香港龜友論壇

查看: 3929|回復: 7
打印 上一主題 下一主題

求助!豹龜消化不良

樓主
本人養了兩隻豹龜(一男一女),女的是由細養大(養了八年左右,現在10吋),而雄性的是10吋左右買回來養(養了八年左右,現在也只是12吋),女的消化情況理想(有靚屎),但雄性的就由買回來到現在大部份時間都all希屎(試過調節高溫度(33度室溫)、轉食菜心、日本SUDO低蛋白陸龜糧、 ZooMed沙漠型陸龜糧(草粒)、Rep-Cal蔬菜水果味陸龜飼料都也是all希屎,而食菜心也會all番一些好像菜乾的屎,請各位幫忙解決!(註:雄龜是健康活潑的,也很愛吃的,只是間中有小鼻水!)
沙發
bottomwai 發表於 2011-7-27 18:59
本人養了兩隻豹龜(一男一女),女的是由細養大(養了八年左右,現在10吋),而雄性的是10吋左右買回來養(養了 ...

豹龜呢
係比較適合食d較乾既菜,草
唔係太適合食d含水份高既菜
e.g菜心呢d 就唔係太適合啦
所以豹龜柯出來既屎 未必靚, 長期有可能會引致腸胃問題
建議 師兄 你可以買果d兔用乾牧草糧 ,牧草比較豹龜食(有錯請指出,thx師兄們=.=)

評分

參與人數 1威望 +4 收起 理由
啊橙 + 4 熱心幫助

查看全部評分

回復

板凳
泡著水曬太陽,我隻炮仔幾日都好番,CASE差唔多
回復

地板
(1)濕度最好維持係30%或以下
(2)菜單最好80%係木草
點解all爛屎呢?濕得滯囉!同埋要留意番食物既鈣鏻比!
回復

你兩隻龜禁耐有無杜過虫?

你可以用Bac mix 左d 糧比隻仔食.. 睇下有無幫肋..
菜心果d 真係唔好了.. 你可以牧草mix 龜糧比佢食, 食一排應會有改善
回復

無論是朋友or自己養的豹龜,也是會消化不完整所食的草糧or牧草,其實兔仔食的草糧及牧草適合豹龜嗎?我想試給豹龜吃!各位網友有沒有意見及好的豹龜糧建議呢?
回復

回復

啊橙 發表於 2011-7-29 18:50
(1)濕度最好維持係30%或以下
(2)菜單最好80%係木草
點解all爛屎呢?濕得滯囉!同埋要留意番食物既鈣鏻比! ...

濕度最好維持係30%或以下

ARE U KIDDING ME?
回復