香港龜友論壇

查看: 4718|回復: 44
打印 上一主題 下一主題

可見死不救嗎?

#

分享我最近發生的不快事. 以下純個人感覺. 內容很長, 不喜歡可不看不回.
之前有POST,在幾星期前小星開始出問題.(手腳無力)
首先我是一個新手, 雖有爬文. 但對於很多養龜學文都未完全了解.
一般溫度, 濕度, SETTING, 食物等相信都跟論壇中各高手教路的接近.
而重點並不是該話題. 最終什麼說龜生病都是主人錯. 所以我認,也不能怪別人.
也不再作討論什麼SETTING,什麼...什麼..

自從小星出問題後, 很高興得到各師兄/姐熱心指教. 而我理解後也嘗試各方式去治療.
但好可惜經過一個月都沒有好轉.情況急轉直下.能做的方法都做過.
包括買藥, 換燈, 換底材等等. 亦有去了這裡有名氣的診所睇醫生.
目的就只有一個. 想小星可以回復健康.
不論當中那一個帥兄帥姐, 醫生, 爬舖朋友所教的方式各有不同.
但也充分感受到大家都是尊重生命, 愛護動物的.

可是當中亦是唯一令我很不高興的事. 就是最不應該見死不救的竟然是賣小星給我的舖頭人員
(不好意思,我不知道是否老細還是職員, 由於是公開POST,我不會公開店名, 不是藍衫, 不是地舖,
在此論壇中沒有此店名.位置在MK. 能夠說的就只有這麼多.)

其實小星出問題後的第2個星期, 因為預約不了當星期醫生. 我已經帶了小星去那家店.
當時小星狀況未十分差. 仍開口, 仍有便有酸.我一心帶去是想幫忙醫治. 客氣地承認錯誤.
尋求小星可回復健康. 心想如果願意幫忙, 即使結果如何. 之後也會再向該店購新成員.
但換來很多難聽,有骨說話. "又說龜很小氣. 我幫你救一次. 下次就救唔番". 當中一句"生養死葬" 更是聽得我有點怒火中燒.
說三道四就是不想幫忙. "只要你跟我方法去做. 好快好番, 再唔得你先拎番黎啦. 唔好聽埋上網D人亂教你"

別人教導,我也感覺得出他們有心為小星好. 但他的回答.我只覺他不想處理.
同他爭拗我也沒有好處. 想到我也該負上責任. 只好按他所教的再回家處理. 如是者又一個星期了.
情況轉差..我的心也隨之急起來..之前預約的醫生是我最後一著. 結果驗出有很多虫. 而且需要人手餵食.
所以上星期開始每天上班前,自己都未開始刷牙洗面就先去為它浸水, 整藥, 餵食...

到了第4天發現很多活虫在水盤上. 我開始感覺到死亡的氣味. 到了昨天我再次鼓起勇氣,帶它到那家店,即使再被人說什麼也好.
我就是想救它. 結果再一次令我失望. 當我說明我所盡力的方法後. 當然又被一一否定.
而最離譜的是把小星打橫拿起.小星用它慬餘的力量去把頭伸出. 他冷淡一句.  "很健康, 好正常, 真正的病龜連頭都伸不直"
我說."那行都行不了仍算健康?" 他回答."只是很勊姐". 上一次我聽他說仍有反省是否自己問題. 之後的2星期. 我只有在餵食浸水
才會接觸.其他時間都是讓它休息的. 沒有可能單單的攰. 我已經不再想跟他說太多. 最後只再問多一次. 真的不可以幫忙治療? 回答 "自己番去試下吧"

最後找到了經營多年的地舖老闆. 簡單陳說經過及表明小星不在他店購買. 而老闆十分好人地願意治療. 雖然沒有多大把握.
但仍然願意為一個不是在他買的龜治療. 小弟萬分感激! 現在仍在治療當中.未知結果. 希望可以見到它健康的回來!

評分

參與人數 3威望 +14 收起 理由
joeloklok + 1 支持小星!
khip + 3 多謝分享
婷婷 + 10 多謝分享

查看全部評分

其實超人真係好好人架,上次我隻小白病咗我都唔係係佢到買佢都行幫我醫,可惜最終到小白最終都係唔得,但我都好感謝超人嘅幫助,樓主你放心啦有超人呢個好人幫你睇住小星唔好太擔心啦,希望小星可以早日康復啦
回復

climbv35907 發表於 2012-11-13 22:59
回復 khip 的帖子

我熟識三間店老板都好好人

好坦白講,case by case 可能隔一排樓主上去買其他野,同一個人又有唔同既態度..

so for ref. only 算啦
回復

回復 khip 的帖子

我熟識三間店老板都好好人
回復

climbv35907 發表於 2012-11-13 22:53
全魚街得5木一間最PK  , 唔洗問都估到....

但樓主話唔係....

我諗樓上鋪唔係好多間有龜賣姐, 爬虫地帶,魚佬,龜仔樂園.....

回復

全魚街得5木一間最PK  , 唔洗問都估到....
回復

MK賣龜既舖頭唔係好多間,唔係地舖唔係藍衫唔係xx森林,淨下都估到,啲語氣咁衰之前係呢個論壇都有ching post過果間既老細員工對客既惡劣態度,同樓主今次所講既個案差不多,所以本人覺得應該係果間,我亦試過曾經係果間舖見過客人同果間舖既人嘈
回復

我絕對感受到你對小星星既愛! 我知你好盡心盡力用金錢,誠意去照顧佢, 祝小星早康復! 小星都感受到你的愛支持下去!放心
回復

估唔到超人咁cool 嘅外貌,有一個咁熱誠嘅內心!讚!
回復

回復 ryoryoryo 的帖子

係丫。。。。。。。。。
回復

bbMANHO 發表於 2012-11-12 21:17

見到冇精神都有走兩步

走到兩步?係唔係有貼左黃色膠紙係殻到?
回復

bb3chan 發表於 2012-11-12 20:14
你是否每天都去睇佢,
有冇佢最新消息,
請第一時間通知大家.

冇去睇佢,而且黎緊一個星期都唔係香港,所以就更多擔心冇人睇住,我同左老細講要下星期先可以拎番,希望可以醫得好
回復

見到冇精神都有走兩步
回復

不要放棄.....  
回復

MK地舖是指超人老細, 好的應該可以公開,
唔好意思, 咁即係那間.....我真係唔知.
請你要好好對牠, 牠係會知道架.
我的小星對我信任, 應得我, 我係感覺到架.
回復

你是否每天都去睇佢,
有冇佢最新消息,
請第一時間通知大家.
我們都很關心牠.
回復

衰鋪其實應該公開,做福龜友,等龜友知道邊間唔好
回復

感謝你對龜龜不離不棄
回復

龜大仙 發表於 2012-11-12 19:29
重要是未到最後一分一秒,絕不要放棄龜龜,龜龜唯一生存希望就靠妳

我知道小星都冇放棄,我更加唔會放棄佢,所以買咩,睇醫生都去醫佢
回復

yammy_kk 發表於 2012-11-12 19:11
ching加油,星星加油!

多謝!打氣!
回復

bb3chan 發表於 2012-11-12 18:56
之前小星病, 現在好返啦, 所以我好明白你心情,
真係好擔心, 我都試過上門找其他店子比意見,
佢地可能只是 ...

係呀,我有馬上買左個電腦用抽氣,我又係咁聽各師兄同店員既方法去做,真係希望小星可以好番
回復