香港龜友論壇

樓主: xiaobao.7
打印 上一主題 下一主題

溫馨提示 請大家小心呢個超級飛機友 蟲蟲碩士(內有電話)

Fatal_Paladin 發表於 2012-10-25 01:02
回復 khip 的帖子

我都明白論壇管理層好多限制, 香港既論壇亦冇乜可能可以好似國內論壇咁大,

我之所以用如此強硬既語氣,就係想大家知道,
我地係義務工作,冇收一分一毫,只可惜無人理會......

純粹愛龜而愛論壇,希望可以比到一個意見交流既平台,供大家愒腳。
我地並非以交易作主流,分享才是我們的方向。

交易區之維護之費神,實遠超其他版塊,
人力有時而窮,但大家好像忘記了,把我地當作超人般萬能
如果我地有收大家會費,我地就有責任做到最好,但事實並非如此。

每一位管理員都有佢既現實生活,冇可能長留於此,
扣除現實生活,其他版塊既管理,處理交易區既時間,少之有少。

以交易作主流既某壇亦未能做到滿分,
相信上述問題,佢地仲多過我地,但未見其有何良策

回復

~爬獸島~ 發表於 2012-10-25 01:19
回復 khip 的帖子

對於師兄嘅提議其實係好好

YvY只不過係冰山一角,要處理佢有何難度?
但飛機友點止佢一個,難道我地要對每一位飛機友作心理輔導?
回復

回復 啊橙 的帖子

首先 小弟只係針對yvy黎講
只係想知好似同龜痴熟嘅又知佢有甘多分身同有多次放飛機紀錄嘅
點解唔勸下佢/封ip呢?
既然橙師兄你都話係一件唔難嘅事,點解唔去做呢?
比我種感覺你地好似自己人甘所以唔理!(只係我個人感覺!)
只係覺得管理層一“夕“唔做呢類殘忍嘅野一“夕“都令到好多師兄比人放飛機甘
甘點解唔殺一個得一個呢?而去選擇逃避?
一個人有甘多分身重要唔只係近期呢幾次放飛機嘅,敢問各位管理層唔做野等幾時呀?
我地都係想各位賣家唔好再比人放飛機 唔好再比人玩姐
我地都知道各位係義務嘅 但如果壇主比得你做就應該做到最好嘛
Sorry 可能唔岩聽
以上只係我嘅做事方法同個人感覺 不喜勿插

回復

~爬獸島~ 發表於 2012-10-25 11:16
回復 啊橙 的帖子

首先 小弟只係針對yvy黎講

我勸過佢幾百萬次啦!
回復

回復 龜痴 的帖子

如果勸過嘅都係甘 我諗壇主應該一定有下一步嘅行動嫁啦
敢問會點做呢?
回復

其實某版主每次都只系話好難管一句就了事 甘會吾會兒戲左小小呢?!
甘吾通難管就不用管?冇錯 你地系義務去做版主 但你做得版主甘吾系有
責任去處理同解決一啲對“交易區“會員有影響既問架咩?!

某版主?????  發表於 2012-10-25 18:35
回復

shshchch6 發表於 2012-10-25 18:06
其實某版主每次都只系話好難管一句就了事 甘會吾會兒戲左小小呢?!
甘吾通難管就不用管?冇錯 你地系義務 ...

好坦白咁講,如果只係因為交易區呢三個字眼令到大家覺得管理層需要確保所有交易順利而且冇問題既,咁倒不如關閉不對外開放了。

交易區和其他版面都係一樣,管理層只會按所訂立既版規處理和維持。

交易聯只係一個歸立交易貼既地方,等D交易貼唔會阻礙其他版既文章。

其實到底大家要求管理層有幾唔負責任呢?   

或者大家打算俾幾多錢去維持一個完整既交易系統呢?
回復

回復 khip 的帖子

交易區係論壇既命根黎...關左佢?

咁多年黎, 香港幾多爬蟲論壇死係交易區問題上面
回復

Fatal_Paladin 發表於 2012-10-25 19:13
回復 khip 的帖子

交易區係論壇既命根黎...關左佢?

