香港龜友論壇

查看: 2448|回復: 13
打印 上一主題 下一主題

食人倉點養

樓主
如題 好有型呀
Thx
沙發
lishingyan 發表於 2011-7-26 23:09
如題 好有型呀
Thx

餐餐比和牛佢食, 養到佢肥肥白白
回復

板凳
回復 lishingyan 的帖子

睇下咩品種, 有d 去到20寸以上, 一般紅肚用個3尺缸, 5條~8條到,
千萬唔好keep 小過3條, 佢地會越好冇安全感而令到非常兇殘, 而最終因為長期受壓而死

濾水就越大越好, 但千萬唔好大得太誇張, 水流太強佢地會體力不支.

餵食方面, 盡量唔好餵魚仔, 因為有機會令到條魚生蟲, 個頭會有一個個洞唔好睇
最好用糧, d 色會靚d, 開頭細條唔會好明顯, 大左出金粉就會後悔做咩唔餵糧,
另外唔餵live food 既都係因為會令條魚太兇恨, serras 兇恨係好事/
但係紅肚太兇恨會好容易開始咬同伴, 而令到d魚唔靚

oh no, 講太多了haha~ 基本上我咩都識d  希望大家一齊研究下!

支持分享...!  發表於 2011-7-27 11:23
好多謝你詳細回答  發表於 2011-7-27 00:36

評分

參與人數 2威望 +14 收起 理由
skclan + 8 熱心幫助
啊橙 + 6 多謝解答

查看全部評分

回復

地板
佢會食人架.........佢食左你之後,仲邊有人養佢呀........
回復

htse 發表於 2011-7-26 23:27

睇下咩品種, 有d 去到20寸以上, 一般紅肚用個3尺缸, 5條~8條到,

明白 幾錢
三條 個缸要幾大 一條得唔得
有冇研究食人鯧既網
回復

天生天養。定期換水。餵肉,魚仔!
要留意水質變壞!
回復

chung8192002 發表於 2011-7-26 23:30
佢會食人架.........佢食左你之後,仲邊有人養佢呀........

食我前
實搵你做前菜先
回復

咁我走先啦..........
回復

chung8192002 發表於 2011-7-27 00:42

咁我走先啦..........

走啦
你走到天涯海角都温到你
回復

要可以一齊養既話, 有幾個品種, 紅肚, caribas, paraya, ternetzi(yellow king), gold spilo(mac/gold piranha), ruby spilo(gold spilo 既紅版)

3條都係3尺缸比較適合, 因為當你餵佢地時, 3條一定唔夠6條食野好睇吧~ 同埋佢地唔食野時會非常大動作, 如果缸太細會係咁撞
可以1條養個d 好多可以大到20寸, 所以缸要更大, 但當然, pygos 都可以1條養, 1條時都會好兇恨追手指個d都會做, or 會驚到永遠呢埋個角唔郁, 野都唔咁食, 然後死埋

相於研究食人倉既網, 全部都係英文網, 因為國內好似禁左食人倉, 但最好都係買書睇, 書係詳細好多
http://www.aquascapeonline.com/aquatic-live-stock-fresh-water-fish-piranhas/
呢個網就係美國賣家既網, 有齊品種

註意! 千萬唔可以相信旺角魚街既所有食人倉既品種名
因為我去哂咁多間, 睇左3年, 佢地寫既名甚小正確
我唔知係佢地真唔識定假唔識, 但係佢地只會寫佢個條
係值錢d 個d 品種既名

回復

htse 發表於 2011-7-27 09:35

要可以一齊養既話, 有幾個品種, 紅肚, caribas, paraya, ternetzi(yellow king),  ...

咁我應該去邊買?
回復

學下點分D 種類, 去到照買就得

回復

大頭蝦 發表於 2011-7-26 23:13
餐餐比和牛佢食, 養到佢肥肥白白

哈哈哈 is a good idea
回復

該到我都有d想養tim
回復