香港龜友論壇

查看: 1652|回復: 3

火焰龜乜都唔食,係咪有病?

師兄,我想問關於火焰龜既問題:
我之前係魚街兩間龜檔買過兩隻火焰,都係一直都唔肯開口食野,第一隻捱左個幾月就死左,第二隻買左一個星期,龜糧蝦乾乜都唔食,又唔多肯郁,成日閃閃縮縮,係咪有病?
生虫? 腸胃病?係咪要餵紅虫先食?再唔食野點算?

可能未適應姐..你放去D暗位,等佢冇咁驚
回復

可試試加溫,再滴開口藥,然後再餵紅蟲粒(經過消毒後冷藏,一粒粒好似香口珠o個種),因新鮮紅蟲太多寄生蟲喇!
回復

Charleslegeo 發表於 2012-11-21 22:16
師兄,我想問關於火焰龜既問題:
我之前係魚街兩間龜檔買過兩隻火焰,都係一直都唔肯開口食野,第一隻捱左 ...

一隻已經死去

另一隻多數都係有病而拒食

只是而家呢隻身體較壯,遲早等死

拒食,要forced feed ,迫龜龜進食,等身體強壯d

另加浸reptoboost ,晒太陽

forced feed 一星期後,應該會強壯少少,到時睇下佢能否自行進食,依然拒食,繼續forced feed

並快求診

龜龜未必會咁快死,可能捱一個月或幾個月,直至能量用盡

另外,而家龜龜本身有病,體弱,不宜杜蟲,杜蟲會死得快d

回復