香港龜友論壇

樓主: xiaobao.7
打印 上一主題 下一主題

溫馨提示 請大家小心呢個超級飛機友 蟲蟲碩士(內有電話)

樓主
Fatal_Paladin 發表於 2012-10-25 00:13
下下掉句唔關我事, 無責任問題,  解決到問題?
唔整信用評級冇問題, 建議黎既姐, 不過學你講句, 而家放飛 ...

其實交易區只係提供一個平台予龜友們方便之用,個別人仕有心要玩野既其實點都玩到。

至於評級機制問題,先不講管理層有冇能力增加呢個功能,其實我地自己都可以要求小學生以上程既人先交易。

所謂求人不如求己,唔洗咁勞氣既,管理層亦都有佢地既難處。
回復

沙發
啊橙 發表於 2012-10-24 23:46
「信用評級」設定原意係好,但當加入「人性」之後,只會成為惡作劇既溫床
我地一早就講到明,白紙黑字寫 ...

其實你所講既人性,我又唔認同會成為惡作劇既溫床,因為只要設定得夠仔細,其實好難隨便負評。

當然論壇用掛程既,現有網絡上搵到既評分功能是否適用我都唔肯定,不過只係針對人性一點疑慮作出一個少少既反應。
回復

板凳
Fatal_Paladin 發表於 2012-10-25 01:02
回復 khip 的帖子

我都明白論壇管理層好多限制, 香港既論壇亦冇乜可能可以好似國內論壇咁大,

樹大有枯枝,我諗如果可以既佢地都唔會唔做野。

只係可能市面上既評級系統唔適合呢種論壇用,因為此終呢種論壇原設都係俾你地傾計,唔係一個完善既交易系統。

而且放一次飛機唔等於人地下次都會,管理層一插手私人交易引來既問題便會好多,所以還是自己小心點較為理想。

PS: 管理層不如考慮下係交易區長期置頂把某些電話號碼既部份數字寫出黎,等大家有一個警剔吧!!
回復

地板
~爬獸島~ 發表於 2012-10-25 01:19
回復 khip 的帖子

對於師兄嘅提議其實係好好

呢層我又唔清楚了,不過此終要玩野既都吹佢唔漲嫁....可能管理層有同佢講過,但佢仍然係要玩你都冇計,不過呢D又係後話....因為點樣都好我地都唔會知真相。

管理層此終都冇法去肯定他就是他,如果隨便封IP便會引起對其他會員既不滿(例如封錯人,咁又會引起好多爭執),而且管理層亦都冇咁多人手去處理。

還是個句論壇只係在一個以討論龜隻既大前提下,提供一個小小既平台方便大家交易,實際交易條款,內容,是否飛機友呢D都係買賣雙方要承擔既風險。  管理層過往對於一D明玩野(如閃靈既)都有公關資料提醒大家,其實都已經盡左義務和責任。  

而且最重要的係我地冇付款俾管理層,所以埋怨管理層辦事不力,唔理飛機友其實係有少少過份要求的。

好坦白咁講,就算關左交易區我地仍然係會私人交易,如果只係因為交易區呢個字眼令到大家覺得管理層有更多責任要承擔,咁我諗管理層索性關左交易區便可,或者不對外開放,只給商店用家。

所以講到底,網上買賣本來就有呢D風險,所以還是自己小心點吧。

因為商店,在漁記拎左買賣牌,信心保証  發表於 2012-10-25 03:12
回復

shshchch6 發表於 2012-10-25 18:06
其實某版主每次都只系話好難管一句就了事 甘會吾會兒戲左小小呢?!
甘吾通難管就不用管?冇錯 你地系義務 ...

好坦白咁講,如果只係因為交易區呢三個字眼令到大家覺得管理層需要確保所有交易順利而且冇問題既,咁倒不如關閉不對外開放了。

交易區和其他版面都係一樣,管理層只會按所訂立既版規處理和維持。

交易聯只係一個歸立交易貼既地方,等D交易貼唔會阻礙其他版既文章。

其實到底大家要求管理層有幾唔負責任呢?   

或者大家打算俾幾多錢去維持一個完整既交易系統呢?
回復

Fatal_Paladin 發表於 2012-10-25 19:13
回復 khip 的帖子

交易區係論壇既命根黎...關左佢?

我覺得有冇都唔係一個問題,關左佢或者只供商戶專用,只會造成交易貼係其他版出現。
回復

shshchch6 發表於 2012-10-25 19:57
其實交易嚟樣野系冇邊個話可以確保系順利既 但若果有師兄投訴有人放飛機而該人又吾系第一次放人飛機既話 甘 ...

你私人交易點唔順利都好,論壇(第三者)可以點插手?  論壇係維持版區按版規運作!!
如果只係要求BAN AC/IP,而家都有做嫁!!  

係交易區只係俾大家傾交易唔係交易系統,只係一個類似聊天室既功能,你玩Chatroom 試下投訴有個網友成日放飛機叫佢ban ac,admin都唔會理你,只會BAN犯規人仕。

而且網上交易風險本來有,咁點解呢D風險而家變左管理層既義務?
回復

shshchch6 發表於 2012-10-25 20:48
回復 khip 的帖子

甘小弟敢問一下 龜友論壇既用戶系咪可以開多過一個ac架?! ...

Whynot? and then?
回復