....
本來想爆X佢,但我見佢地一人一句暗嘲熱諷圍插講咩刀冇人理,算....
後來我俾人用條女威脅,被逼妥協,一諗後台,忍.........................
之後沒事,本人也没有騷擾你,自己樂得沈醉於龜友whatsapp郡......
點知無故被人cut圖明踩,仲要X我老母個XX,嘈左一輪,fine佢話五係就五係....
算,我相信俾人挑撥離間,close file 已解決...
難得件事算了,YvY再指我sd圖以版主身份罵佢,我澄清左又算,相信挑撥離間第二次....
YvY同我講,你撐佢,你同佢成日一齋食飯,佢阿媽又識你禁.....我一聽己經避左你地.....
但係件事令到zero好五開心..........
zero未辭職前,我刀同colour,anthony師兄講,我算數了..........
zero辭職後,我也宣佈退壇.....
又係你,整不得善終公告,我地兩個刀俾你收皮......你仲要任人唱衰抹黑.............
好啦解釋俾你地當掩飾...........算數五鬼玩.........
又係你,係版主會議室講埋D不符合事實既野...........
搞到個個話zero= 一刀.............
你叫大家收聲,你又係背後做左咩............
即使五係你死咬住我地唔放,刀係你縱容YvY死咬住我地唔放.......
你五好同我講,你五知YvY有病............
我就係因為負責任,先代zero平反........
我就係因為係男人,先明刀明槍講人,五放暗箭.....
你話我不斷迫你出來澄清, 浪費你時間...
你五好忘記,係你錯左先........
今次事件最大的受害者五係你,你損失咩野......連我損失也比你大很多........
最大的受害者係zero兄..........
你五好同我講,你五知zero幾歲同實力....佢當時做版主,成份自介連圖俾左你....
zero辭職,你亳不勉留仲十分鼓勵.......我諗係因為你當佢楊修,功高蓋主又麻煩,
今次乘勢整走佢理直氣壯.....
我俾人反我認命,雖然我無害過人......但我以前話得人多,爆其他人黑材料多...
俾人屈有病....ok.......不過zero完全無辜架.....

五講住.....番工.......放十一點半........

回復

一刀兩斷 發表於 2012-12-13 15:53
所謂大話,刀係拜你和YvY所賜...

四大"罪狀"根本一律與本人無關....

是嗎?那就辛苦你了。
回復

我菅理過音響網,人流量相信比這處多.
IP相同機會真的好微,真的騙唔到人.
除非你幾個是住在一齊,或同一間公司工作.

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
啊橙 + 10 一針見血

查看全部評分

回復

雖然天氣乾燥,但冇人點火,草原係冇可能燒得著
回復

alexwong2012 發表於 2012-12-13 22:35
我菅理過音響網,人流量相信比這處多.
IP相同機會真的好微,真的騙唔到人.
除非你幾個是住在一齊,或同一間公 ...

玩分身會吾會ON X到用自己ip,仲叫人查等被人踢爆?
而且落一落公共圖書館,地鐵站,cafe等等用公共電腦,大把ip註冊啦下話......
用自己ip撐自己咪只係俾多個位人入.......低能既刀五會
仲要係,你地話既所謂"分身"己經第九個喇喎= =
完全同marco兄冇關係,關係仲普通過大家識魚佬,超人,白大甘.....我連佢真身都未知囉==
你話管理過論壇,但我直頭係管理論壇中..........

回復