香港龜友論壇

樓主: xiaobao.7
打印 上一主題 下一主題

溫馨提示 請大家小心呢個超級飛機友 蟲蟲碩士(內有電話)

樓主
本壇所設之交易區,乃提供一自由平台予會員於此進行交換。
本壇之責任只於維持交易區內之平衡,以免版人濫用使其他會員不便。
本壇亦開宗明義,任何交易責任只屬交易雙方,與本壇毫無關係。
若交易出現任何交易糾紛,亦只屬交易雙方自行處理,本壇不作干涉。
本壇作為一個交流平台,職責在於平衡會員的意見交流,而非作交易糾紛之調解
任何一買賣方出現個人道德,本壇實無力處理,虛擬世界實有其干涉的界限,
而道德問題則包含在內,無論哪一論壇,亦無法遏止道德歪風的出現,請各會員見諒。
回復

沙發
shshchch6 發表於 2012-10-24 21:05
回復 啊橙 的帖子

呀橙版主:

這是交易雙方問題,與本壇無關。
交易道德並不會對意見交流作出任何之影響,
本壇並非交易論壇。
閣下所提出之對「會員不便」只是對某少部份於交易區賣物之會員不便,
實看不出有何充分原因投放極大量資源技術處理個人道德問題。
本壇重點於意見交流,而非貿易買賣。
回復

板凳
根據過往經驗,禁言封殺對任何人絕無效用,
如「邪靈」般,一雞死一雞鳴,禁之不絕,此乃網路世界的局限,
帳戶隨時可開,轉換名字即可,試問如何杜絕有意犯事者?
回復

地板
Fatal_Paladin 發表於 2012-10-24 23:25
整交易信用評分囉! 到某績分既會員先可以評分, 好多網上有交易既網站都係咁做架啦。

雖然都只係供參考用途 ...

「信用評級」設定原意係好,但當加入「人性」之後,只會成為惡作劇既溫床
我地一早就講到明,白紙黑字寫到明,
「一切交易均為會員間之私人交易,與香港龜友論壇及論壇義工無關」
一切責任自行負責,係呢一個大前提下,我地的而且確唔存在任何責任問題。
私人交易,點到我地理?
回復

Fatal_Paladin 發表於 2012-10-25 01:02
回復 khip 的帖子

我都明白論壇管理層好多限制, 香港既論壇亦冇乜可能可以好似國內論壇咁大,

我之所以用如此強硬既語氣,就係想大家知道,
我地係義務工作,冇收一分一毫,只可惜無人理會......

純粹愛龜而愛論壇,希望可以比到一個意見交流既平台,供大家愒腳。
我地並非以交易作主流,分享才是我們的方向。

交易區之維護之費神,實遠超其他版塊,
人力有時而窮,但大家好像忘記了,把我地當作超人般萬能
如果我地有收大家會費,我地就有責任做到最好,但事實並非如此。

每一位管理員都有佢既現實生活,冇可能長留於此,
扣除現實生活,其他版塊既管理,處理交易區既時間,少之有少。

以交易作主流既某壇亦未能做到滿分,
相信上述問題,佢地仲多過我地,但未見其有何良策

回復

~爬獸島~ 發表於 2012-10-25 01:19
回復 khip 的帖子

對於師兄嘅提議其實係好好

YvY只不過係冰山一角,要處理佢有何難度?
但飛機友點止佢一個,難道我地要對每一位飛機友作心理輔導?
回復