我覺得有冇都唔係一個問題,關左佢或者只供商戶專用,只會造成交易貼係其他版出現。
回復

回復 khip 的帖子

咁如果唔在意人流減少, 關左佢的確係冇咩問題既
回復

其實交易嚟樣野系冇邊個話可以確保系順利既 但若果有師兄投訴有人放飛機而該人又吾系第一次放人飛機既話 甘小弟想問下係咪應該要投放小小既人力去處理呢?!小弟亦都深信係論壇既龜友都吾會想比錢去維持一個完整既交易系統!因為小弟深信管理一個論壇既交易系統系由管理層去打理既!而吾系我地用戶既責任!正如呀橙師兄話齋 佢地係義務去做野既!
以上都只系小弟既淺見 不喜勿插 thx!
回復

shshchch6 發表於 2012-10-25 19:57
其實交易嚟樣野系冇邊個話可以確保系順利既 但若果有師兄投訴有人放飛機而該人又吾系第一次放人飛機既話 甘 ...

你私人交易點唔順利都好,論壇(第三者)可以點插手?  論壇係維持版區按版規運作!!
如果只係要求BAN AC/IP,而家都有做嫁!!  

係交易區只係俾大家傾交易唔係交易系統,只係一個類似聊天室既功能,你玩Chatroom 試下投訴有個網友成日放飛機叫佢ban ac,admin都唔會理你,只會BAN犯規人仕。

而且網上交易風險本來有,咁點解呢D風險而家變左管理層既義務?
回復

x=0?==
回復

咁講啦…管理人員一定唔會視之不見,
就之前講…邪靈事件上面我地都有處理,
如果有人惡意多次性,持續性、在可見將來都會放飛機,
我地都會做野呀。
回復

回復 khip 的帖子

甘小弟敢問一下 龜友論壇既用戶系咪可以開多過一個ac架?!
回復

shshchch6 發表於 2012-10-25 20:48
回復 khip 的帖子

甘小弟敢問一下 龜友論壇既用戶系咪可以開多過一個ac架?! ...

Whynot? and then?
回復

回復 wongfafa 的帖子

明白曬:) 但請問一下龜友論壇是否支持會員可以開多過一個ac架?!
回復

shshchch6 發表於 2012-10-25 20:59

明白曬:) 但請問一下龜友論壇是否支持會員可以開多過一個ac架?! ...

呢個問題呢…好似幾年來都無明文規定講過可唔可以…

點解咁問呢?
回復

噢 甘小弟明白了!
回復

~爬獸島~ 發表於 2012-10-25 17:42
回復 龜痴 的帖子

如果勸過嘅都係甘 我諗壇主應該一定有下一步嘅行動嫁啦

想知的話 PM 留電
我只想講, 我同 ZERO 版主在背後做好多野管理交易版
並非呀橙一句論壇交易乃會員私人問題便概括晒所有野
我地有好多行動唔可以俾會員知
例如警方在掃毒後都唔可能把詳細部署過程公開, 邊個係二五仔, 在那裡得到消息等...
因為公開了, 下次人家便知道我地做事方法, 呢個方法以後便不會再 WORK

又打個比喻, 你有無發現早前在論壇玩了一年半, 開了四十幾個 AC 的邪靈神秘失蹤了??
你真係以為要打擊一個人只係 BAN IP 咁簡單??
對電腦有些微認識的人, BAN IP 的作用是零,
我封了邪靈四十幾次 AC, 封了六十幾次 IP, 都整佢唔死,
我在後面跟他鬥智鬥力, 玩了兩個月才整到他消失, 你地又知唔知我地版主們背後的辛酸??

難道他走後我要開 POST 公告天下邀功, 又難道要公開引他再犯案??
做完野比人以為無做過, 之後俾人你一言我一語去投訴我地辦事不力,
個中滋味你明白嗎??

仲有, 交易評分不是不好, 但有用嗎?
如果你有一個負評, 你會不另開新 AC 去交易嗎?
如果你在賣野時, 有一個未曾交易過的人搵你買,又出得起價錢,你會拒絕他嗎?
如果大家會員集體唔賣野俾未交易過的會員, 咁呢個制度便是在懲罰所有新會員, 公平嗎?

我只想講, 大家來來去去都是幾個 POINT,
1 是 BAN AC, 2 是 BAN IP, 3 是增加交易評分制,
呢幾個 POINT 我地都幾過詳細討論, 認為不可行,

最後, 我一直不在此回 POST 不代表我不關心版務,
類似論點我在投訴版其他 POST 反駁過幾十次,
大家看東西的眼界和見識都比較窄, 來來去去都是意氣之爭,
討論都沒有任何實際可行的方案, 所以唔出聲

評分

參與人數 3威望 +6 收起 理由
easymodel + 1 用心良苦
大烽 + 2 一針見血
khip + 3 一針見血

查看全部評分

回復